Jyväskylän yliopisto

Väitös 11.9.2020: Pk-yritysten osaamisen dynaaminen johtaminen on haastava laji

Jaa

- siinä onnistuminen tuo kasvua ja uusia työpaikkoja (Saukkonen). Teknologiaan kilpailuetunsa perustavat pienet ja keskisuuret yritykset ovat keskeinen talouskasvun lähde, joiden onnistuminen on tärkeää uusien nettotyöpaikkojen synnylle. Nykyisen osaamistalouden aikakaudella nämä yritykset ovat riippuvaisia osaamisensa tasosta sekä kyvystään johtaa ja kehittää osaamistaan epävakaassa ja kiihtyvästi muuttuvassa toimintaympäristössä.

Juha Saukkonen
Juha Saukkonen

Rajallisilla resursseilla toimivat pk-yritykset voivat soveltaa vain osin osaamisen johtamisen malleja, jotka on luotu suurempia ja vakiintuneempia yrityksiä tutkimalla. Aiemmat mallit ovat myös olleet luonteeltaan staattisia. Juha Saukkosen väitöstutkimus tuo alan tutkijoille ja toimijoille viitekehyksen, jossa tulevaisuussuuntautunut kehittäminen ja toimijoiden välisen yhteistyön tuoma dynamiikka ovat mukana oleellisena tekijänä yritysten toimintaympäristössä.

– Pienyritystä kannattaa tarkastella eri kehitysvaiheissa olevien osaamistekijöiden portfoliona. Tämän osaamissalkun hyödyntämisessä yrityksen tavoitteet, resurssit ja osaamisen ilmentymät, kuten patentit ja sopimukset, prosessit kuin myös relevantit yhteistyötahot ja -muodot vaihtelevat osaamisen kehittyessä. Resurssirajoitteistaan huolimatta teknologiaperustainen pk-yritys voi hyödyntää niin organisaatioon kokonaisuutena kuin sen avainhenkilöille kertynyttä osaamista. Usein voidaan hyödyntää myös saman osaamistekijän aiempaa kehitysvaihetta, Saukkonen kuvailee.

Pk-yritysten osaamisen johtaminen on usein luonteeltaan operatiivista ja strategisesti ohutta. Kiireinen päivittäinen tekeminen ohittaa pidemmällä aikavälillä tämän tärkeän toiminnan. Osaamisen johtaminen on myös tyypillisesti keskittynyt yrityksen sisäisiin toimintoihin, ulkopuolisten tahojen hyödyntämisen jäädessä toissijaiseksi. Nämä toiminnan suuntaamisen puutteet rasittavat yritysten ennestäänkin rajallisia resursseja ja hidastavat osaamisen kehitysprosesseja.

Saukkosen tutkimus osoittaa, että teknologiayrityksen osaamiseen liittyvässä toiminnassa on samanaikaisesti tavoiteorientoituneen suunnittelun ja lopputulemaltaan epävarmojen mahdollisuuksien kartoittamisen prosesseja. Yrityksen osaaminen siis elää useammassa aikaikkunassa, joka edellyttää herkkyyttä kehitysvaiheen tunnistamisessa ja kykyä oikeisiin osaamista vahvistaviin toimenpiteisiin.

Tutkimuksen empiirinen aineisto muodostui teknologiaperustaisten pienten ja keskisuurten yritysten avainhenkilöhaastatteluista ja heille suunnatuista kyselyistä. Tutkimusta on tukenut Suomen Liikesivistysrahasto.

Ekon. Juha Saukkosen tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "Towards dynamic knowledge management in technology-based SMEs" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 11.9.2020 klo 12 alkaen verkkovälitteisesti. Vastaväittäjänä prof. Jukka Heikkilä (Turun yliopisto) ja kustoksena prof. Pekka Abrahamsson (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta Moniviestimen suorana lähetyksenä osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-saukkonen-110920

Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa soittaa mahdolliset yleisökysymykset, on +358 40 5415929.

Julkaisun tiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 24 , Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8192-1 (PDF) Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8192-1.

Taustatietoja

Juha Saukkonen on valmistunut ylioppilaaksi Jyväskylän Normaalikoulun liikuntaluokalta 1985 ja kauppatieteen maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1989. Työurallaan Saukkonen on toiminut kansainvälisen markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun asiantuntija- ja johtotehtävissä teollisuudessa sekä vuoden verran kaupallisena avustajana Suomen kaupallisen sihteerin toimistossa Madridissa. Vuodesta 2006 alkaen Saukkonen on toiminut johtamisen lehtorina Jyväskylän Ammattikorkeakoulun International Business-koulutusohjelmassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Saukkonen
juha.saukkonen@jamk.fi
0400 230 619

Kuvat

Juha Saukkonen
Juha Saukkonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme