Jyväskylän yliopisto

Väitös 11.9.2020: Selkäkivut häiritsevät nuorten urheilun harrastamista

Jaa

Selkäkivut ovat yleisiä jo nuorilla riippumatta siitä osallistuvatko he urheiluseuratoimintaan vai eivät. Nuorista koripallon ja salibandyn pelaajista noin joka toinen on kokenut selkäkipuja edellisen vuoden aikana ja joka kahdeksannella pelaajalla selkäkivut häiritsevät merkittävästi harrastamista.

Marleena Rossi.
Marleena Rossi.

Tulokset selviävät terveystieteiden maisteri ja fysioterapeutti Marleena Rossin 11.9.2020 tarkastettavasta väitöskirjatutkimuksesta, jossa selvitettiin selkäkipujen yleisyyttä urheiluseurattomintaan osallistuvilla ja ei-osallistuvilla nuorilla. Lisäksi tutkittiin harjoituksista ja peleistä poissaoloja aiheuttaneiden selkäkipujen yleisyyttä ja riskitekijöitä nuorilla koripallon ja salibandyn pelaajilla.

- Urheiluseurassa liikkuvilla pojilla oli enemmän alaselkäkipuja, kuin pojilla jotka eivät harrastaneet seurassa. Toisaalta urheiluseuratoimintaan osallistuvat tytöt ja pojat raportoivat vähemmän niska-hartiaseudun kipuja, Rossi kertoo.

Todennäköisyys raportoida myös muita tuki- ja liikuntaelinkipuja oli suurempi nuorilla, joilla oli selkäkipuja.

- Kun seurasimme nuoria koripallon ja salibandyn pelaajia 1­­–3 vuotta, huomasimme että useimmiten pelaajien selkäkivut alkavat vähitellen ja pääsääntöisesti alaselän alueella, toteaa Rossi.

Keskimäärin poissaolo harjoituksista selkäkipujen takia kesti kaksi viikkoa. Lisäksi useampi kuin joka kolmas vähitellen alkaneista selkäkivuista esti normaaliin harjoitteluun osallistumista jopa yli 29 päivän ajan.

Etenkin koripalloon liittyy paljon hyppyjä ja alastuloja, mutta yhteyttä alastulon aiheuttamaan iskun ja selkäkipujen välillä ei löydetty. Tutkimuksessa ei havaittu, että lonkankoukistajien tai takareisien heikompi lihasvenyvyys tai yleinen nivelten yliliikkuvuus lisäisi riskiä selkäkivuille näillä nuorilla urheilijoilla. Tulosten perusteella vaikuttaa siltä, että lonkan liikkeen hallinta yhden jalan alastuloissa altistaa alaselkäkipujen synnylle, vaikka lonkan lihasten lihasvoima ei näyttäytynytkään selkäkipujen riskitekijänä.

Tämä tutkimus vahvistaa, että selkäkivut ovat yleisiä myös liikuntaa harrastavilla nuorilla. Vaikka selkäkivut ovat yleisiä myös nuorilla urheilijoilla vaikuttaa siltä, että salibandy ja koripallo eivät altista selkäkivuille merkittävästi muuta väestöä enempää. Nuorilla urheilijoilla esiintyvät selkäkivut häiritsevät kuitenkin merkittävästi harrastamista.

- Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että liikuntavammat ja selkäkivut vaikuttavat nuoren urheilijan suoristuskykyyn ja mielialaan. Lisäksi huomattavassa osassa alaselkäkivuista on usein kyse toistuvasta vaivasta, jatkaa tutkija. Jatkossa olisi erityisen tärkeää tunnistaa ne nuoret urheilijat, joilla on suurempi riski toimintakykyä alentaviin ja liikkumista vähentäviin pitkittyviin selkäkipuihin, Rossi sanoo.

TtM Marleena Rossin fysioterapian väitöskirjan "Back Pain in Youth – Occurrence and Risk Factors" tarkastustilaisuus on perjantaina 11.9. klo 12 Seminarium-rakennuksessa tilassa S212. Vastaväittäjänä professori Martin Hägglund (Linköping University, Ruotsi) ja kustoksena professori Ari Heinonen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Väitöstä voi seurata verkossa osoittessa: https://r.jyu.fi/dissertation-rossi-110920 

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 233, Jyväskylä 2018, ISSN 2489-9003, ISBN9 78-951-39-8184-6. Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8184-6

Marleena Rossi kirjoitti ylioppilaaksi Sammon lukiosta vuonna 2004, fysioterapeutiksi Lahden ammattikorkeakoulusta 2009 ja terveystieteiden maisteriksi Jyväskylän Yliopistosta 2012. Opintojen ohella Rossi on työskennellyt fysioterapeutin, tutkimusavustajan ja tutkijan tehtävissä. Nykyisin hän työskentelee asiantuntijana ja sisällöntuottajana Physiotools Oy:ssa. Väitöskirja-aineisto koostuu Tampereen Urheilulääkäriaseman Urheilijan liiketaidot, lihaskunto ja terveys -tutkimushankkeen sekä Jyväskylän yliopiston, UKK-instituutin ja kansallisten liikuntalääketieteen keskusten Terveyttä edistävä liikuntaseura -tutkimuksen aineistoista. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marleena Rossi, 040 72 83228, marleena.k.rossi@student.jyu.fi

Kuvat

Marleena Rossi.
Marleena Rossi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme