Jyväskylän yliopisto

Väitös 12.9.2020: Ydinjätteiden loppusijoituksen hyväksynnän perusteet puntarissa (Kari)

Jaa

Tuoreessa tutkimuksessa tarkastellaan Eurajokea ydinjätteiden loppusijoituksen suunnannäyttäjänä. Eurajoki on ensimmäinen kunta maailmassa, missä loppusijoituslaitoksen perustaminen on onnistunut asianmukaisesti niin julkisen kuin paikkakunnan asukkaiden hyväksynnän kera. – Kyseessä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen ja kiinnostava ennakkotapaus, aiheesta väittelevä YTM Mika Kari toteaa.

Mika Kari
Mika Kari

Menestyksekkään tavan löytäminen loppusijoituspaikkakuntien hankkimiseen on ollut kansainvälisen ydinjätehuoltoyhteisön pitkäaikainen missio. Toisaalta paikallisen hyväksynnän rakentumisen ymmärtäminen, eikä vain tämän tyyppisiin laitoksiin vaan myös muuhun ei-toivottuun maankäyttöön liittyen, on haaste myös hallinnon ja yhteiskuntatieteiden näkökulmasta.

Karin väitöstutkimuksessa luodaan katsaus Eurajokeen ydinteollisuuspaikkakuntana ja siihen, kuinka asukkaiden mielipiteet loppusijoituksesta suhteutuvat tiettyihin riskitutkimuksen, tieteen ja teknologian tutkimuksen ja ympäristösosiologian teorioihin. Hyväksynnän tarkastelu keskittyy kuitenkin erityisesti kahden ydinpaikkakuntien tarkastelua ohjaavan kehyksen, eli vakiintuneen ydinkeidaskehyksen ja haastavan teollisuustietoisuuskehyksen, vertailuun tutkimusaineiston valossa.

Tulokset osoittavat, että keskittyminen tiukasti ekonomisiin tarpeisiin ja riippuvaisuuteen ydinkeidaskehyksen tapaan tai toisaalta kulttuuriseen integraatioon ja kulttuuriseen kapasiteettiin teollisuustietoisuuskehyksen tapaan ei riitä. Asukkaiden hyväksyntä kulminoituu paikkakunnan hyvinvointiin laajemmin kuin keskenään kilpailevien kehysten varsin rajoittuneista näkökulmista näyttää. Sekä hankkeen toteuttajan ja paikkakunnan välinen suhde että projektin vaikutus paikkakunnan hyvinvoinnille, paikkakunnan omasta näkökulmasta, korostuu.

– Tutkimus tuo esille, että hankkeen toteuttajan on "ansaittava" paikkansa yhteisössä, Kari tiivistää.
– Pelkän taloudellisen hyödyn sijaan hankkeen tulisi sopia paikallisiin näkemyksiin siitä, mikä on sopivaa ja hyödyllistä paikkakunnan kannalta, tai alueelle yleensä, väittelijä jatkaa.

Väitöskirja perustuu pääosin Kansallisen ydinjätehuollon tutkimusohjelman puitteissa tehtyyn tutkimukseen.

YTM Mika Karin sosiologian väitöskirjan "First of its kind: Eurajoki as a nuclear community and site for the final disposal of spent nuclear fuel" tarkastustilaisuus on 12.9.2020 klo 12. Jyväskylän yliopiston Ruusupuiston salissa RUU D104. Vastaväittäjänä toimii associate professor Aiste Balzekiene (Kaunas Technology University, Liettua) ja kustoksena professori Tapio Litmanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Yleisö voi seurata tilaisuutta verkosta, osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-kari-120920.

Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten sarjassa JYU Dissertations numerolla 255, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8245-4 (PDF).
Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8245-4

Taustatietoa:

Mika Kari valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2006. Hän on toiminut tutkijana Jyväskylän yliopistolla, Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä sekä Tampereen yliopistolla ja on osallistunut lukuisiin Kansallisen ydinjätehuollon tutkimusohjelman projekteihin.

Lisätietoja:

Mika Kari, +358 50 3310262, mika.kari@jyu.fi, mika.kari@tuni.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mika Kari
Mika Kari
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme