Väitös 14.01.2022: Tehtäväkohtainen voimaharjoittelu kehittää sotilaan toimintakykyä tehokkaimmin varusmiespalveluksen aikana (Ojanen)
Puolustusvoimien fyysisen koulutuksen tärkeimpänä tavoitteena on valmistaa sotilasta selviytymään omasta tehtävästään sekä lyhyt- että pitkäkestoisissa kuormituksissa. Oikein suunnitellulla, systemaattisesti jaksotetulla ja riittävän kuormittavalla liikuntakoulutuksella pystytään kehittämään sotilaan fyysistä toimintakykyä eri sotilastehtävien vaatimusten mukaan, selvisi Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöstutkimuksessa.

Sotilas tarvitsee hyvää fyysistä suorituskykyä, ampumataitoa sekä maastossa liikkumisen taitoa. Liikuntatieteiden maisteri Tommi Ojasen väitöstutkimus osoittaa, että varusmiespalveluksen aikana nuoren miehen fyysistä suorituskykyä pystytään parantamaan oikeanlaisella harjoittelulla eri sotilastehtävien vaatimusten mukaisesti.
– Sotilaan tehtäväkohtainen voimaharjoittelu sekä normaali kuntosaliharjoittelu kehittivät sotilaan toimintakykyä tehokkaammin kuin varusmiesten nykyinen liikuntakoulutus tai pelkkä kestävyysharjoittelu. Tulosten perusteella on tärkeää kehittää varusmiesten liikuntakoulutusta enemmän voimaominaisuuksia kehittävään suuntaan, Ojanen toteaa.
Varusmiespalvelus itsessään kehittää etenkin heikkokuntoisimpien sotilaiden toimintakykyä
Tutkimus keskittyi pitkäkestoisen sotaharjoituksen kuormittavuuteen ja erilaisten fyysisten harjoitteluohjelmien toimivuuteen varusmiehillä. Ojanen toteaa, että sotilaan työ on pitkäkestoista ja matalatehoista aerobista työtä, joka vaatii kohtalaisten tai raskaiden taakkojen kantamista ja nostamista sekä taisteluvaiheessa suoritusnopeutta ja anaerobista suorituskykyä.
– Sotilaan päivittäisessä työssä tulee paljon matalatehoista aktiivisuutta, joten on tärkeää, että liikuntakoulutuksessa keholle pystyttäisiin antamaan erilaisia ärsykkeitä, jotta fyysinen toimintakyky kehittyisi optimaalisesti. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu, että varusmiespalveluksen aikana etenkin heikkokuntoisilla fyysinen toimintakyky kehittyy eniten. Kansainvälisten tutkimusten mukaan näyttää siltä, että tehokkain tapa parantaa koulutettavan sotilaan tehtävässä vaadittavaa fyysistä toimintakykyä on harjoitella sekä kestävyys- että voimaominaisuuksia, Ojanen kertoo.
Voimaharjoittelun tulee olla suunnitelmallista ja ohjattua. Sotilaiden kestävyyden on osoitettu kehittyvän tehokkaasti intervallityyppisellä harjoittelulla. Säännöllisen ja suunnitelmallisen voimaharjoittelun tiedetään olevan yhteydessä lihaksiston sekä sen tukiosien, jänteiden ja sidekudosten voiman kehittymiseen, tehon ja nopeuden lisääntymiseen ja motorisen suorituskyvyn paranemiseen. Voimaharjoittelu myös kasvattaa lihaksen poikkipinta-alaa ja ylläpitää kehon rasvatonta massaa. Yleisen suorituskyvyn ja vammojen ennaltaehkäisyn lisäksi voimaharjoittelusta on hyötyä taakankantokykyyn, joka on sotilaalle tyypillinen työtehtävä taistelukentällä.
– Sotilas tarvitsee sekä kestävyyttä ja voimaa että näiden yhdistelmää, Ojanen toteaa.
Ojasen väitöskirja koostui neljästä kansanvälisestä vertaisarvioidusta tutkimusartikkelista.
LitM Tommi Ojasen valmennus- ja testausopin väitöskirja “Effect of prolonged military field training and different physical training programmes on physiological responses and physical performance in soldiers" tarkastetaan 14.1.2022 klo 12 alkaen. Väitöstä voi seurata verkkovälitteisesti tästä linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-ojanen-140122. Vastaväittäjänä tohtori Karl Friedl (U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine, Yhdysvallat) ja kustoksena professori Heikki Kyröläinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 479, ISBN 978-951-39-8977-4 (PDF), URN:ISBN:978-951-39-9877-4, ISSN 2489-9003 ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8977-4
Tommi Ojanen kirjoitti ylioppilaaksi Äetsän lukiosta 1998 ja valmistui liikunnanohjaajaksi (AMK) Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta 2002 ja liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta 2005. Opintojensa jälkeen hän on työskennellyt Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksessa, Liikuntakeskus Pajulahdessa, Suomen Paralympiakomiteassa, Puolustusvoimien urheilukoulussa ja vuodesta 2014 alkaen sotilaan fyysisen toimintakyvyn tutkijana Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen toimintakykyosastolla. Ojanen on ollut tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopistossa liikuntatieteellisessä tiedekunnassa vuodesta 2015.
Lisätietoja:
Tommi Ojanen
LitM
Liikuntatieteellinen tiedekunta
tommi.ojanen@mil.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Väitös 12.8.2022: Kotitehtävien pariin patistaminen yhteydessä varhaisnuoren motivaatio-ongelmiin ja heikompaan koulumenestykseen (Tunkkari)10.8.2022 09:27:20 EEST | Tiedote
Osallistuminen varhaisnuorten kotitehtävien tekemiseen ei ole aina hyödyllistä, selviää Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella tehdystä väitöskirjasta.
Jyväskylän yliopiston ensimmäinen täydennyshaku kiinnosti9.8.2022 11:56:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa järjestettiin ensimmäistä kertaa uusimuotoinen täydennyshaku, jossa oli haettavana 89 täyttämättä jäänyttä opiskelupaikkaa syksyllä alkaviin koulutuksiin. Hakemuksia paikkoihin tuli 145.
Saunominen tehostaa liikunnan terveyshyötyjä8.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Liikunnan ja saunomisen yhdistäminen kannattaa. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyn tutkimuksen mukaan liikunta ja saunominen vähentävät valtimotautien riskiä parantamalla kestävyyskuntoa ja laskemalla verenpainetta ja kolesterolitasoja. Vaikutukset näihin valtimosairauksien riskitekijöihin olivat suurempia kuin liikunnalla yksinään.
Väitös: Hyvässä lääkärijohtamisessa yhdistyvät hyvät johtamistaidot ja lääketieteellinen asiantuntemus8.8.2022 07:50:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa valmistunut väitöskirja tarkastelee johtamisen erityispiirteitä lääkäriprofessiossa. Johtamistyön arvostus on kasvanut lääkäreiden keskuudessa, ja johtamisesta on tullut lääkäreillekin aiempaa hyväksyttävämpi urasuunta.
Taide-elämän toimijat murtautuvat Facebookissa instituutioiden välittämän taiteen rinnalle4.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote
Facebookin julkisuudessa taidemaailman instituutiot eivät määritä, mikä taiteessa nousee esiin. FL Ilkka Salomäenpää muodostaa väitöskirjassaan taidemaailman rinnalle taide-elämän käsitteen. Uudet asiat syntyvät instituutioiden ulkopuolella, ja sosiaalisen median välityksellä ne ovat myös kaikkien löydettävissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme