Jyväskylän yliopisto

Väitös 1.6.2021: Mielenterveyden edistämisen ammattilainen tarvitsee vahvoja yhteistoimintataitoja (Tamminen)

Jaa

Ammattilaisten vahvat yhteistoimintataidot ovat välttämättömiä mielenterveyden edistämisen toimien onnistumiselle. Mielenterveyttä edistetään arjen eri toimintaympäristöissä, jolloin verkostoituminen ja kumppanuussuhteiden luominen organisaatio- ja sektorirajat sekä tieteenalat ylittäen on keskeistä.

Nina Tamminen. Kuva: Harriet Järf, THL
Nina Tamminen. Kuva: Harriet Järf, THL

Mielenterveyden edistämistyössä yhteistoimintataidot ja sektorirajat ylittävä toiminta korostuvat, kertoo Nina Tammisen tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

- Mielenterveys rakentuu monen eri sektorin yhteisvaikutuksessa, joten ammattilaisten ymmärrys eri sektoreiden merkityksestä mielenterveyteen ja niiden roolista mielenterveyden edistämisen toimissa on tärkeää, Tamminen sanoo.

Sektorirajat ylittävässä yhteistoiminnassa keskeistä ovat toimijoiden yhteiset tavoitteet, viestintä ja kieli, yhteistyön rakenteet ja työprosessit, luottamus ja sitoutuneisuus, sekä yhteistoiminnan johtaminen.

Osaamisessa korostuu hyvän mielenterveyden tuntemus

LitM Nina Tammisen väitöstutkimuksen tavoitteena oli tutkia mielenterveyden edistämisen osaamista ja määrittää, millaista hyvän mielenterveyden edistämisen ja vahvistamisen osaamista tarvitaan terveyssektorilla. Tutkimus perustui alalla työskentelevien ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden näkemyksiin.

- Hyvä mielenterveys on tärkeä voimavara yksilöille ja yhteiskunnalle. Tarvittavassa osaamisessa korostuvatkin positiivisen eli hyvän mielenterveyden tuntemus sekä vahvuuksien ja voimavarojen merkityksen ymmärtäminen mielenterveyden vahvistamisessa. Myös vaikuttavien menetelmien, käytäntöjen ja työkalujen asiantuntemus sekä tukea antavien elinolojen ja elinympäristön merkityksen ymmärtäminen on ammattilaiselle tärkeää, Tamminen sanoo.

Tutkimuksen tulokset kuvaavat mielenterveyden edistämisen alalla tarvittavia tietoja, taitoja, asenteita ja arvoja.

Mielenterveystyön painopiste siirtymässä edistävään ja ennaltaehkäisevään työhön

Tieto tarvittavasta mielenterveyden edistämisen osaamisesta on ensiarvoista tulevaisuuden mielenterveystyössä. Tammisen väitöstutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää ammattilaisten osaamisen kehittämisessä ja vahvistamisessa.

- Osaamisalueet auttavat johtajia ymmärtämään mielenterveyden edistämisen työtehtäviä ja kehittämään mielenterveyden edistämiseen liittyviä tehtävänkuvia alueellisissa tai paikallisissa tehtävissä, Tamminen pohtii.

Tunnistettuja osaamisalueita voidaan hyödyntää ammattilaisten mielenterveyden edistämisen osaamisen arvioinnissa ja kehittämisessä. Osaamisalueiden avulla voidaan tunnistaa koulutus- ja ammatillisia kehittämistarpeita. Koulutuksen kehittäjät, opettajat ja kouluttajat voivat hyödyntää osaamisalueita koulutusohjelmien tuottamiseen ja toteuttamiseen.

- Osaamisen vahvistaminen lisää toiminnan vaikuttavuutta ja tuottaa hyvää mielenterveyttä kaikille, Tamminen sanoo.

LitM, MA Nina Tammisen väitöskirja Mental health promotion competencies in the health sector tarkastetaan tiistaina 1.6.2021 klo 12 Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Vastaväittäjänä toimii professori Vibeke Koushede (University of Copenhagen), ja kustoksena professori Tarja Kettunen (Jyväskylän yliopisto). Väitös on englanninkielinen.

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations 386, 108 s., Jyväskylä 2021, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8666-7 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8666-7.

Väitöstilaisuutta voi seurata verkkovälitteisesti: https://r.jyu.fi/dissertation-tamminen-010621. Kustoksen puhelinnumero, johon yleisö voi tilaisuuden lopussa esittää mahdolliset kysymyksensä on +358408053560.

Nina Tamminen (o.s. Jutila) valmistui liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 1995. Hän on suorittanut Master in Arts tutkinnon Surrey University’ssa sekä terveyden edistämisen opintoja Isossa-Britanniassa. Tamminen on tehnyt väitöskirjaansa Jyväskylän yliopiston terveystieteiden tohtoriohjelmassa, erityisasiantuntijan työsuhteessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiön, Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan, Sosiaalilääketieteen yhdistyksen ja THL-säätiöltä saamien apurahojen turvin. Tamminen työskentelee erityisasiantuntijana mielenterveystiimissä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Nina Tamminen, nina.tamminen@thl.fi, +358 29 5247331

Kuvat

Nina Tamminen. Kuva: Harriet Järf, THL
Nina Tamminen. Kuva: Harriet Järf, THL
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ylläpitävät luustoa ja mahdollistavat tehokkaan luuliikunnan myös vanhetessa14.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Säännöllinen, intensiivinen liikunta ylläpitää terveen luun mukautumiskykyä ja vastustaa ikääntymiseen liittyvää luuston heikkenemistä. Hyvä toimintakyky ja lihasten kunto ovat tärkeitä myös erityisen haurasluisten iäkkäiden henkilöiden, kuten lonkkamurtumapotilaiden luuston kunnon ylläpysymiselle. Tulokset selviävät Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan tuoreessa väitöstutkimuksessa.

Hyvä juoksukyky edistää tehokasta aineenvaihduntaa myös ikääntyessä12.6.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Juoksukyky kertoo terveydestä ja ennustaa odotettavissa olevia elinvuosia. Toistaiseksi ei tiedetä, missä määrin perinnöllinen juoksukyky vaikuttaa kehon aineenvaihduntaan ikääntymisen yhteydessä. Jyväskylän ja Shanghain yliopistojen yhteistyönä tehty tutkimus selvitti perimän ja ikääntymisen vaikutuksia eri kudosten aineenvaihduntaan ja havaitsi, että rasvakudoksella voi olla aiempaa suurempi merkitys terveelle vanhenemiselle.

Väitös 18.6.2021: Taitavia tenavia ympäri Suomen: lapset tietävät olevansa hyviä liikkujia, mutta motorisissa taidoissa löytyi alueellisia eroja Suomen sisällä (Niemistö)10.6.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Lasten motoriset taidot paranevat iän myötä. Liikuntaharrastaminen ja ulkona vietetty aika sekä temperamenttipiirteet, kuten lapsen aktiivisuus ja kyky ylläpitää tarkkaavaisuutta, tukevat motoristen taitojen oppimista. Maaseudulla asuvilla lapsilla oli parhaimmat motoriset taidot Suomessa, selviää tuoreesta Jyväskylän yliopiston väitöstutkimuksesta. Yleisesti alle kouluikäiset lapset kokevat olevansa hyviä liikkujia.

Väitös 19.6.2021: ”Pystynkö minä?” – Lasten uskomukset omista kyvyistään merkityksellisiä lukutaidon kehittymiselle (Peura)9.6.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Lasten myönteiset uskomukset omista kyvyistään lukemisessa vahvistavat lukutaidon kehitystä, selviää tuoreesta väitöskirjatutkimuksesta. Myönteiset kokemukset oppimistilanteista auttavat kehittämään uskoa omiin kykyihin, mutta huolestuttavaa on, että osa lapsista kokee saavansa vähemmän kannustavaa palautetta ja vertaiskokemuksia lukemisessa ajan myötä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme