Jyväskylän yliopisto

Väitös 17.1.: Paremmat ensiaskeleet tukevat ohjelmistokehitysprojektin onnistumista (Merikoski)

Jaa

Ohjelmistokehitysprojektin toteuttaminen onnistuneesti on haasteellista ja epäonnistuneista projekteista uutisoidaan valitettavan usein. Projektin onnistumisen kannalta kriittisin vaihe on sen käynnistäminen. Tuore väitöstutkimus selvittää, kuinka ohjelmistokehitysprojekti pitäisi käynnistää, jotta tavoitellut liiketoimintahyödyt olisivat paremmin saavutettavissa.

Helena Merikoski. Kuva: Jenni Kosonen, KuvaMatti Ky.
Helena Merikoski. Kuva: Jenni Kosonen, KuvaMatti Ky.

Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa mallinnettiin projektin käynnistämisprosessi ja tunnistettiin siihen liittyviä haasteita. Tuloksena syntyi projektin käynnistämismalli, jonka avulla ohjelmistotoimittaja saa ohjattua projektin onnistumista kohti alusta alkaen.

– Malli kokoaa yhteen ne tehtävät, joiden avulla projektille saadaan luotua onnistumisen edellytykset käynnistämisvaiheen aikana, FM Helena Merikoski kertoo väitöstyönsä tuloksista.

Kehitetty malli tarjoaa työkalun toimittajayrityksille projektitoiminnan prosessien ja toimintatapojen kehittämiseen. Tutkimus vahvistaa myös käsitystä käynnistysvaiheen merkityksestä projektin onnistumiselle ja korostaa tutkimuksissa aiemmin vähälle huomiolle jäänyttä toimittajayritysten näkökulmaa.

Onnistumisen eteen on tehtävä töitä

Ohjelmistokehitysprojektien onnistumisessa on edelleen haasteita ja aiheeseen liittyvää tutkimusta tarvitaan myös jatkossa. Väitöstutkimuksen tulokset tarjoavat kuitenkin hyötyjä ohjelmistoliiketoimintaan keskittyneille yrityksille. Projektien onnistuessa hyötyvät myös asiakkaat.

– Ohjelmistoprojektin käynnistämisvaiheessa tulisi huomioida projektin eri osapuolten erilaiset näkökulmat ja tavoitteet sekä luoda projektiin osallistuville yhteinen tavoitetila projektin toteuttamiselle, Merikoski summaa.

– Tällä tavoin voidaan edistää niin projektien onnistumista kuin projekteihin liittyvien toimintatapojen, menetelmien ja työkalujen kehittämistä sekä ennen kaikkea kääntää ohjelmistokehitysprojektien maine epäonnistujista onnistujiin.

FM Helena Merikosken tietojärjestelmätieteen väitöskirjan "How to start a software development project in a customer-supplier context: the supplier’s viewpoint" tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 17. tammikuuta Agora-rakennuksen Lea Pulkkisen salissa. Vastaväittäjänä toimii professori Miia Martinsuo (Tampereen yliopisto) ja kustoksena professori Mikko Siponen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Lisätietoja:

Helena Merikoski, helena.merikoski@gmail.com, puh. 0407503584

FM Helena Merikoski (s. 1981, Pielavesi) kirjoitti ylioppilaaksi Pieksämäen lukiosta vuonna 2000. Hän valmistui vuonna 2006 tradenomiksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta ja vuonna 2010 filosofian maisteriksi tietojenkäsittelytieteen alalta Itä-Suomen yliopistosta. Valmistumisensa jälkeen hän on toiminut nuorempana tutkijana Itä-Suomen yliopistossa sekä suunnittelukoordinaattorina Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essotessa. Nykyisin Merikoski työskentelee digitaalisen talouden tutkimuspäällikkönä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa (XAMK), Mikkelissä.

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 166, 71 s., Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8032-0 (PDF). Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8032-0 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, +358 40 024 7458

Kuvat

Helena Merikoski. Kuva: Jenni Kosonen, KuvaMatti Ky.
Helena Merikoski. Kuva: Jenni Kosonen, KuvaMatti Ky.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Toimiva työelämäyhteistyö oppimisen ekosysteemeissä28.5.2020 11:02:29 EESTTiedote

Valtakunnallisen eAMK – Oppimisen uusi ekosysteemi -hankkeen keskeisenä kehittämiskohteena on ollut ammattikorkeakoulujen välisen verkko-opiskelun ja siihen liittyvän digipedagogiikan kehittäminen sekä työelämäläheisyyden vahvistaminen. Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos selvitti hankkeessa mitä työelämälähtöiset oppimisen ekosysteemit voisivat olla, millaisia piirteitä niistä tunnistetaan ja miten ne toimivat.

Väitös: 29.5.2020 Tilinpäätösstandardien kääntäminen edellyttää laskentatoimen asiantuntijuutta27.5.2020 14:15:00 EESTTutkimus

Taloudellinen raportointi edellyttää myös muuta kuin puhtaasti talouteen tai normeihin keskittyvää asiantuntijuutta. Väitöstutkimus tarkastelee laskentatoimen kansainväliseen standardointiin liittyviä käytäntöjä ja IFRS-standardien kääntämiseen liittyviä haasteita. Poikkitieteellinen tutkimus tarjoaa uutta tietoa erityisesti kansainvälisten tilinpäätösstandardien kääntämisestä ja soveltamisesta.

Väitös 29.5.2020 Hyvä kuulo tukee ikääntyneiden elämänlaatua ja arjen aktiivisuutta27.5.2020 07:00:00 EESTTiedote

Arjen eri tilanteissa koetut kuulovaikeudet vähentävät ikääntyneiden henkilöiden liikkumista elinpiirissään sekä elämänlaatua. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksen mukaan kuulolaitteen käytöstä enemmän hyötyä kokevilla henkilöillä liikkumisaktiivisuus on suurempaa verrattuna niihin, joiden kokema hyöty on vähäisempi. Vähentynyt liikkumisaktiivisuus oli yhteydessä suurempaan masennusoireiden määrään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme