Jyväskylän yliopisto

Väitös 18.12.2020: Lihasmassan ylläpidosta mahdollisesti lisäaikaa sairauden hoidolle (Nissinen)

Jaa

Lihasmassa vähenee merkittävästi monissa eri sairauksissa, ikääntyessä ja tilanteissa, joissa ravinnonsaanti tai fyysinen aktiivisuus ovat vähentyneet. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehty väitöskirja osoittaa, että lihaskadon esto pidentää kokeellista syöpää sairastavien hiirien selviytymistä. Hiiriä hoidettiin lihaksia kasvattavalla kasvutekijäreseptorilla, joka esti sekä syövän että kemoterapian aiheuttaman lihaskadon.

Tuuli Nissinen
Tuuli Nissinen

Väitöskirjan tulokset tukevat aiempaa näyttöä lihaskudoksen säilyttämisen tärkeydestä vakavissa sairaustilanteissa. Uutena tuloksena havaittiin, että hiirten selviytyminen ei parantunut, mikäli lihaksia kasvatettiin vain ennen syövän alkua ja sitten hoito keskeytettiin.

- Tämä viittaisi siihen, että suuri lihasmassa ennen syöpää ei itsessään välttämättä tarjoa suojausvaikutusta, jos lihaskato tapahtuu nopeasti. Tästä tarvitaan lisää näyttöä eri tutkimusmalleilla ja ihmispotilailla tehdyistä tutkimuksista, tohtorikoulutettava Tuuli Nissinen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta toteaa.

Tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että lihasten ylläpidolla itsessään tai siihen tähtäävällä hoidolla voidaan estää tai lieventää joitakin kemoterapian ja syövän haittavaikutuksia myös muihin kudoksiin kuin lihaskudokseen. Hoito laboratoriossa tuotetulla kasvutekijäreseptorilla muun muassa esti luuntiheyden laskun kemoterapiaa saavilla hiirillä, ja nämä vaikutukset olivat yhteydessä lihasmassaa ja sen muutosta kuvaaviin muuttujiin.

- Nämä tulokset lisäävät ymmärrystä lihaskudoksen tärkeydestä sairaustilanteissa ja mahdollisista uusista lihaskadon hoitomuodoista. Vastaavia hoitomuotoja tulisi tulevaisuudessa tutkia myös ihmispotilailla, jotta tulosten soveltaminen käytäntöön olisi mahdollista, Nissinen toteaa.

Väitöstutkimuksen tulosten perusteella tulevaisuudessa tulisi syövässä ja sen hoidossa kiinnittää huomiota myös fyysisen aktiivisuuden ja suorituskyvyn laskuun, joihin tutkitulla kasvutekijäreseptorilla ei ollut vaikutusta.

Tutkimuksessa selvitettiin myös mahdollisia lihaskatoon ja sen hoitoon liittyviä mekanismeja. Tähän tarkoitukseen hiirten lihaksia kasvatettiin kasvutekijäreseptorin lisäksi myös geeniterapialla. Molemmat menetelmät lisäsivät lihasten kokoa kasvattamalla tehokkaasti lihasten proteiinisynteesiä ja mTOR-signalointia. Vaikutus proteiinisynteesiin oli niin tehokas, että sitä ei ehkäissyt edes lyhytaikainen paasto tai fyysinen inaktiivisuus.

Väitöskirja koostui useasta osatutkimuksesta, joita on rahoittanut Suomen Akatemia, Syöpäsäätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Ellen ja Artturi Nyyssösen säätiö. Ylläkuvatut tulokset on julkaistu kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tiedejulkaisuissa Scientific Reports ja Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle.

Tuuli Nissisen liikuntafysiologian väitöskirjan ”Molecular and physiological effects of muscle wasting and its treatment by blocking myostatin and activins” tarkastustilaisuus pidetään 18.12.2020 klo 12 ja sitä voi seurata verkkovälitteisesti linkistä: https://r.jyu.fi/dissertation-nissinen-181220

Vastaväittäjänä toimii professori Karl-Heinz Herzig (Oulun yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Juha Hulmi (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset kysymyksensä kustokselle, puh. +358408053728.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 341, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8468-7 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/72997

Tuuli Nissinen kirjoitti ylioppilaaksi Helsingin Mäkelänrinteen lukiosta vuonna 2008 ja valmistui liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2014. Tämän jälkeen Nissinen on ollut teknisenä avustajana, tohtorikoulutettavana ja yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tohtorikoulutettava Tuuli Nissinen, tuuli.a.m.nissinen@jyu.fi, +358405062989

Kuvat

Tuuli Nissinen
Tuuli Nissinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme