Jyväskylän yliopisto

Väitös 18.9.2020: Psykoterapia on muutakin kuin lääketieteellinen hoitomuoto (Sampolahti)

Jaa

Psykoterapiaa on viime vuosikymmeninä tarkasteltu korostetusti osana lääketiedettä. Kuitenkin psykoterapia on historiallisesti moniaineksinen kokonaisuus, joka sisältää aineksia niin humanismista kuin erilaisista antirationalistisista suuntauksistakin.

Timo Sampolahti
Timo Sampolahti

FM Timo Sampolahden väitöstutkimus selvittää, minkälaisena psykoterapia näyttäytyy, jos sitä tarkastellaan nykyisin vallalla olevan lääketieteellisen näkökulman ja siihen liittyvän luonnontieteisiin pohjaavan ajattelun ulkopuolelta. Tutkimus keskittyi nykytilan tarkasteluun sekä erityisesti psykoanalyysin ja perheterapian piirissä käytyihin keskusteluihin.

Kahden perinteen ristipaineessa

Sampolahti osoittaa, että psykoterapia on rakentunut kahden erilaisen ajattelutavan välisessä ristipaineessa. Nämä perinteet ovat moderniin luonnontieteille tyypilliseen rationaaliseen ajatteluun nojaava lääketieteellinen katsantotapa ja antirationalistisiin lähestymistapoihin perustuva spekulatiivisen mystiikan ja renessanssin humanismin katsantotapa.

Psykoterapia näyttäytyy tässä tilanteessa ilmiönä, joka on eräästä näkökulmasta kokonaisuudessaan loogis-rationalistisesti selitettävissä. Mutta samaan aikaan se näyttää omaavan ulottuvuuksia, jotka jäävät rationaalisen katseen tavoittamattomiin. Siinä ilmenee jotain toisenlaista, jonka luonnetta ei voida tavoittaa empiiris-rationaalisen tutkimuksen keinoin muuten kuin viittauksena johonkin ei-havaittavissa olevaan.

Miten tutkia?

Jos tutkimus keskittyy vain psykoterapian tarkastelemiseen eräänä lääketieteellisen hoidon ja akateemisen muotona ja empiirisen psykologisen tutkimuksen sovelluksena, psykoterapian identiteetti vähitellen yksipuolistuu ja oleellisia psykoterapian puolia jätetään huomiotta. On luontevaa ajatella, että yksipuolistuminen johtaa myös käytännön psykoterapiatyön köyhtymiseen.

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että olisi tärkeää sekä tutkia että kehittää psykoterapiaa mahdollisimman monella tavalla. Käytännön psykoterapioita tai psykoterapiatutkimustakaan ei tulisi yhdenmukaistaa, jotta kokonaisuus voisi tulla ymmärretyksi.

– Tilastollisiin menetelmiin perustuvien tutkimusten ja laadullisten menetelmiä analyysien lisäksi psykoterapioita olisi syytä tutkia myös toisin. Erityisesti käsitetutkimus, aate- ja oppihistoriallinen tutkimus ja psykoterapian yhteiskunnallisen aseman ja tehtävien analyysi ovat jääneet viime vuosikymmeninä liian vähälle huomiolle, väittelijä tiivistää.

TM Timo Sampolahden psykologian väitöskirjan "Psykoterapiasta humanismina ja mystiikkana: Perheterapian ja psykoanalyysin antirationalistisista ja antimedikaalisista ulottuvuuksista" tarkastustilaisuus pidetään 18.9.2020 klo 12.00 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä PsT, dosentti Jussi Silvonen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena dosentti Aarno Laitila (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata väitöstä verkkovälitteisenä osoitteessa: https://jyu.fi/dissertation-Sampolahti-180920

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408053464.

Julkaisun tiedot: Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 213. 2020, ISSN 2489-903. Julkaisu on luettavissa JYX julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8134-1.

Taustatietoa: Timo Sampolahti kirjoitti ylioppilaaksi Kuusaan lukiosta 1981 ja valmistui teologian maisteriksi Helsingin yliopistosta 1988. Sampolahti on työskennellyt perheneuvojana Espoon perheasiain neuvottelukeskuksessa ja psykoterapeuttina psykoterapiakeskus Vastaamossa. Tällä hetkellä hän työskentelee yksityisenä psykoterapeuttina Helsingissä.

Lisätietoja:

Timo Sampolahti, 0406267768, timo.sampolahti@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Timo Sampolahti
Timo Sampolahti
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme