Jyväskylän yliopisto

Väitös 19.9.2020: Omaehtoinen elokuvatuotanto uudistaa mediakulttuuria (Huttunen)

Jaa
Riippumaton elokuvatuotanto on luonut kotimaiseen elokuvatuotantoon uusia toimijoita ja toimintatapoja. Omaehtoinen elokuva näkyy myös julkisuudessa yhä enemmän.
Jetta Huttunen
Jetta Huttunen

– Omaehtoinen elokuvatuotanto ilmentää mediayhteiskuntaa, jossa tuotantoprosesseihin on syntynyt uudenlaisia ja entistä järjestelmää haastavia toimintamalleja, kuvaa aihetta väitöskirjassaan tarkastellut Jetta Huttunen.

Huttunen haastatteli suomalaisia riippumattoman elokuvan tekijöitä sekä seurasi harrastajaelokuvantekijöiden keskusteluja nettifoorumeilla.

– Tutkimus luo kuvan mediakulttuurin ilmiöstä, joka näkyy yhä enemmän julkisuudessa: luovan talouden kentällä omaehtoinen elokuvatuotanto haastaa perinteistä näkemystä ja luo uusia tuotantomuotoja yhdistelemällä innovatiivisesti erilaisia tuotantotapoja, Huttunen summaa.

Tarjolle vaihtoehtoista sisältöä

Huttusen mukaan omaehtoista elokuvaa luonnehtii taiteellinen vapaus ja riippumattomuus vakiintuneista rahoittajista. Elokuvat edustavat usein sisällöllisesti valtavirtaelokuvasta erottuvaa estetiikkaa ja luovat tekijöille mahdollisuuden julkaista vaihtoehtoista sisältöä uusille yleisöille.

– Omaehtoisuus tarkoittaa myös kykyä rakentaa omaa osaamista ja pätevöityä ilman muodollista koulutusta tai instituutioiden tukea. Omaehtoiset tekijät toimivat vertaisryhmissään toisiaan opastaen ja asiantuntijuuttaan yhteisön tuella rakentaen, Huttunen kertoo.

Tällaisessa kulttuurituotannossa osallistumisen tavat rakentuvat tekijälähtöisesti niin, että tekijä pyrkii omaehtoisesti hallitsemaan teostensa tuotantoprosessia ja julkisuutta. Tekijöille kehittyy vahva julkisuuden taju, joka tarkoittaa sitä, että he ymmärtävät erilaisten julkisuuksien olosuhteet ja sen millaisia osallistumisen tapoja ne tekijöille tarjoavat.

Resurssit perinteisemmille elokuville

Mediakulttuuria hallitsevat valtarakenteet, jotka vaikuttavat omaehtoisen elokuvantekijän osallistumismahdollisuuksiin.

– Kulttuurituotannossa resursseja ohjataan tyypillisesti vakiintuneille toimijoille, minkä seurauksena omaehtoinen tuotanto jää marginaaliin. Osallistumista mediakulttuurissa rajoittaa myös riippumattoman elokuvatuotannon järjestäytymättömyys, Huttunen selventää.

– Tutkimukseni perusteella riippumaton elokuvatuotanto tuo kotimaiseen elokuvatuotantoon kentälle uusia toimijoita ja tuotantotapoja. Siksi omaehtoisen elokuvatuotannon tukeminen monipuolistaisi kulttuurituotannon kenttää ja avaisi reittejä uusille tuotantotavoille lisäten myös luovan alan kilpailukykyä, Huttunen painottaa.

TaM Jetta Huttusen nykykulttuurin tutkimuksen väitöskirjan "Omaehtoinen elokuva kulttuurituotantona ja osallistumisen muotona mediakulttuurissa" Vastaväittäjänä professori Kaarina Nikunen (Tampereen yliopisto) ja kustoksena yliopistotutkija, FT Urpo Kovala (Jyväskylän yliopisto). Tarkastustilaisuus on 19.9.2020 alkaen klo 12.00. Seminaarinmäellä, salissa H320 (rakennus Historica, 3. krs) Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata tilaisuutta verkkovälitteisesti etäyhteydellä:

https://r.jyu.fi/dissertation-huttunen-190920

Yleisö voi tilaisuuden lopussa osoittaa mahdolliset lisäkysymyksensä kustokselle soittamalla numeroon 040 8053836

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 200: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/68115

Taustatietoja:

Jetta Huttunen on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2006. Huttunen on toiminut erilaisissa asiantuntijatehtävissä kulttuurialalla ja työskennellyt muun muassa viestinnän lehtorina, kulttuurituottajana sekä projektitutkijana. Huttunen työskentelee tällä hetkellä Iin kunnassa vastaavana kulttuurituottajana. Väitöskirjatutkimusta ovat tukeneet Suomen Elokuvasäätiö ja Suomen Kulttuurirahaston Lapin Rahasto.

Lisätietoja:

Jetta Huttunen, jetta.huttunen@gmail.com, 050 307 7902

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jetta Huttunen
Jetta Huttunen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye