Jyväskylän yliopisto

Väitös 20.5.: Lukutaidon opetusta mukautetaan ryhmän taitotason mukaan (Ruotsalainen)

Jaa

Opettajat mukauttavat lukutaidon opetustaan oppilaiden lukutaidon lähtötason ja kehityksen mukaisesti ensimmäisellä luokalla, osoittaa tuore väitöstutkimus Jyväskylän yliopistosta.

KM, PsM Jenni Ruotsalaisen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään 20.5.2022. Kuva: Tiia-Liina Raittila
KM, PsM Jenni Ruotsalaisen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään 20.5.2022. Kuva: Tiia-Liina Raittila

Lasten lukutaidot vaihtelevat suuresti koulun alkaessa, mikä haastaa opettajia tarjoamaan kunkin oppilaan tarpeita vastaavaa opetusta. Vaikka Suomessa koululuokkien väliset erot lukutaidossa ovat varsin pieniä, on opettajan käytännön työn kannalta merkitystä, onko luokassa suhteessa enemmän lukemaan opettelevia oppilaita vai jo lukutaitoisia oppilaita. KM, PsM, Jenni Ruotsalaisen väitöstutkimus vahvistaa käsitystä lukutaidon opetuksen ja oppilaiden lukutaidon vastavuoroisesta suhteesta ensimmäisellä luokalla.

Luokan lukutaidon taso vaikuttaa opetuksen painopisteisiin

Väitöstutkimuksessaan Ruotsalainen tarkasteli, miten ensimmäisen luokan äidinkielen oppituntien lukutaidon opetus jakautui erilaisiin sisältöihin ja työskentelytapoihin sekä miten nämä olivat yhteydessä luokan oppilaiden keskimääräiseen lukutaitoon. Syksyllä opetus keskittyi tarkan luku- ja kirjoitustaidon opetteluun tavu- ja sanatasolla, kun taas keväällä painopiste oli lause- ja tekstitasoisessa harjoittelussa.

– Lukuvuoden mittaan tapahtuvien painopisteiden muutosten lisäksi opettajat mukauttivat opetustaan vastaamaan oman opetusryhmänsä tarpeita, Ruotsalainen toteaa.

Luokissa, joissa oli enemmän lukemaan opettelevia oppilaita kuin lukutaitoisia oppilaita, oppitunnista käytettiin suurempi osuus yhteiseen lukutaidon opetteluun niin syksyllä kuin keväällä. Sen sijaan luokissa, joissa oli enemmän lukutaitoisia oppilaita, suurempi osuus oppitunnista käytettiin itsenäiseen työskentelyyn ja ymmärtävän lukutaidon harjoitteluun. Tämä mahdollisti myös opetussisältöjen eriyttämistä ja yksilöllisen tuen antamista oppilaille.

Opetuksessa huomioitava myös yksilölliset tarpeet

Hyvä lukutaito edellyttää monia eri osataitoja.

– Monipuoliset sisällöt ja työskentelytavat tukevat eri taitojen kehittymistä. Erilaisten tekstien lukeminen sekä uusien sanojen käsittely ryhmässä ovat tärkeitä kaikkien lasten luetun ymmärtämisen kehittymiselle, Ruotsalainen kertoo.

– Luetun ymmärtämistä voidaan tukea kuullun ymmärtämisen harjoituksilla ja opettajan ääneen lukemilla teksteillä silloin kun oppilas vasta opettelee lukemaan. Koska tavoitteena on, että oppilaat kykenevät itse lukemaan tekstejä, lukusujuvuuden harjoittelua on tärkeää pitää mukana silloin, kun oppilas vielä opettelee lukemaan tai lukemisessa ilmenee vaikeuksia, tutkija selventää.

KM, PsM Jenni Ruotsalaisen kasvatustieteen (opettajankoulutuslaitos) väitöskirjan ”Literacy instruction and reading performance in first grade classrooms” tarkastustilaisuus pidetään 20.5.2022 klo 12.00 alkaen tilassa RUU D104 Helena. Vastaväittäjänä toimii professori Krista Uibu (Tarton yliopisto) ja kustoksena professori Anna-Maija Poikkeus (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kielenä on englanti.

Väitöstä voi seurata myös etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-ruotsalainen200522

Väitöskirja on luettavissa verkossa osoitteessa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9126-5 

Lisätietoja:

Jenni Ruotsalainen, jenni.m.ruotsalainen@jyu.fi, +358408054493

Jenni Ruotsalainen kirjoitti ylioppilaaksi Lapuan lukiosta vuonna 2003. Hän valmistui 2010 kasvatustieteen maisteriksi Jyväskylän yliopiston kasvatustieteen laitokselta ja 2017 psykologian maisteriksi Jyväskylän yliopiston psykologian laitokselta. Ruotsalainen on työskennellyt 2008 alkaen eri tehtävissä Jyväskylän yliopistossa, mukaan lukien Alkuportaat-seurantatutkimuksessa, LUKILOKI: Luku- ja kirjoitustaidon opetuksen ja oppimisen täydennyskoulutuksessa sekä väitöskirjatutkijana. Ruotsalainen aloitti alkuvuodesta 2022 projektitutkijana CRITICAL-hankkeessa, missä hän jatkaa väitöksen jälkeen tutkijatohtorina tutkimuskohteenaan kotiympäristön sekä lasten ja nuorten kriittisen lukutaidon väliset yhteydet.

Väitöstutkimusta on tukenut Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Kuvat

KM, PsM Jenni Ruotsalaisen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään 20.5.2022. Kuva: Tiia-Liina Raittila
KM, PsM Jenni Ruotsalaisen väitöskirjan tarkastustilaisuus järjestetään 20.5.2022. Kuva: Tiia-Liina Raittila
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.5.2022: Liikunnalliset kotitehtävät tukevat yläkouluikäisten vapaa-ajan liikkumista23.5.2022 08:30:00 EEST | Tiedote

Liikunnasta ei ole ollut tapana antaa kotitehtäviä, mutta oppilaiden mielestä läksyt sopivat liikuntaan siinä missä muihinkin oppiaineisiin. Liikuntatunneilla annettuja vapaaehtoisia liikunnallisia kotitehtäviä tehdään ahkerasti, ja ne myös lisäävät yläkouluikäisten tyttöjen liikkumista, selviää Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä väitöskirjassa.

Lonkkamurtumasta toipuvien iäkkäiden potilaiden toimintakyky paranee pitkäkestoisella liikuntaharjoittelulla20.5.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Vuoden ajan kaksi kertaa viikossa tehdyllä kotiharjoittelulla voidaan parantaa lonkkamurtuman saaneiden ikääntyneiden fyysistä toimintakykyä tavanomaista hoitoa paremmin. Jyväskylän ja Helsingin yliopistojen ja Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemän tutkimuksen mukaan kotiharjoitteluun osallistuneilla selviytyminen päivittäisistä askareista oli parempaa kuin harjoitteluun osallistumattomalla ryhmällä.

Riittääkö ruokatuotannossa sitkeys ja tahto? – tutkimus selvitti itäsuomalaisten tilojen muutoskykyä20.5.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Suomalainen maatalous elää kriisien sävyttämää murrosvaihetta, jossa ruuantuottajien muutoshalukkuus punnitaan. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa tehdyn tutkimuksen mukaan maatilojen resilienssi, eli halukkuus ja kyky sopeutua osana uudistuvaa järjestelmää, vaihtelee suuresti. Tutkimuksen mukaan jopa neljännes tiloista ei halua tai voi pysyä mukana vaaditussa kehityksessä, vaan saattaa lopettaa toimintansa tulevina vuosina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme