Jyväskylän yliopisto

Väitös 21.8.2020: Korkeakoulut vaikuttavat globaaliin sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen (Viggiano)

Jaa

Kasvatustieteen maisteri (M.Ed.) Tiffany Viggiano tutkii artikkeliväitöskirjassaan tapoja, joilla korkeakoulut voivat vaikuttaa sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen maailmassa. Tutkimuksessa analysoidaan erityisesti korkeakoulujen johtavien toimihenkilöiden ajattelua ja toimintaa.

Tiffany Viggiano
Tiffany Viggiano

Tutkimuksella on ollut kaksi tavoitetta. Ensinnäkin siinä on pyritty tunnistamaan mekanismit, joilla johtavat toimihenkilöt perustelevat ja oikeuttavat osallisuuttaan maailmanlaajuiseen epäoikeudenmukaiseen koulutuskäytäntöön yhdysvaltalaisissa ja suomalaisissa korkeakouluissa. Epäoikeudenmukaisella käytännöllä tarkoitetaan nykyistä tilannetta, jossa köyhien maiden opiskelijoiden on hyvin hankala päästä opiskelemaan vauraiden länsimaiden korkeakouluissa.

Väitöskirjatutkimuksen toinen tavoite on jäljittää tavat, joilla johtavat toimihenkilöt voivat tai ovat voineet lieventää korkeakoulujensa osallisuutta tähän globaaliin rakenteelliseen epäoikeudenmukaisuuteen Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Viggiano tutki myös sitä, millä tavoin vauraiden maiden johtavat toimihenkilöt ennaltaehkäisevät maailmanlaajuista epäoikeudenmukaisuutta? Millaisia haasteita he kohtaavat?

Väittelijä selvitti osatutkimuksissaan, millä tavoin hallintohenkilökunta ymmärtää kansainvälisten opiskelijoiden roolin kampuksillaan. Tähän tutkimuksen osioon valikoitiin 26 henkilöä kolmesta eri yhdysvaltalaisesta community college -korkeakoulusta eri puolilta maata. Haastatellut olettivat kansainvälisten opiskelijoiden olevan etuoikeutettuja, mistä syystä heitä ei tarvitse kohdella samalla tavoin kuin yhdysvaltalaisia vähävaraisia opiskelijoita.

Tutkimuksen teoreettisessa keskustelussa väittelijä esitti tapoja, joiden avulla humanismi ja kriittinen teoria voisivat avata näkökulmia, joilla perustellaan oikeutta opiskella ulkomaisissa korkeakouluissa. Youngin oikeusteoriaan pohjautuen tutkimus keskustelee tavoista, joilla korkeakoulut voivat edistää yhteiskunnallisesti oikeudenmukaisia käytäntöjä globaalissa maailmassa.

Tutkimuksessa haastateltiin lisäksi 15 hallintohenkilökuntaan kuuluvaa henkilöä Suomen korkeakouluissa. Viggiano havaitsi, että haastatellut mainitsivat usein vastuun oikeudenmukaisuuden edistämisestä. Samalla kuitenkin epäselvät globaalin vastuun määrittelyt sekä uusliberaaleihin käytäntöihin liittyvät tekijät johtivat globaalin vastuun kysymysten sivuuttamiseen. Näihin vaikuttivat sekä kansalliset politiikkalinjaukset että korkeakoulujen omat käytänteet.

Johtavilla toimihenkilöillä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa korkeakoulujen toimintaan pohtimalla kriittisesti toimintapojaan ja kannustamalla muita ajattelemaan kriittisesti omaa rooliaan globaalin sosiaalisen vastuun edistämisessä.

M.Ed. Tiffany Viggianon kasvatustieteen väitöskirjan "Higher Education and Global Social Injustice" tarkastustilaisuus pidetään 21.8.2020 alkaen klo 8.00. Vastaväittäjänä professori Elina Lehtomäki (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Jussi Välimaa (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Tilaisuus on verkkovälitteinen. https://r.jyu.fi/dissertation-viggiano-210820

Julkaisu on luettavissa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8111-2

Taustatietoja:

Tiffany Viggiano on kalifornialainen Fulbright Finland alumni ja kriittinen korkeakoulutuksen kansainvälistymisen tutkija. Hän on ennen Suomeen tuloaan suorittanut opintoja yhdysvaltalaisessa University of California, Riverside -yliopistossa.

Tutkijana Viggianoa kiinnostaa, millä tavoin institutionaalisten toimijoiden käsitykset vaikuttavat globaaliin sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. Hän on aikeissa tehdä myös empiiristä kriittistä kansainvälistymistutkimusta käytännön toimijoiden kentällä.

Lisätietoja:

Tiffany Viggiano, taviggiano@alaska.edu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tiffany Viggiano
Tiffany Viggiano
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme