Väitös 27.11.2020: Asiakaskokemusta on hyvä tarkastella laajasti
Positiivinen asiakaskokemus on yksi tämän päivän yritysten merkittävimmistä kilpailuvalteista. Usein asiakaskokemusta tarkastellaan kuitenkin yritysten, eikä aidosti asiakkaiden näkökulmasta. Asiakkaat yhdistävät verkkokauppa-asioinnin osaksi laajempia kokonaisuuksia, joten yritystenkin tulisi ottaa asiakaskokemuksen eri ulottuvuudet huomioon.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin asiakaskokemuksen muodostumista verkkokauppa-asiakkaiden näkökulmasta. Aineistona käytettiin haastatteluja, esseitä ja verkkokyselyn avulla kerättyjä kuvauksia asiakaskokemuksista. Tutkimuksen tavoitteena oli lisätä ymmärrystä siitä, miten asiakkaat rakentavat asiakaskokemusta mielessään, merkitystenannon kautta.
– Asiakaskokemus voidaan ajatella kollaasina tai ajatuskarttana, jonka asiakas yhdistää yritykseen. Asiakassuhteen alussa asiakkaalla on vain valkoinen paperi, mutta tämä paperi täydentyy sitä mukaa kun asiakas luo siihen erilaisia sisältöjä asiakaspolkunsa aikana. Tutkimuksessa tarkasteltiin avoimesti sitä, mitä sisältöjä asiakkaiden kollaaseihin voi verkkokauppaostamisen kontekstissa kuulua, kertoo väitöskirjatutkija Tiina Kemppainen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta.
Tutkimuksessa selvisi, etteivät kaikki asiakaskokemuksessa yhdistyvät merkitykset liity ainoastaan yritykseen josta ostos tehdään. Verkkokauppaa ja verkkokauppaostamista pohditaan osana laajempia kokonaisuuksia.
– Kun verkkokauppojen asiakkailta kysyttiin esimerkiksi syitä positiivisille ja negatiivisille tunteille verkkokauppavierailun aikana, nousi esiin muun muassa omaan kulutuskäyttäytymiseen ja muiden ihmisten toimiin liittyviä perusteluja. Myös ajankohtaiset ilmiöt, kuten ekologisuus ja ilmastonmuutos, tulivat vastauksissa esille.
– Negatiivisia tunteita selitettiin tyypillisesti verkkokaupan huonolla toimivuudella ja ikävillä yllätyksillä ostoprosessin aikana. Niitä aiheutti kuitenkin myös syyllisyys omasta ostokäyttäytymisestä ja huoli nykyajan holtittomasta kulutuskulttuurista. Positiivisia tunteita taas selitettiin etenkin oman onnistumisen kautta, esimerkiksi löytämisen ilolla ja tarjousjahdissa onnistumisella. Verkkokauppavierailu voi inspiroida asiakkaita hyvin monenlaisiin, jopa ristiriitaisiin pohdintoihin, Kemppainen toteaa.
Asiakaskokemuksen muodostuminen ei pääty osta-napin painallukseen
Myös ostotapahtuman jälkeiset vaiheet ovat verkkokauppaostamisen kontekstissa oleellisia. Verkkokaupan yhteistyökumppanit määrittävät sitä, miltä ostoprossessin loppu asiakkaiden näkökulmasta näyttää.
– Etenkin toimituspalveluilla on merkittävä rooli asiakaskokemuksen muodostumisessa. Paketin noutaminen toiselta puolen kaupunkia tai kuriirifirman kanssa asiointi tuovat helposti lisävaivaa ostoprosessiin ja samalla negatiivisia vivahteita asiakaskokemukseen. Toimitukset halutaan vaivatta ja omien päivittäisten reittien varsille. Vaikka verkkokauppa ei ole suoraan vastuussa sen partnereiden toimista, se voi näyttäytyä asiakkaiden näkökulmasta syyllisenä, koska se päättää mitä toimitusvaihtoehtoja asiakkaalla on valittavanaan.
Asiakaskokemuksen asiakaslähtöisen ja laaja-alaisen tarkastelun avulla voidaan tunnistaa teemoja, jotka ovat asiakkaiden näkökulmasta oikeasti oleellisia ja tärkeitä, myös yrityksen ulkopuolella. Tätä ymmärrystä voidaan hyödyntää palvelumuotoilussa sekä empaattisten, syvälliseen asiakasymmärrykseen pohjautuvien liiketoimintamallien kehittämisessä.
– Tämän tutkimuksen löydösten perusteella verkkokauppa voisi pohtia esimerkiksi sitä, miten se voi omien palveluelementtiensä kautta edesauttaa asiakkaiden onnistumisen tunteita tai lievittää ilmastonmuutokseen liittyvää ahdistusta, Kemppainen päättää.
Väitöstilaisuuden tiedot:
KTM Tiina Kemppaisen markkinoinnin väitöskirjan “Customer experience formation in e-commerce” tarkastustilaisuus järjestetään verkkovälitteisesti perjantaina 27.11.2020 klo 12-16. Vastaväittäjänä professori (emeritus) Tore Strandvik (Hanken) ja kustoksena professori Outi Uusitalo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.
Voit seurata väitöstilaisuutta täältä: https://r.jyu.fi/dissertation-kemppainen-271120
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Iiro VuoriViestinnän asiantuntija / kauppakorkeakoulu
Puh:040 805 4636iiro.p.l.vuori@jyu.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä jatkoi kasvua21.1.2021 10:52:15 EET | Tiedote
Syksyllä 2021 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme