Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.2.2020: Fysioterapeutilta kaivataan vuorovaikutusta ja kykyä tunnistaa yksilölliset tarpeet (Jäppinen)

Jaa
Millainen fysioterapeuttinen ohjaus edistää potilaan omatoimista kuntoutumista leikkauksen jälkeen? Miksi kaikki tekonivelpotilaat eivät toivu optimaalisesti? Anna-Maija Jäppinen tarkasteli väitöskirjassaan lonkan tekonivelpotilaiden ja fysioterapeuttien käsityksiä potilasohjauksesta. Tulokset osoittivat, että olennaista fysioterapeuttisessa ohjauksessa on tieto, taito, kehon ymmärtäminen ja vuorovaikutus.
Anna-Maija Jäppinen.
Anna-Maija Jäppinen.

Selkeät ohjeet kasvattavat itseluottamusta

– Ennen leikkausta potilaat pitivät tärkeänä ohjatun tiedon yhdistämistä arkeen sekä vuorovaikutusta kehon muutosten tukena. Leikkauksen jälkeen olennaista oli liikkuminen ja sen ohjaus, kuvaa Jäppinen tutkimuksensa tuloksia.

Tulokset paljastavat, että sairaalasta kotiutumista edistivät kotiharjoittelun kirjalliset ohjeet, mikä lisäsi myös potilaiden itseluottamusta. Kotona ollessaan potilaat kuitenkin havaitsivat ohjauksen olevan joltain osin epäselvää ja kaipaavansa lisätietoa siitä, miten harjoitusohjelmaa voi vaikeuttaa kunnon parantuessa. Fysioterapeuttien näkökulmasta ohjaus oli suppeimmillaan rutiininomaista ja yleistä ohjaamista, mutta laajimmillaan se valmensi potilaita itsenäiseen kuntoutumiseen.

Uutta tietoa fysioterapeuttien koulutukseen

Tutkimuksessa tulosten ja teoriataustan pohjalta muodostui fysioterapeuttisen potilasohjauksen malli, jossa ilmenevät ohjauksen keskeiset elementit; tieto, taito, kehon muutosten ymmärtäminen ja vuorovaikutus. Mallissa korostuu se, että potilas oppisi vastaamaan omasta kuntoutumisestaan fysioterapeuttisen ohjauksen avulla.

Uutta tietoa voidaan Jäppisen mukaan käyttää potilasohjauskäytäntöjen, hoitokokonaisuuksien, ohjaustaitojen ja fysioterapeuttien koulutuksen kehittämisessä.

– Tärkeää on, että fysioterapeutit tunnistavat potilaiden yksilölliset tarpeet, oikean ajankohdan potilasohjaukselle ja toimivat yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa, Jäppinen painottaa.

Tutkimuksessa seurattiin kymmenen potilaan hoito- ja kuntoutuspolkua kotoa sairaalaan ja takaisin kotiin. Tänä aikana potilaita haastateltiin ennen leikkausta, kahdesti sairaalassa ja 3-5 viikkoa leikkauksen jälkeen. Seitsemää fysioterapeuttia sen sijaan haastateltiin sekä ryhmässä että yksilöllisesti.

TtM Anna-Maija Jäppisen terveystieteiden väitöskirjan ”Patient education in physiotherapy in total hip arthroplasty -patients’ and physiotherapists’ conceptions” tarkastustilaisuus pidetään 28.2.2020 klo 12.00 Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa (S212). Vastaväittäjänä professori Madeleine Abrandt Dahlgren (University of Linköping, Ruotsi) ja kustoksena fysioterapian lehtori emerita Arja Piirainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisu: 

Väitöskirja "Patient education in physiotherapy in total hip arthroplasty – patients’ and physiotherapists’ conceptions" on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 196, Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003; ISBN 978-951-39-8080-1 (PDF). Linkki väitöskirjaan: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/67893

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Maija Jäppinen, anna-maija.jappinen@hus.fi, +358 40 5600092

Kuvat

Anna-Maija Jäppinen.
Anna-Maija Jäppinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye