Jyväskylän yliopisto

Väitös: 28.4.2023: Uusia menetelmiä epätasapainoilmiöiden kvanttikenttäteoreettiseen käsittelyyn

Jaa
Jyväskylän yliopistossa valmistunut fysiikan alan väitöstutkimus on kehittänyt teoreettisia työkaluja epätasapainotilanteisiin liittyvien kvantti-ilmiöiden tarkkaan kuvailuun. Työllä on useita sovelluskohteita erityisesti varhaisessa maailmankaikkeudessa kuten materian ja antimaterian epäsuhdan syntymisen tutkimisessa.
Olli Koskivaara väittelee perjantaina 28.4.202 fysiikan alalta.
Olli Koskivaara väittelee perjantaina 28.4.202 fysiikan alalta.

Luonto ei ole aina tasapainossa

Arkipäivästä tuttu esimerkki epätasapainoilmiöstä on veden kiehuminen, jossa vesi muuttaa olomuotoaan nestemäisestä kaasumaiseksi. Kyseessä on niin kutsuttu faasitransitio, joita esiintyy luonnossa monissa muodoissa. Vähemmän arkisia esimerkkejä ovat varhaisessa maailmankaikkeudessa tapahtuneet sähköheikon ja vahvan vuorovaikutuksen faasitransitiot, joista ensimmäisessä hiukkaset saivat massansa ja toisessa kvarkkigluoniplasmasta muodostui hadroneita. Tällaisten hiukkastason epätasapainoilmiöiden teoreettinen kuvaileminen on äärimmäisen haastavaa.

- Vaikeus tulee siinä, että hiukkasteorian tyypillisiä yksinkertaistuksia, kuten esimerkiksi oletusta hyvin määritellyn lämpötilan olemassaolosta, ei voida tehdä, kertoo väitöskirjatutkija Olli Koskivaara Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta.

Ilmiöiden tarkka ymmärtäminen on tärkeää, sillä esimerkiksi aineen ja antiaineen epäsymmetria on saattanut syntyä juuri sähköheikon vuorovaikutuksen faasitransition yhteydessä. Tämä olemassaolomme kannalta olennainen kysymys aineesta on yksi fysiikan suuria ratkaisemattomia ongelmia.

Uudet tekniikat auttavat epätasapainoilmiöiden tutkimista

Fysiikan alan väitöskirjassaan Koskivaara kehitti kvanttikenttäteoreettisia työkaluja, joiden avulla epätasapainoilmiöitä voidaan tutkia fundamentaalilla tasolla. Erityisesti kvanttikoherenssiefektit, jotka ovat olennaisessa roolissa faasitransitioihin liittyvässä hiukkastuotossa, ymmärretään tutkimusryhmässä kehitetyn cQPA-formalismin myötä entistä paremmin.

Koskivaara sovelsi kehittämiään menetelmiä myös kosmisen inflaation ja pimeän aineen tutkimiseen. Tulosten perusteella kvantti-ilmiöt, jotka usein jätetään vaikeutensa vuoksi käsittelemättä, voivat vaikuttaa merkittävin tavoin tutkittavan systeemin käytökseen.

- Väitöskirjassa kehitetyt tekniikat tarjoavat kattavan ja helposti yleistettävän kokonaisuuden epätasapainoilmiöiden tarkkaan kvanttikenttäteoreettiseen analyysiin, selventää Koskivaara.

FM Olli Koskivaaran väitöskirja ”Non-equilibrium quantum phenomena in the early universe” tarkastetaan 28.4.2023 klo 12 fysiikan laitoksen luentosalissa FYS1. Vastaväittäjänä toimii professori Anders Tranberg (Stavanger University, Norja) ja kustoksena professori Kimmo Kainulainen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisutiedot

Väitöskirja “Non-equilibrium quantum phenomena in the early universe” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa:https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/86413

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väitöskirjatutkija Olli Koskivaara, olli.a.koskivaara@student.jyu.fi

Kuvat

Olli Koskivaara väittelee perjantaina 28.4.202 fysiikan alalta.
Olli Koskivaara väittelee perjantaina 28.4.202 fysiikan alalta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus30.5.2023 16:30:41 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme