Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.8.2020: Edustuksellisuus edelleen tärkeää suomalaisille sosiaali- ja terveysjärjestöille (Lind)

Jaa

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat perinteisesti tuoneet esille yhteiskunnallisia ongelmia ja erilaisten ihmisryhmien ääntä. Edustuksellisuuden sijaan ammattimaisesti toimivat järjestöt keskittyvät kuitenkin nykyään yhä useammin palvelutuotantoon. Samanaikaisesti keskeisten rahoittajien ja valtion kontrolli niistä on kasvanut. Järjestöiltä odotetaan ennen kaikkea toiminnan tehokkuutta ja tuloksellisuutta.

Kimmo Lind
Kimmo Lind

YTL Kimmo Lindin väitöstutkimuksen keskeisenä tavoitteena on lisätä ymmärrystä suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustuksellisuudesta, kun niiden toimintaympäristö alkoi voimakkaasti muuttua 1990-luvulta lähtien.

Tutkimuksen lähtökohtana on 2000-luvulla noussut keskustelu järjestöjen uusista toimintatavoista, jotka ovat lähtöisin julkiselta sektorilta tai yritysmaailmasta. Väitöksessä kiinnitetään erityistä huomiota sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnanjohtajien asemaan ja rooliin järjestöjen keskeisinä toimijoina. Pääaineistona käytetään kahdenkymmenenneljän toiminnanjohtajan haastatteluja.

Tutkimuksen mukaan suomalaiset sosiaali- ja terveysjärjestöt muodostavat hyvin vakiintuneita järjestösektorikohtaisia edustamisreviirejä, ja varsinkin valtakunnallisille järjestöille mahdollisimman vahvan institutionaalisen aseman saavuttaminen on tärkeä tavoite.

– Institutionaalinen asema ilmentää paitsi järjestön luotettavuutta ja järjestön edustuksellisuutta, mutta samalla se mahdollistaa myös toiminnan resurssointia, Lind kertoo.

Aineiston perusteella varsinkin toimihenkilöillä ja toiminnanjohtajilla on järjestöissä keskeinen rooli edustamisessa. Tutkimus osoittaa, että toiminnanjohtajan ja luottamusjohdon välinen suhde on varsin väljä, vaihteleva, tilanteissa ja ajassa muuntuva. Suhteessa muokkautuva keskinäinen luottamus, työnjako ja vuorovaikutus muodostavat toimijuudelle eräänlaisen pelitilan, joka vahvasti määrittää sitä, miten vahva ja laaja toiminnanjohtajan toimijuus on.

Tutkimuksen mukaan suomalaisten sosiaali- ja terveysjärjestöjen edustuksellisuuden pitkässä linjassa ei vaikuta tapahtuneen olennaista murrosta. Niiden edustuksellisuutta voi kuvata rakenteelliseen ja institutionaaliseen edustamiseen pyrkivänä, symbioottista suhdetta julkiseen sektoriin ylläpitävänä.

Lainsäädäntöön, mutta myös yleisemmin politiikkaan, päätöksiin ja erilaisiin arvoihin ja asenteisiin vaikuttaminen on keskeistä. Tästä huolimatta edustuksellisuuteen liittyy myös erilaisia jännitteitä, joista monet ovat yhteydessä järjestöjen toiminnan ammattimaistumiseen ja hybridisoitumiseen. Haastavimpina edustuksellisuus näyttäytyy palvelutuotantoon keskittyvillä järjestöillä.

– Julkisille markkinoille palveluita tuottaville järjestöille kysymys siitä, keitä tai mitä ne edustavat, voi olla haastava. Edustuksellisuus ja arvot ovat tästä huolimatta niillekin tärkeitä. Tästä kertoo esimerkiksi se, että ne pyrkivät korostamaan yleishyödyllisiä arvojaan ja haluavat olla yhteiskunnallisia yrityksiä, Lind sanoo.

Väitöstilaisuus:

Yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Kimmo Lindin sosiologian väitöskirjan ”Kenen äänellä, millä asialla? Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaympäristön muutokset, edustuksellisuus ja operatiivisen johdon toimijuus” tarkastustilaisuus pidetään 29.8.2020 klo 12 alkaen salissa S212. Vastaväittäjänä professori, VTT, Mikko Lagerspetz (Åbo Akademi) ja kustoksena yliopistonlehtori Petri Ruuskanen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi.

Yleisö voi seurata tilaisuutta myös verkosta, osoite on https://r.jyu.fi/dissertation-lind-290820.

Kustoksen puhelinnumero, johon voi tilaisuuden lopussa esittää mahdollisia yleisökysymyksiä on: 040 805 4186.

Väitösjulkaisu on luettavissa sähköisenä: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8224-9.

Taustatiedot:

Kimmo Lind on kirjoittanut ylioppilaaksi Savonlinnan lyseon lukion iltalinjalta 1984. Yhteiskuntatieteiden maisteriksi hän valmistui Jyväskylän yliopistosta 1995 ja lisensiaatiksi 1997. Lind työskenteli vuosina 1991–1998 muun muassa päätoimisena tuntiopettajana Savonlinnan kaupungin eri lukioissa ja peruskouluissa sekä apurahatutkijana Jyväskylän yliopistossa.

Vuosina 1998-2002 Lind toimi Jyväskylän avoimen yliopiston sosiologian yliopistonopettajana. Vuodesta 2002 lähtien hän on toiminut sekä yliopettajan että lehtorin työtehtävissä Humanistisessa ammattikorkeakoulussa. Väitöskirjatutkimustaan Lind on tehnyt oman toimensa ohella Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuen turvin.

Lisätiedot:

Kimmo Lind, 040 8344663, kimmotapiolind@gmail.com

Viestinnän asiantuntija Anitta Kananen, puh. +358 40 8461395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kimmo Lind
Kimmo Lind
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme