Jyväskylän yliopisto

Väitös 28.8.2020 Lukemisen vaikeudet eivät aina ole pysyviä (Psyridou)

Jaa

KM Maria Psyridoun väitöstutkimus tarkastelee lukemisen vaikeuksien kehittymistä ja niiden varhaista tunnistamista 2–16-vuotiailla. Tutkimus auttaa ymmärtämään, miten suvun lukemisen vaikeudet, lapsen kognitiiviset taidot ja ympäristötekijät liittyvät lukemisen sujuvuuden ja ymmärtämisen kehittymiseen nuoruusikään saakka.

Maria Psyridou
Maria Psyridou

Psyridoun tulokset osoittavat, että vaikka varhain havaitut lukemisen vaikeudet ovat usein varsin pysyviä, toisilla ne lieventyvät ja on niitäkin, joille lukemisvaikeudet ilmaantuvat vasta myöhemmillä luokilla. Onkin tärkeää tarkastella lukemisen kehittymistä pitkällä aikajänteellä ja tunnistaa tekijöitä, jotka liittyvät lukemisongelmien riskien tunnistamiseen ja ratkaisemiseen.

Väitöstutkimuksen tulokset osoittivat, että varhaiset kognitiiviset taidot ja vanhempien lukemisen vaikeudet ennakoivat lukemisen vaikeuksia nuoruusvuosiin saakka. Lapset ja nuoret, joilla oli vaikeuksia lukemisessa, suoriutuivat keskimääräistä heikommin useissa kognitiivisissa taidoissa jo ennen kouluikää ja heidän vanhemmillaan oli useammin vaikeuksia lukemisessa.

Puheen ymmärtämisen vaikeuksien 2,5-vuotiaana havaittiin esimerkiksi ennakoivan heikkoa suoriutumista PISA lukemisen testissä 15-vuotiaana. Riskitekijät, kuten suvun lukemisen vaikeudet tai varhaislapsuuden viivästynyt puheen ymmärtäminen, eivät kuitenkaan aina johda lukemisvaikeuksiin.

Lisää tietoa tekijöistä, jotka liittyvät lukemisen vaikeuksien lieventymiseen tarvitaan. Niitä voidaan hyödyntää sellaisten tukijärjestelmien ja interventio-ohjelmien kehittämisessä, joista on apua lukemisvaikeuksien suhteen riskiryhmään kuuluville lapsille. Tässä väitöstutkimuksessa havaittiin, että tytöt selviytyivät poikia useammin lukemisvaikeuksistaan, mutta varsinaista syytä erilaisille kehityspoluille ei vielä löydetty.

Yksi väitöskirjan keskeisiä tutkimuksen kohteita olivat myös lukemisen vaikeuksien pysyvyyden tunnistamisessa käytettävät tutkimusmenetelmät. Tulokset näyttävät miten yksittäisten erottelevien raja-arvojen asettaminen voi johtaa vääriin arvioihin lukemisvaikeuksien pysyvyydestä, erityisesti kun muuttuviin ryhmiin kuuluvat sijoittuvat juuri valitun raja-arvon ala- tai yläpuolelle. Tämä voi myös luoda vääriä mielikuvia ryhmien tarkkarajaisuudesta ja lasten riskistä lukemisvaikeuksien kehittymiseen. Sillä, mihin ja miten raja-arvot asetetaan, on merkitystä ja eettisiä seuraamuksia. Se voi vaikuttaa sekä siihen, kenellä tunnistetaan olevan lukemisen vaikeuksia, myös siihen, kuka saa lisätukea.

KM Maria Psyridoun kasvatustieteen (Opettajankoulutuslaitos) väitöskirjan "Reading development from age 2 to 16: Divergent developmental pathways and their early identification" tarkastustilaisuus pidetään 28.8. klo 12.00 alkaen verkkovälitteisenä. Vastaväittäjänä toimii professori Kate Nation (University of Oxford) ja kustoksena apulaisprofessori Minna Torppa (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kielenä on englanti.

Yleisö voi seurata tilaisuutta etäyhteydellä: https://r.jyu.fi/dissertation-psyridou-280820

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408053538

Publication:

University of Jyväskylä, 2020, 73 p. JYU Dissertations number 267, Jyväskylä 2020; ISBN 978-951-39-8254-6; ISSN 2489-9003

http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8254-6

Taustatietoa:

Maria Psyridou on suorittanut varhaiskasvatuksen kandidaatintutkinnon Kreikassa (University of Thessaly) vuonna 2013 ja kasvatustieteen maisterin tutkinnon vuonna 2015 Jyväskylän yliopistossa. Sen jälkeen hän toiminut tutkijakoulutettavana Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa. Väitöstutkimusta ovat tukeneet Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos ja Alli Paasikiven säätiö.

Further information

Maria Psyridou, maria.m.psyridou@jyu.fi, +358408053016

Viestinnän asiantuntija Anitta Kananen, 040 846 1395, anitta.kananen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maria Psyridou
Maria Psyridou
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme