Jyväskylän yliopisto

Väitös 29.6.2019: Uusi mittausmenetelmä tunnistaa hiihtäjien suorituskyvyn heikkenemisen syyt suorituksen aikana

Jaa

Hiihtäjän tuottamat jalkavoimat vähenivät selvästi käsivoimia enemmän pitkän hiihtosuorituksen aikana. Uusi mittausmenetelmä pystyy huomioimaan väsymyksen aiheuttaman tekniikan muutoksen ja sen vaikutukset voimantuottoon. Ensimmäistä kertaa laajemmalle urheilijaryhmälle käytetty propulsiovoimamenetelmä antaa tarkemmat tulokset kuin perinteinen menetelmä, joka analysoi käsien voimatuotannon vähenevän jalkavoimia enemmän.

Olli Ohtonen, kuva Jesse Väänänen.
Olli Ohtonen, kuva Jesse Väänänen.

Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen väittelee Vuokatissa

-  Jatkossa tavoitteena on viedä tämä analysointimenetelmä urheilijan valmennustilanteeseen, jossa voidaan tarkemmin tukea urheilijan teknistä kehittymistä eri tilanteissa, kertoo tohtorikoulutettava Olli Ohtonen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Ohtonen tutki väitöskirjassaan luisteluhiihdon vaatimuksia erilaisissa nopeus- ja väsymystilanteissa biomekaanisesta näkökulmasta.

-  Propulsiovoimamenetelmässä analysoidaan kuinka paljon hiihtäjän tuottamat voimat käsillä ja jaloilla vievät häntä eteenpäin hiihtosuorituksen aikana. Kyseisellä menetelmällä voidaan osoittaa täsmällisemmin esimerkiksi väsymyksen vaikutukset hiihtäjään mitä ei ns. perinteisillä analysointimenetelmillä nähdä, Ohtonen sanoo.

Tutkimuksessa kehitettiin myös voimanmittausmenetelmää. Tarkka voimanmittaus luisteluhiihtosuorituksen aikana kolmeen luonnolliseen suuntaan on haastava tehtävä, johon tutkimuksessa haettiin ratkaisua. Tutkimuksessa päädyttiin mittaustarkkuuden varmistamiseksi kompromissiin, jossa voimia mitataan kahteen suuntaan kahdella erillisellä anturilla huomioiden näin kaikki suunnat. Tällä tavalla pystyttiin varmistamaan riittävä mittaustarkkuus, joka on erittäin tärkeää hiihdon propulsiovoimien mittaamisessa.

Menetelmästä apua tulevaisuudessa hiihtäjien testaamisessa ja harjoittelussa

- Tutkimus on ollut mielenkiintoinen projekti, missä olen päässyt yhdistelemään omaa taustaosaamista niin kilpahiihtäjänä ja valmentajana kuin insinöörinä ja liikuntatieteilijänä. Lisäksi tutkimus on ollut avustamassa Vuokatin alueen testi- ja harjoitusmahdollisuuksien kehittymisessä, kertoo olympiavoittaja Iivo Niskasen henkilökohtaisena valmentajana toimiva Ohtonen.

Jatkossa tutkimuksen tuloksia viedään eteenpäin yliopiston Vuokatin liikuntateknologian yksikössä muissa projekteissa, joissa kehitetty propulsiovoimamenetelmä pyritään ottamaan käyttöön helppokäyttöisenä valmennustyökaluna urheilijan testaus- ja harjoitteluympäristössä Vuokatin rullahiihtomatolla.    

Tutkimus koostui neljästä osatutkimuksesta. Tutkielman eri vaiheisiin osallistui kansallisen tason hiihtäjiä Suomesta ja Itävallasta. Tutkimus toteutettiin hiihdon luonnollisissa ympäristöissä lumella Vuokatin hiihtotunnelissa käyttäen tutkimuksessa kehitettyä voimanmittausmenetelmää sekä kaupallista liikeanalyysijärjestelmää.  Näiden menetelmien tuottama tieto yhdistettiin näiden uudenlaisella analyysimenetelmällä hiihtäjän suorituskyvyn ja tekniikan arvioimiseksi. Tutkimus sai tukea opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Suomen Kulttuurirahastolta.

LitM Olli Ohtosen biomekaniikan väitöskirjan "Biomechanics in Cross-country Skiing Skating Technique and Measurement Techniques of Force Production" tarkastustilaisuus pidetään Sokos Hotel Vuokatin auditoriossa (Kidekuja 2, Vuokatti) kesäkuun 29. päivänä 2019 kello 12. Vastaväittäjänä professori Øyvind Sandbakk (NTNU, Norja) ja kustoksena professori Vesa Linnamo (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Taustatiedot

Olli Ohtonen on valmistunut ylioppilaaksi Linnan lukiosta Kajaanista 1998 ja tietotekniikan insinööriksi (AMK) Kajaanin ammattikorkeakoulusta 2007. Liikuntatieteiden maisterin tutkinnon hän suoritti Jyväskylän yliopiston liikuntateknologian yksikössä Vuokatissa vuonna 2010. Ohtonen on ollut tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa vuodesta 2011 lähtien. Tänä aikana hän on työskennellyt Vuokatin liikuntateknologian yksikössä projekteissa tutkijana ja projektipäällikkönä, lisäksi hän on työskennellyt Suomen hiihtoliitossa maastohiihtovalmentajana sekä arvokisavalmistautumisprojektissa. Tällä hetkellä Ohtonen työskentelee Liikuntateknologian yksikön lisäksi Lumilajien Olympiavalmennuskeskuksessa Vuokatissa tutkimus- ja kehitysyksikön vetäjänä.

Julkaisun tiedot

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerona 97, Jyväskylä 2019, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-7797-9 Julkaisu on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7797-9 (PDF).

Yhteyshenkilöt

tohtorikoulutettava Olli Ohtonen, 050 407 7501, olli.ohtonen@jyu.fi
tiedottaja Martta Walker, 040 805 4717, martta.a.walker@jyu.fi

Kuvat

Olli Ohtonen, kuva Jesse Väänänen.
Olli Ohtonen, kuva Jesse Väänänen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.1.2020: Selkäkipu ajoissa hallintaan fysioterapeutin vastaanotolla (Karvonen)28.1.2020 07:00:00 EETTiedote

Varhainen selkäkipuun puuttuminen ehkäisee kivun pitkittymistä, kroonistumista ja vähentää sairauspoissaoloja työstä. Suomessa toteutetaan käytäntöä, jossa selkäkipua poteva henkilö voi myös julkisella sektorilla päästä suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärillä käyntiä. TtM Eira Karvonen tutki väitöstyössään fysioterapian toteutusta ja selkäkipuasiakkaiden ja fysioterapeuttien kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanottokäytännöstä, jota vuoden 2020 alusta noudatetaan myös työterveydessä.

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.0023.1.2020 12:00:26 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston tavoitteena on lisätä opintoihin ammatillisia valmiuksia väkivallan kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta liittää Tuffi Films -tuotantoyhtiön toteuttaman Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta. Sen tuotannossa mukana ollut näyttelijä Krista Kosonen osallistuu Ruusupuiston tilaisuuteen. Lyhytelokuvasarja käsittelee monipuolisesti sukupuolistunutta vallankäyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme