Jyväskylän yliopisto

Väitös 4.6.2022: Tutkimus paransi ohjelmistoyrityksen henkilöstötyytyväisyyttä ja vähensi bugien määrää (Saarikallio)

Jaa

Jyväskylän yliopiston tuoreessa väitöstutkimuksessa tarkasteltiin ohjelmistotuotantoon erikoistuneita yrityksiä ja pyrittiin löytämään keinoja parantaa yritysten toimintaa. Osana tutkimusta kehitettiin mittaristotyökalu, jota voidaan hyödyntää kehittämistoimenpiteiden oikeanlaiseen kohdistamiseen. Tutkimuksen avulla saatiin kasvatettua henkilöstötyytyväisyyttä ja vähennettyä bugien määrää ohjelmistoissa.

Matti Saarikallio. Kuva: Vili Lehdonvirta.
Matti Saarikallio. Kuva: Vili Lehdonvirta.

Nopeasti kasvava ja jatkuvassa muutoksessa oleva ohjelmistoala vaatii paljon yritysten johtamiselta. Perinteisesti niin sanotuilla ketterillä menetelmillä on pyritty vastaamaan nopeiden markkinamuutosten haasteisiin. Erilaisten paketoitujen menetelmien käyttöönotto ei usein kuitenkaan riitä. On tärkeää ymmärtää liiketoiminnan konteksti ja suunnata kehittämistoimenpiteet sen mukaisesti.

– Pidempään alalla toimineet ohjelmistoalan yritykset saattavat kehittyessään vaihtaa liiketoimintamalliaan useita kertoja. Tämän vuoksi alan johtamisessa tarvitaan ymmärrystä monen tyyppisistä malleista ja tilannekohtainen vaihtelu voi olla suurta, Saarikallio kertoo.

Osa yrityksistä päätyy toteuttamaan hybridiliiketoimintamallia eli monitahoisten tulovirtojen liiketoimintamallia. Organisaation toiminnan optimoinnille tämä voi olla haastavaa.

Vähemmän bugeja, enemmän säästettyä rahaa

Saarikallion tutkimuksessa oli kaksi vaihetta. Ensimmäisessä vaiheessa vertailtiin erityyppisiä ohjelmistoyrityksiä keskenään. Näin havaittiin eroavaisuuksia ja toisaalta toimialan erityyppisille yrityksille yhteisiä teemoja.

Toisessa vaiheessa parannettiin organisaatioiden toimintaa. Vaiheen aloittavassa tutkimuksessa kehitettiin läpimenoaikoihin perustuva mittaristotyökalu, jolla pystyttiin löytämään konkreettisia parantamiskohteita tapaustutkimuksen kohdeorganisaatiossa.

Tutkimuksen aikana toteutettiin kolme interventiokierrosta. Näiden kierrosten aikana parannettiin koulutuksilla ja koodikatselmoinnilla monitiimisen ohjelmistokehitysorganisaation laatukulttuuria, lisättiin tiimien pysyvyyttä ja parannettiin tiimien välistä kommunikaatiota.

Toimenpiteiden edetessä havaittiin huomattava vähentyminen bugien määrässä. Myös henkilöstön tyytyväisyys lisääntyi tutkimuksen aikana. Kannattavuuden pitkän aikavälin paranemisesta oli myös alustavia viitteitä tutkimuksen kohteena olleessa organisaatiossa.

– Vähentämällä syntyvien bugien määrää yrityksessä saadaan vähennettyä myös kalliita takuukorjauksia. Tämä säästää rahaa, mutta myös parantaa henkilöstön ammattiylpeyttä ja sitä kautta henkilöstötyytyväisyyttä, Saarikallio summaa tutkimuksen hyötyjä.

Väitöstutkimuksen tuloksia voi hyödyntää ohjelmistoja tuottavien organisaatioiden toiminnan kehittämisessä. Myös ohjelmistoalan koulutuksessa olisi suositeltavaa huomioida ketterien menetelmien painottamisen lisäksi hybridiliiketoimintamallien ymmärtäminen ja ohjelmistotuotannon laatukulttuurin tärkeys erityisesti vakiintuneemmissa yrityksissä.

Väitöskirja on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten JYU Dissertations-sarjassa, numero 528, Jyväskylä 2022. ISBN 978-951-39-9175-3 (PDF), URN:ISBN:978-951-39-9175-3, ISSN 2489-9003. Linkki verkkojulkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9175-3

Diplomi-insinööri Matti Saarikallion tietojärjestelmätieteen väitöskirja "Improving hybrid software business: quality culture, cycle time and multi-team agile management / Monitahoisten liiketoimintamallien analysointi ketterien organisaatioiden, laatukulttuurin ja läpimenoaikojen parantamisessa" tarkastetaan lauantaina 4.6.2022 klo 12 Agoram salissa Auditorio 1.

Vastaväittäjänä toimii professori Veikko Seppänen (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Pasi Tyrväinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Yleisö voi seurata väitöstilaisuutta myös verkkovälitteisesti osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-saarikallio-040622
 
Lisätietoja:
 
Matti Saarikallio
maemjusa@student.jyu.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Matti Saarikallio. Kuva: Vili Lehdonvirta.
Matti Saarikallio. Kuva: Vili Lehdonvirta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Ilmastonmuutos ja kestävät elinkeinot Etelä-Aasiassa – kuinka saada yhtälö toimimaan?4.7.2022 01:00:00 EEST | Tiedote

Yliopistonlehtori Sirpa Tenhunen johtaa Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta ”Ilmastonmuutoksesta aiheutuva pakolaisuus ja kamppailu kestävistä elinkeinoista Etelä-Aasiassa”. Siinä tarkastellaan, miten ihmiset hahmottavat ja ymmärtävät ilmastonmuutoksen sekä miten he kamppailevat oikeuksistaan kestäviin elinkeinoihin jouduttuaan lähtemään kotiseuduiltaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme