Jyväskylän yliopisto

Väitös 4.9.2020: Loukkaantumiseen päättynyt urheilu-ura lisää riskiä alkoholin liikakäyttöön

Jaa

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan entiset mieshuippu-urheilijat elävät veljiään pidempään ja harrastavat enemmän liikuntaa. Keuhkosairauksia entisillä urheilijoilla esiintyi vertailuaineistoa vähemmän silloinkin kun tulokset oli vakioitu tupakoinnilla. Myöhäisessä keski-iässä entisten huippu-urheilijoiden alkoholinkulutus oli kuitenkin suurempaa kuin verrokeilla. Etenkin loukkaantumiseen päättynyt ura kohotti riskiä lisääntyneeseen alkoholinkäyttöön. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksessa oli mukana yli 2500 miesurheilijaa.

Titta Kontro.
Titta Kontro.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan entiset huippu-urheilijat elävät keskimäärin 2–3 vuotta pidempään kuin veljensä. Myöhemmällä iällä urheilijat myös arvioivat terveytensä paremmaksi, harrastivat liikuntaa enemmän ja tupakoivat vähemmän kuin veljensä. Harrastetulla lajilla on eliniälle merkitystä: kestävyyslajien urheilijat elävät pidempään kuin voimalajien harrastajat.

- Urheilutaustan hyödyt näyttäytyvät myös silloin, kun entisiä urheilijoita verrataan ei-urheileviin ikätovereihin. Huippu-urheilu tuo siis lisää elinvuosia, Titta Kontro Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.

Entisten huippu-urheilijoiden päihderiippuvuutta ei ole maailmalla aiemmin juuri tutkittu. Suomessakin on surullisen kuuluisia esimerkkejä siitä, miten kilpaurheilu-uran jälkeen voi käydä. Muita runsaampi alkoholin käyttö näkyy myös entisten suomalaisten huippu-urheilijoiden joukossa, jota Kontro tutki. Suomea olympialaisissa, arvokisoissa tai maaotteluissa ennen vuotta 1965 edustaneiden 2657 miesurheilijan terveyttä on seurattu 45 vuotta. Sinä aikana heiltä on kyselty heidän alkoholinkäytöstään ja muista terveystottumuksista, lisäksi heidän sairautensa on rekisteröity sairaalatietojen perusteella.

Vuoden 1985 kyselyn mukaan entiset suomalaiset miesurheilijat joivat myöhäisessä keski-iässä enemmän kuin verrokkinsa ja alkoholinkulutus kasvoi etenkin urheilu-uran päätyttyä yllättäen loukkaantumiseen. Runsaalle alkoholinkulutukselle alttiimpia olivat myös ne entiset huippu-urheilijat, jotka eivät harrastaneet liikuntaa uransa jälkeen. Selvästi eniten alkoholia kuluttivat entiset joukkuepelaajat sekä painonnostajat, painijat ja nyrkkeilijät. Väitöskirjatutkimuksen mukaan entisten urheilijoiden joukossa ei kuitenkaan esiintynyt alkoholisairauksia vertailuaineistoa enempää, mutta riski vaihteli eri lajeissa. Suurin alkoholisairauksien riski oli painonnostajilla, painijoilla ja nyrkkeilijöillä.

- Suomessa tulisi valmistella yksilö- ja joukkueurheilijoiden alkoholiongelmaa ennaltaehkäisevä ohjelma, joka otettaisiin käyttöön siinä vaiheessa, kun urheilu-uran päättäminen lähestyy, toteaa Kontro. 

Urheilijoiden eläköitymisen huolellisen suunnittelun on tutkimusten mukaan todettu olevan yhteydessä parempaan elämänlaatuun aktiiviuran jälkeen.

Tulokset tukevat aiempaa tutkimusnäyttöä perimän ja lapsuusajan perhetaustaan liittyvien tekijöiden osuudesta parempaan aerobiseen kuntoon ja alhaisempaan kuolleisuuteen.

- Veljien mahdollinen sairaustausta, perinnölliset erot urheilijoiden ja heidän veljiensä välillä, kestävyysurheilijoiden aerobinen harjoittelu sekä terveellisemmät elintavat voivat olla yhteydessä alhaisempaan ennenaikaiseen kuolleisuuteen, Kontro arvioi.

Väitöskirjatutkimus on ajankohtainen ja merkittävä, sillä vähäinen fyysinen aktiivisuus, haitallinen alkoholinkäyttö ja tupakointi ovat globaaleja ongelmia aiheuttaen kärsimystä yksilötasolla ja suuria kustannuksia väestötasolla. Kontro toivookin, että tutkimuksessa havaituista yhteyksistä olisi hyötyä ennaltaehkäisevässä työssä: ihmiset saisivat lisää terveitä elinvuosia.

- Tutkimus voi motivoida valmentajia ja päättäjiä ennalta ehkäisemään urheilijoiden alkoholiogelmaa uran päättymisvaiheessa, Kontro toivoo. Kontron mukaan riskiyksilöt olisi tunnistettava hyvissä ajoin sekä urheilijaa olisi tärkeää kannustaa olemaan liikunnallisesti aktiivinen myös uran jälkeen.

Kontron väitöskirjatutkimus on jatkoa Jyväskylän ja Helsingin yliopiston entisten huippu-urheilijoiden kuolleisuutta, sairastuvuutta ja terveystottumuksia selvittävälle pitkäaikaiselle yhteistyöhankkeelle. Tutkimusta ovat rahoittaneet Jyväskylän yliopisto ja Urheiluopistosäätiö.

Tutkimus on julkaistu Jyväskylän yliopiston väitöstutkimusten sarjassa JYU Dissertations. ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8212-6 (PDF). Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8212-6.

TM Titta Kontron liikuntalääketieteen väitöskirjan "Relationships between Physical Activity, Smoking, Alcohol Use, and Health among Finnish Male Former Elite Athletes" tarkastustilaisuus on 4.9.2020 klo 12.00 salissa S212 (max 50 henkeä). Vastaväittäjänä on professori Heikki Tikkanen (Itä-Suomen yliopisto) ja kustoksena professori Urho Kujala (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen. Väitöstilaisuutta voi seurata verkkovälitteisesti osoitteessa: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/sport/vaitosvideot/titta-kontro-vaitostilaisuus-4.9.2020-live

Yleisö voi esittää tilaisuuden lopussa mahdolliset kysymyksensä kustoksen puhelinnumeroon +358408053567. 

Titta Kontro valmistui fysioterapeutiksi Saimaan ammattikorkeakoulusta vuonna 2012 ja hän oli jo sitä ennen opiskellut muun muassa luonnontieteitä Jyväskylän yliopistossa ja lääketieteen perusteita avoimessa yliopistossa. Terveystieteiden maisteriksi liikuntalääketiede pääaineenaan hän valmistui alle kahdessa vuodessa keväällä 2016 Jyväskylän yliopistosta ja on toiminut jatko-opiskelijana Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa vuoden 2016 syksystä. Akateemisen maailman vastapainona Kontro haluaa edelleen tulevaisuudessakin antaa hyvän kiertää jakamalla ihmisille positiivisia liikuntaelämyksiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

TM Titta Kontro, titamiinia@gmail.com, +358 40 5268947

Kuvat

Titta Kontro.
Titta Kontro.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme