Jyväskylän yliopisto

Väitös 5.9.2020. Verkkovalvontaa oikeutetaan ja haastetaan usein hienovaraisin keinoin

Jaa

Digitaalinen jalanjälkemme maalaa meistä pikkutarkan kuvan, jonka perässä ovat niin mainostajat kuin jossain määrin viranomaisetkin. Tällaisen tiedon saatavuus ja yhdisteltävyys ovat yksi digitalisaation mukanaan tuomista yhteiskunnallisista murroksista. Väitöstutkimus tarkastelee sitä, miltä pohjalta yksityisyyden muuttuvaa asemaa neuvotellaan digiajan yhteiskunnassa: miten lisääntyvää valvontaa toisaalta perustellaan ja toisaalta haastetaan; mitä näkökulmia tuodaan esiin ja mitä jätetään sanomatta?

Tutkimus tarkastelee valvonnasta Suomessa käytyjä debatteja sen jälkeen, kun Edward Snowden toi vuonna 2013 julki merkittävien tiedustelupalvelujen verkkovakoilun laajuuden. Aineistona on sekä paljastuksista kertovaa Helsingin Sanomien uutisointia että Suomen tiedustelulakien laatimiseen liittyviä dokumentteja samoilta ajoilta.

– Suomalaisissa aineistoissa näkyy, että verkkovalvontaa perusteltiin pitkälti samojen linjojen kautta kuin sitä on käsitelty ulkomaisissakin keskusteluissa. Valvontaa oikeutettaessa nojauduttiin turvallisuusnäkökohtiin, kun kansalaisoikeusnäkökulmat saivat sijaa vastustettaessa, kertoo väitöskirjatutkija Minna Tiainen Jyväskylän yliopistosta.

Media-aineistossa oli etusijalla kriittinen näkökulma, joka ilmaistiin välillä suoraan ja välillä hienovaraisin muotoiluin. Kyseenalaistava painotus erottaa suomalaisen aineiston monista ulkomaisista, joista on usein löydetty vahvana valvontaa oikeuttava näkökulma.

Helsingin Sanomissa esiintynyt arvostelu kuitenkin keskittyi useasti ennemmin valvonnan seurauksiin ja käytäntöihin kuin sen tarkoitukseen, joka monin paikoin kyseenalaistamatta oletettiin hyväksyttäväksi.

– Tämä on sikäli kiinnostavaa, että juuri Snowden-dokumenteissa tuotiin toistuvasti esiin, että valvontaa on harjoitettu myös esimerkiksi taloudellisten ja poliittisten etujen saavuttamiseksi, Tiainen kertoo.

Arvostelu herätti niukasti jatkopohdintaa poliittisissa dokumenteissa

Väitöskirjan tiedustelulainsäädäntöön liittyvä analyysi koski tiedonhankintalakityöryhmän mietintöä liitteineen vuodelta 2015. Tässä aineistossa esiintyy verkkotiedusteluun kohdistuvaa arvostelua muun muassa valvonnan mahdollisten taloudellisten seurausten, kyseenalaisen tehokkuuden ja kansalaisoikeusvaikutusten pohjalta.

Kritiikki jää mietinnössä suurelta osin vaille vastausta, eikä syvempää pohdintaa esimerkiksi verkkovalvonnan tehokkuudesta tai sen periaatteellisesta merkityksestä demokraattiselle järjestelmälle synny.

– Valvontaa puolustava näkökulma lähtee niukasti vuoropuheluun kriittisten äänien kanssa, Tiainen kuvaa.

FM Minna Tiaisen soveltavan kielitieteen (kieli- ja viestintätieteiden laitos) väitöskirjan “Justifying and challenging digital surveillance after the Snowden revelations: an analysis of media and political debates in Finland” tarkastustilaisuus järjestetään 5.9.2020 klo 12-15 Seminaarinmäen salissa S212. Vastaväittäjänä professori Risto Kunelius (Helsingin yliopisto) ja kustoksena professori Sari Pietikäinen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Voit seurata väitöstilaisuutta verkkovälitteisesti täältä.

Minna Tiainen kirjoitti ylioppilaaksi Heinolan lukiosta vuonna 2006 ja valmistui maisteriksi vuonna 2012 Jyväskylän yliopistosta englannin oppiaineesta. Hän on ollut vuodesta 2015 lähtien tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksella. Tiainen vietti syyslukukauden 2016 Cardiffin yliopistolla Walesissa Emil Aaltosen säätiön tukemana.

Tiainen tekee tutkimuksen ohella sivutoimisesti toimittajan töitä STT:llä. Aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Jyväskylän ylioppilaslehdessä ja Etelä-Suomen Sanomissa.

Lisätietoja
Minna Tiainen
minna.k.tiainen@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 25.9.2020: Lukio tarjoaa kirjoittamisen oppimisen mahdollisuuksia, joita opiskelijat eivät osaa hyödyntää18.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Kirjoittaminen lukion äidinkielen ja kirjallisuuden kursseilla on monipuolista, mutta opetussuunnitelman, ylioppilaskokeen ja lukiolaisten kirjoittamiskäsitykset eroavat toisistaan. Väitöstutkimus tarkastelee lukion kirjoittamista ekologisesta näkökulmasta eli pyrkii ymmärtämään kirjoittajan ja kirjoitusympäristön vuorovaikutussuhdetta.

JYUnity-tiedelehdessä: Enteroviruksen osaaja löysi luonnosta myös koronaviruksen päihittäviä molekyylejä17.9.2020 11:24:38 EESTTutkimus

Virustutkija Varpu Marjomäki Jyväskylän yliopistosta on tutkimuksissaan päässyt maailman yleisimmän ihmisiä infektoivan viruksen, enteroviruksen, niskan päälle. Humahtaen parikymmentä vuotta sitten alkanut innostus virukseen tuottaa nyt tuntuvia tuloksia: yksi patentti on jo rekisteröity ja työn alla on kaksi uutta patenttia molekyyleistä, jotka nitistävät enterovirusten ohella monia viruksia. Aihe on polttava, sillä tutkimusryhmä on havainnut molekyylien tepsivän myös koronaviruksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme