Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.6.2023: Itsetunto ja kulttuuriset ihanteet muovaavat äitien kokemuksia synnytyksestä ja äitiydestä

Jaa
Tuore väitöstutkimus tarkastelee synnytyskokemuksia ja psyykkistä hyvinvointia siirtymässä äitiyteen. Tutkimus perehtyy myös kulttuuriin sidottuihin synnytys- ja äitiysdiskursseihin.
Itsetunto vaikuttaa sekä äidin synnytyskokemukseen että kokemukseen omasta vanhemmuudesta. PsM Mirjam Raudasoja väittelee psykologian tohtoriksi 6.6.2023. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Itsetunto vaikuttaa sekä äidin synnytyskokemukseen että kokemukseen omasta vanhemmuudesta. PsM Mirjam Raudasoja väittelee psykologian tohtoriksi 6.6.2023. Kuva: Jyväskylän yliopisto

PsM Mirjam Raudasojan psykologian väitöstutkimuksen tulokset osoittivat, että äidin itsetunto toimii tärkeänä voimavarana siirtymässä äitiyteen. Itsetunto sekä äidin kokema synnytyspelko vaikuttivat yhdessä synnytyskokemuksen taustatekijänä: synnytyspelko oli yhteydessä kielteiseen synnytyskokemukseen vain, jos äidillä oli huono itsetunto. Kun äidillä oli hyvä itsetunto, synnytyspelolla ei ollut yhteyttä synnytyskokemukseen.

Heikko itsetunto voi altistaa äitejä myös uupumukselle. Perfektionismi oli tutkimuksen mukaan riskitekijä uupumukselle vain, jos äidillä oli heikko itsetunto. Jos itsetunto oli hyvä, perfektionismilla ei ollut yhteyttä uupumukseen.

– Psyykkisten elämänkriisien aikana yksilön voimavaroja haastetaan monella tavoin. Aiempien elämänvaiheiden aikana muodostuneet voimavaratekijät, kuten hyvä itsetunto, kannattelevat myös uusien haasteiden kohdatessa, Jyväskylän yliopistosta väittelevä Raudasoja pohtii.

– Siirtymä äitiyteen on merkittävä psykologinen siirtymävaihe. Se haastaa äidin selviytymiskeinoja, koska muutoksia tulee niin fysiologisesti, psykologisesti kuin sosiaalisissa suhteissa. Erilaiset riskitekijät, kuten synnytyspelko tai perfektionismi, voivat hankaloittaa psykologisen siirtymän onnistumista, erityisesti jos äidin itsetunto on heikko, Raudasoja summaa.

Synnytyskokemus vaikuttaa itsetuntoon

Raudasojan mukaan etenkin synnytys on tapahtuma, jossa äiti tarvitsee kaikki käytettävissä olevat voimavarat ja kaiken mahdollisen tuen. Synnytys kuitenkin koetaan aina yksilöllisesti, ja riskitekijät voivat vaikuttaa eri tavoin riippuen synnytyksen tapahtumista ja niiden tulkinnasta.

Väitöstutkimus antaa viitteitä siitä, että synnytyskokemuksella voi olla vaikutusta äidin itsetuntoon synnytyksen jälkeen. Yhteys synnytyskokemuksen ja itsetunnossa tapahtuvien muutosten välillä näyttäytyi kuitenkin ainoastaan erittäin positiivisten tai traumaattisten kokemusten kohdalla, mutta ei keskimääräisten kokemusten kohdalla.

Kokemuksia kuvataan kulttuuristen käsitysten avulla

Tutkimuksen mukaan äidit kuvasivat synnytyksiä ensisijaisesti lääketieteellisenä tapahtumana, mutta myös elettyinä kokemuksina erilaisine tunteineen, ajatuksineen ja kehon tuntemuksineen. Silloin tällöin synnytyskuvaukset toivat esille synnytystä ihmissuhdetapahtumana, kuvaten suhteita puolisoiden välillä, suhdetta syntyvään vauvaan sekä ammattilaisiin.

Äitiyttä hahmotettiin puolestaan neljän erilaisen kulttuurisen mallin kautta. Tasa-arvodiskurssi kuvasi vanhemmuutta tasa-arvoisten roolien ja työnjaon kautta sekä perheiden monimuotoisuutta painottamalla. Familistinen diskurssi puolestaan kuvasi perheen roolijaon sukupuolittuneena ja äidin tehtävän perheensä yhtenäisyyden ja toimivuuden varmistajana, käytännön tehtäviin painottuen. Intensiivisen äitiyden diskurssi painotti äitiyden luonnollisuutta, saatavilla oloa sekä tunnetyön ja asiantuntijatiedon tärkeyttä. Vanhemmuus näyttäytyi siinäkin sukupuolittuneena ja äitiys naisille luontevana, jopa vaistonvaraisena toimintana. Tasapainodiskurssi koostui suurelta osin jäykkien ja ehdottomien vanhemmuuden mallien kritisoinnista sekä armollisuuden korostamisesta. Jokaisen perheen oikeutta valita itselleen parhaiten sopivat lastenhoitotavat ja ratkaisut painotettiin.

– Tulokset viittaavat siihen, että äitiyden kulttuurinen ilmasto on monipuolistumassa, mutta tämä näkyy selvemmin äitiyden kuin synnytysten kuvauksissa, tiivistää Raudasoja.

Äitiyspalveluihin lisää tukea itsetunnon haasteisiin ja vanhemmuuden paineisiin

Kulttuuriset ihanteet aiheuttavat myös paineita toteuttaa tietynlaista äitiyttä. Osa äideistä pystyy vähentämään koettua painetta tulkitsemalla ihanteita joustavammin. Tämä luo vähitellen myös uudenlaisia käsityksiä äitiydestä.

– Tulevissa tutkimuksissa tulisi selvittää, miten äitien hyvinvointia voitaisiin parhaiten tukea riskitekijöiden ja haasteiden ilmentyessä, Raudasoja sanoo.

– Esimerkiksi heikosta itsetunnosta kärsiviä voitaisiin tukea nykyistä paremmin äitiyspalveluissa, mikä saattaisi vähentää synnytyspelon vaikutuksia ja hankalia synnytyskokemuksia. Tällainen tuki mahdollistaisi paremman alun äitiyteen, millä todennäköisesti olisi pitkäkestoisia vaikutuksia koko perheen hyvinvointiin.

Raudasojan mukaan myös hoitojärjestelmiä voitaisiin kehittää ja ammattilaisia kouluttaa paremmin tunnistamaan synnytystapahtuman monipuoliset merkitykset, jotta synnytyskokemukset muodostuisivat mahdollisimman positiivisiksi. Myös erilaisten paineiden vaikutus vanhempien jaksamiseen tulisi tunnistaa nykyistä paremmin.

Väitöstutkimus koostui neljästä osatutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kahta eri aineistoa. Pitkittäistutkimusaineisto sisälsi 125 äidin kyselylomakevastaukset kolmena ajankohtana loppuraskaudesta synnytyksen jälkeiseen aikaan ja vuosi synnytyksen jälkeen. Lisäksi hyödynnettiin 479 äidin kyselylomakevastauksia Vanhemmuuden voimavarat ja kuormitustekijät -tutkimusprojektista. Aineisto analysoitiin hyödyntäen useita erilaisia tutkimusotteita ja menetelmiä.

PsM Mirjam Raudasojan väitöskirja ”Transition to Motherhood: Childbirth Experiences, Psychological Well-Being, and Discourses of Childbirth and Mothering” tarkastetaan tiistaina 6.6. klo 12 Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennuksen Helena-salissa (D104). Vastaväittäjänä toimii professori Fiona Alderdice (Oxford University, UK) ja kustoksena professori Kaisa Aunola (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on englanninkielinen.

Väitöskirja on luettavissa verkossa.

6.6. tilaisuutta voi seurata verkkolähetyksenä.

Lisätietoja

Mirjam Raudasoja, puh: +358443625046, mirjam.a.k.raudasoja@jyu.fi

Mirjam Raudasoja on suorittanut psykologian maisterin tutkintonsa Itä-Suomen yliopistossa. Raudasoja on toiminut tohtorikoulutettavana Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksella syksystä 2019 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Itsetunto vaikuttaa sekä äidin synnytyskokemukseen että kokemukseen omasta vanhemmuudesta. PsM Mirjam Raudasoja väittelee psykologian tohtoriksi 6.6.2023. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Itsetunto vaikuttaa sekä äidin synnytyskokemukseen että kokemukseen omasta vanhemmuudesta. PsM Mirjam Raudasoja väittelee psykologian tohtoriksi 6.6.2023. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimukseen yli miljoonan rahoitus6.6.2023 09:35:14 EEST | Tiedote

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi nyt neljättä kertaa rahoitusta sosiaalityön yliopistotasoisille tutkimushankkeille. Ne vahvistavat sosiaalityön tutkimusperustaista työkulttuuria ja huomioivat hyvinvointialueet sosiaalihuollon keskeisenä toimintaympäristönä. Jyväskylän yliopisto koordinoi kahta hanketta ja on partnerina kahdessa hankkeessa, kaikkiaan yli 1 100 000 euron yhteissummalla.

Väitöstutkimus kokoaa yhteen pedagogisia ratkaisuja kehitysvammaisten oppilaiden opetuksen tueksi2.6.2023 11:02:13 EEST | Tiedote

KM Lauri Räty tarkasteli väitöstutkimuksessaan kehitysvammaisten oppilaiden opetukseen liittyviä pedagogisia ratkaisuja. Tarkastelun kohteena olivat kansainvälisiset tutkimusartikkelit, suomalaisten opettajien kirjoittamat oppilaiden henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevat asiakirjat (HOJKS) sekä yhden perusopetuksen pienryhmän oppituntien videotallenteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme