Jyväskylän yliopisto

Väitös 6.9.2019: Tietoisuus toimivan teknologian suunnittelun avainasemassa

Jaa

Uudenlaiset teknologiat avaavat uusia visioita ja liiketoimintamahdollisuuksia tuotejärjestelmien suunnittelussa ja kehittämisessä. Uudet teknologiat ovat kuitenkin jatkuvasti monimuotoisempia ja monimutkaisempia käyttää. TkL Julia Kantorovitch tarkastelee kognitiotieteen väitöskirjassaan tietoisuuden roolia ja sen vaikutusta siihen, miten ihmiset reagoivat teknologiaan. Väitöstutkimus palvelee myös palvelunkehittäjiä ja auttaa kohti tiedostavampaa tuote- ja palvelusuunnittelua.

Julia Kantorovitchin tutkimuksen päätavoitteena on tukea palvelunkehittäjiä ottamaan huomioon tietoisuuden näkökulma tämän päivän tuote- ja palvelusuunnittelussa. Väitöskirjassa Kantorovitch määrittelee suunnittelukysymysten ja sanastojen avulla yleiset periaatteet tuotteiden suunnittelulle. Tuote- ja palvelusuunnitteluun kaivattavia tietoisuustaitoja väittelijä on selvittänyt tarkastelemalla etenkin teknologian käyttäjän näkökulmaa.

– Uutta tuotetta tai palvelua suunniteltaessa käyttäjä usein unohtuu. Tämä johtuu teknisistä monimutkaisuuksista, joita suunnittelija ja palveluntarjoaja joutuvat käsittelemään, Kantorovitch kertoo.

Tiedostava tuotesuunnittelu motivoi käyttämään teknologiaa

Tietoisuus on tärkeä rakenne, sillä se auttaa ihmistä tyydyttämään psyykkisiä tarpeitaan esimerkiksi osaamisen, itsenäisyyden tai läheisyyden suhteen. Tietoisuus myös tukee erilaisia motivaatioita, jotka ovat tunnustetusti olennainen osa toimivan teknologian suunnittelussa.

– Motivaatiorakenteita ja niihin liittyviä teorioita tulisi ottaa laajemmin huomioon teknologian suunnittelussa. Näin käyttäjän saamat hyödyt voidaan maksimoida ja siten tehdä teknologiasta hyväksyttävämpää, Kantorovitch toteaa.

Tutkimus perustuu laajoihin sovellusaluekohtaisiin tutkimuksiin, jotka toteutettiin neljän tutkimushankkeen puitteissa. Työssä on lisäksi hyödynnetty vuosikymmenten tutkimusta HCI:n (Human-Computer Interaction) ja kognitiivisen tieteen alalla.

Tekniikan lisensiaatti Julia Kantorovitchin kognitiotieteen väitöskirjan "Understanding Awareness in Modern Smart Products Design" tarkastustilaisuus pidetään perjantaina 6.9.2019 klo 12-15 Agorassa salissa Gamma. Vastaväittäjänä toimii professori Matti Vartiainen (Aalto-yliopisto) ja kustoksena professori Pertti Saariluoma (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Lisätiedot:

Julia Kantorovitch
julia.kantorovitch@vtt.fi 
0407344986 

Julia Kantorovitch on valmistunut Oulun yliopistosta tekniikan lisensiaatiksi vuonna 2003. Nykyään Kantorovitch työskentelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:llä erikoistutkijana. Hän on työskennellyt aiemmin myös Oulun yliopiston Centre for Wireless Communicationsissa (CWC) sekä Ericsson Research Labissa Saksassa. Kantorovitch on viettänyt kaksi vuotta tutkimusvaihdossa Englannissa, Milton Keynes, KMi – Knowledge Media Institutessa.

Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations numerolla 110, ISSN 2489-9003, ISBN: 978-951-39-7824-2. Linkki JYX-julkaisuarkiston: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-7824-2

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Julia Kantorovitch, julia.kantorovitch@vtt.fi, 0407344986
Tiedottaja Kirke Hassinen, viestinta@jyu.fi, 0400 247 458

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Tuloksekas valmennus perustuu tutkittuun tietoon – Kansainvälinen taitokonferenssi Kisakalliossa 13.–15.11.12.11.2019 07:00:00 EETTiedote

Kisakallion urheiluopiston taitovalmennuskeskus, Jyväskylän yliopisto ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus Kihu järjestävät kolmannen liikunta- ja urheilutaitojen oppimiseen, opettamiseen ja valmentamiseen pureutuvan konferenssin 13.-15. marraskuuta. Kansainvälinen tapahtuma on ainutlaatuinen, sillä yleensä taitoteemat ovat osana isompaa kokonaisuutta ja pelkästään taitoihin paneutuvat tapahtumat ovat hyvin harvinaisia.

Väitös 16.11.2019: Ankeus kadonnut maakuvasta – Suomi nähdään aiempaa positiivisemmassa valossa Saksassa (Sorvisto-Santoro)8.11.2019 09:15:46 EETTiedote

Suomi-kuva Saksassa on tänään monipuolisempi kuin koskaan aiemmin. Vielä menneillä vuosikymmenillä Suomi näyttäytyi saksankielisessä lehdistössä suurelle yleisölle lähes tuntemattomana ja yksitoikkoisena itänaapurin jatkeena. Väitöskirjassaan Salla Sorvisto-Santoro tutki nykyistä Suomi-kuvaa sekä Suomeen liitettyjä stereotyyppejä Saksan laatulehdistössä vuosina 2010 – 2017.

Koulutusmalli maahanmuuttaja-aikuisten opettajille ja ohjaajille. Verkkomateriaali tulossa vapaaseen käyttöön7.11.2019 11:00:27 EETTiedote

Jyväskylän yliopistossa on laadittu täydennyskoulutusmalli aikuisten maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille. Hankehenkilöstö esittelee mallia perjantaina 8.11. Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä seminaarissa. Malli on avoimesti käytettävissä helmikuun loppuun mennessä, jolloin kolmivuotinen Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Perustaidot haltuun -hanke päättyy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme