Jyväskylän yliopisto

Väitös 7.8.2020: Kuraattorit eivät ole vain taidemaailman portinvartijoita – he rakentavat kaupunkikulttuuria (Tuukkanen)

Jaa

FM Johanna Tuukkasen väitöskirjan keskiössä on festivaalikuraattoreiden työ ja toiminta kaupunkitilassa tapahtuvan taiteen parissa. Tutkimus osoittaa, että taidemaailman asiantuntemuksen lisäksi työ edellyttää paikallistuntemusta ja osaamista erilaisten yhteisöjen saavuttamisesta ja osallistamisesta taiteen pariin.

Johanna Tuukkanen, kuvaaja Pekka Mäkinen
Johanna Tuukkanen, kuvaaja Pekka Mäkinen

Kuraattoreiden tiedon ja osaamisen soveltamisessa esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa onkin valtavasti hyödyntämätöntä potentiaalia. Suunnitellessaan festivaalien ohjelmistoja he luovat monenlaisia osallistumisen mahdollisuuksia kaupunkilaisille ja rakentavat kohtaamisille perustuvaa kaupunkikulttuuria.

– Tutkimus avaa tällaisten kuratoriaalisten käytänteiden poliittista ulottuvuutta ja merkitystä, sillä taideteokset voivat toimia alustoina paitsi ihmisten kohtaamisille myös keskusteluille, mielipiteiden vaihdolle ja väittelyille, Tuukkanen kertoo.

Tuukkasen väitös osoittaa, että kuraattoreiden työssä ei ole kysymys vain taiteilijoiden ja taideteosten valinnoista ja esillepanosta.

– Festivaalikuraattoreiden työ on voimakkaasti sidoksissa paikallisiin ihmisiin ja yhteisöihin, paikallisesti ajankohtaisiin aiheisiin ja kaupunkisuunnitteluun. Kuraattorit suunnittelevat erilaisiin julkisiin tiloihin tapahtumia, joiden kautta he nostavat esiin erilaisia aiheita esimerkiksi suvaitsevaisuudesta ja ihmisoikeuksista. Näin he ottavat kantaa kaupunkitilan kehittymiseen ja tulevaisuuteen, Tuukkanen sanoo.

Tuukkanen tutki uuteen julkiseen taiteeseen liittyviä kuratoriaalisia käytänteitä festivaalien yhteydessä. Kyseessä on kansainvälinen tapaustutkimus, jonka tapaukset ovat IHME-festivaali (Helsinki, Suomi), Metropolis (Kööpenhamina, Tanska), PLACCC (Budapest, Unkari) ja Steirischer Herbst (Graz, Itävalta). Tutkimusaineisto koostuu festivaalikuraattoreiden haastatteluista sekä Tuukkasen havainnoista ja valokuvista festivaaleilla.

Tutkimus tuottaa taiteen ajankohtaisista kuratoriaalisista käytänteistä tietoa, jota voidaan hyödyntää niin taiteen tutkimuksen kuin festivaali- ja kaupunkitutkimuksen alueilla sekä laajasti kulttuurialan koulutuksessa.

Väitöstyö laajentaa keskustelua kuraattoreiden työstä taideinstituutioissa kohti kaupunkitilassa tapahtuvaa toimintaa ja on merkittävä panos kuraattoritutkimuksen kentälle. Kokonaisuudessaan tutkimus auttaa ymmärtämään paremmin sitä, mitä kuraattorin työ tänä päivänä on globaalin taidemaailman ja paikallisen kontekstin välissä.

FM Johanna Tuukkasen englanninkielisen väitöskirjan ”Curatorial Practice Embedded in the City – A Case Study of Curating New Genre Public Art in Festival Context” tarkastustilaisuus on yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 perjantaina 7.8.2020 klo 12. Vastaväittäjänä tutkija ja kuraattori, PhD Taru Elfving (Goldsmiths College, Lontoo) ja kustoksena professori Pauline von Bonsdorff (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on suomi. Väitös on verkkovälitteinen.

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 248, 164s. Jyväskylä 2020, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-8219-5 (PDF). Julkaisu on luettavissa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8219-5.

Taustatietoa:

Johanna Tuukkanen kirjoitti ylioppilaaksi Kallion lukiosta Helsingistä 1993. Hän valmistui tanssija-koreografiksi (BA) European Dance Development Center -taidekorkeakoulusta Hollannin Arnhemista 1997 ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopiston kulttuuripolitiikan maisteriohjelmasta pääaineenaan taidekasvatus 2013. Hän on ollut tohtorikoulutettavana musiikin, taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella ja kulttuuripolitiikan yksikössä Jyväskylän yliopistossa vuodesta 2013 lähtien.

Tuukkanen on kansainvälisesti tunnustettu tanssi-, esitys- ja performanssi- ja paikkasidonnaisen taiteen asiantuntija, joka on työskennellyt taiteen ja kulttuurin aloilla kuraattorina, taiteilijana, kriitikkona ja festivaalijohtajana. Tuukkanen toimi Tanssin talon ensimmäisenä sisältöasiantuntijana 2014–2016 ja on työskennellyt vierailevana kuraattorina mm. Stavangerissa, Norjassa. Hän on yksi ANTI - Contemporary Art Festivalin perustajista ja toimii festivaalin taiteellisena johtajana ja vastaavana tuottajana Kuopiossa.

Lisätietoja:

Johanna Tuukkanen, +358 40 7429091, johanna@tuukkanen.net

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Johanna Tuukkanen, kuvaaja Pekka Mäkinen
Johanna Tuukkanen, kuvaaja Pekka Mäkinen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taloustieteen professori kannustaa siirtymään riskiperusteiseen päätöksentekoon koronakriisin hoidossa25.9.2020 09:37:24 EESTTutkimus

Vuoden 2008 finanssikriisi jätti arpensa maailmantalouteen vuosikausiksi. Jylläävä koronakriisi tulee epäilemättä tekemään saman. Suomessa talouskasvun tuomaa hyvinvointia häviää tänä vuonna arviolta 10 miljardin euron verran. Taloustieteen professori Jaakko Pehkonen Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta kehuu ripeyttä, jolla Eurooppa ja Suomi edellisestä finanssikriisistä viisastuneina ryhtyivät koronakriisin hoitoon. Ekonomisti antaa tuen riskiryhmäläisten suojelulle, mutta kertyvä terveydenhuollon lasku jäänyt vähälle huomiolle.

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme