Tampereen yliopisto

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa

Jaa

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Matias Hilska. Kuva: Venla Soini
Matias Hilska. Kuva: Venla Soini

Lasten ja nuorten vapaamuotoinen fyysinen aktiivisuus vapaa-ajalla on vähentynyt ja liikunnan harrastamisen painopiste on siirtynyt organisoituun toimintaan urheiluseuraympäristössä. Samalla liikuntavammojen määrä lasten ja nuorten keskuudessa on kasvanut.

LL Matias Hilskan väitöskirjatutkimuksen tavoitteena oli kerryttää lisätietoa äkillisten liikuntavammojen ilmaantuvuudesta lasten ja nuorten jalkapallossa sekä tutkia vammojen ehkäisyyn suunnitellun hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn tehokkuutta ja käytettävyyttä äkillisten alaraajavammojen ja alaraajojen rasitusvammojen ehkäisyssä.

Väitöstutkimukset olivat osa valtakunnallista UKK-instituutin ja Tampereen Urheilulääkäriaseman Terve Futaaja -tutkimushanketta, joka toteutettiin satunnaistetussa kontrolloidussa asetelmassa Suomen Palloliiton Sami Hyypiä Akatemian jalkapalloseurojen parissa vuosina 2014–2015. Tutkimusjoukko koostui 1409:stä 9–14-vuotiaista pelaajista.

Tutkimuksessa havaittiin, että liikuntavammat ovat varsin yleisiä lasten jalkapallossa: jopa 40 prosentille tutkittavista pelaajista sattui äkillinen liikuntavamma viiden kuukauden seurantajakson aikana, mikä vastaa noin seitsemää vammaa tuhatta jalkapallon harjoitus- ja pelituntia kohden. Yleisimmin vammat sattuivat nilkkaan, polveen ja reiteen. Havaittiin myös, että tytöt olivat melkein kaksinkertaisessa riskissä nilkkavammoille verrattuna poikiin.

Aktivoivan alkuverryttelyn todettiin vähentävän äkillisten ilman kontaktia sattuvien alaraajavammojen määrää 33 prosenttia kontrolliryhmään verrattuna. Hyvin harjoitteluun sitoutuneissa joukkueissa, joissa harjoitusohjelmaa tehtiin 2–3 kertaa viikossa, alkuverryttelyohjelma  osoittautui vielä tehokkaammaksi.

– Joka kolmas ellei jopa puolet ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista on siis ehkäistävissä laadukkaan harjoittelun keinoin, Hilska toteaa.

Sen sijaan alaraajojen rasitusvammojen esiintyvyyteen alkuverryttelyohjelmalla ei todettu olevan vaikutusta.

– Jatkossa on tärkeä selvittää, miten voisimme ehkäistä rasitusvammojen esiintymistä, sillä jokaisena seurantaviikkona jopa yksi kymmenestä lapsesta kärsi rasitusvamman oireista. Aktivoiva alkuverryttely ei tässä tutkimuksessa näyttänyt vaikuttavan rasitusvammojen esiintyvyyteen, joten keinoja tulee etsiä muualta. Avainasemassa on harjoittelun kokonaiskuormituksen suunnitelmallisuus ja hallinta.

Tutkimuksessa käytetty alkuverryttelyohjelma on saatavilla terveurheilija.fi-sivustolta.

Lääketieteen lisensiaatti Matias Hilskan liikuntalääketieteen alaan kuuluva väitöskirja Prevention of Lower Extremity Injuries in Children’s Football tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa lauantaina 2.7.2022 klo 12 alkaen auditorio Kaupinkoivussa UKK-instituutissa, Kaupinpuistonkatu 1. Vastaväittäjänä toimii professori Willem van Mechelen Amsterdamin Vrije Universiteit -yliopiston lääketieteen keskuksesta ja kustoksena professori Tommi Vasankari Tampereen yliopistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Matias Hilska
mvvhil@utu.fi

Kuvat

Matias Hilska. Kuva: Venla Soini
Matias Hilska. Kuva: Venla Soini
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme