Väitös: Avoin dialogi vastaa terveydenhuollon johtamisen haasteisiin
Avoin dialogi ja ihmisten arvostus korostuvat terveydenhuollon johtamisessa. Terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen vaatii hallintotieteiden lisensiaatti Marjo Räsäsen väitöstutkimuksen mukaan myös johtamisen uudistamista. Väitöskirja nostaa esiin dialogisen johtamisen mahdollisuuden.

Dialoginen johtaminen tarkoittaa ajattelemisen, tekemisen ja vuorovaikutuksen taitoja. Se arvostaa henkilöstöä ja korostaa lähijohtajan minuutta.
– Dialogisen johtamisen avulla voidaan kehittää lähijohtamista, kompetensseja ja organisaation tuottamia palveluja. Tämä onnistuu osallistamalla henkilöstöä ja hyödyntämällä koko henkilöstön ideoita, toteaa Räsänen.
Terveydenhuollon uudistaminen kaikilla tasoilla tuo suuria haasteita myös johtamiselle. Tavoite on, että palvelut tuottaisivat yhä enemmän arvoa ammattitaitoisesta työvoimasta tinkimättä.
– Hoitotyössä substanssiosaaminen painottuu silti vahvasti johtamisosaamisen sijasta, sanoo Räsänen.
Tutkimuksen mukaan dialogisen johtamisen elementtien tunnistaminen ja niiden aktiivinen käyttöönotto lähijohtamisessa voivat tukea hoitotyön johtajuutta sekä johtajan persoonallista kehittymistä.
– Itsensä tunteminen niin persoonana kuin johtajana on lähijohtajan tärkeä ominaisuus, joka vaikuttaa niin työntekijäkokemukseen kuin tuotettujen palvelujen asiakaslaatuun, Räsänen muistuttaa.
Räsäsen artikkeliväitöskirja koostuu neljästä tieteellisestä osajulkaisusta, joissa lähijohtajuudesta kerättyä empiiristä aineistoa tutkittiin laadullisin menetelmin. Kolme aineistoa kerättiin suuren kaupungin hoitotyön lähijohtajilta (osastonhoitajilta ja apulaisosastonhoitajilta) ja yksi vaativaa kliinistä hoitotyötä tekeviltä sairaanhoitajilta.
Marjo Räsänen (os. Luoma) on syntynyt Seinäjoella vuonna 1958. Hän on opiskellut Tampereella hallintotieteen lisensiaatiksi, terveydenhuollon maisteriksi sekä sairaanhoidon opettajaksi. Pohjakoulutukseltaan hän on kirurgisen ja syöpätautien hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja. Räsänen on tehnyt pääosan työurastaan Tampereella ja toimii nykyään akuuttihoidon yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa.
Hallintotieteen lisensiaatti Marjo Räsäsen hallintotieteiden alaan kuuluva väitöskirja Dialoginen johtaminen lähijohtamisen kompetenssien kehittäjänä terveydenhuollossa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa lauantaina 18.6.2022 kello 12 alkaen Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Pinni A2100, Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii professori Tomi J. Kallio Vaasan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Jari Stenvall johtamisen ja talouden tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marjo Räsänen
marjo.rasanen@tuni.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote
Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.
Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote
YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.
Ennakkokutsu medialle: Verotutkimuksen huippuyksikön avajaistilaisuus 1.9.202221.6.2022 09:39:25 EEST | Kutsu
Verotus vaikuttaa meidän kaikkien elämään, vaikkemme sitä aina huomaa. Verotuloilla rahoitetaan hyvinvointipalvelut varhaiskasvatuksesta ja koulutuksesta eläkkeisiin. Verotuksella voidaan myös pyrkiä ratkomaan merkittäviä yhteiskunnallisia haasteita, kuten eriarvoisuuden kasvua sekä ympäristö- ja terveysongelmia.
Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote
Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.
Tunteiden säätely voi muovata turvallisuuden kokemustamme20.6.2022 11:06:44 EEST | Tiedote
Tavoillamme säädellä tunteita saattaa olla merkitystä siinä, miten turvalliseksi olomme koemme, ilmenee Tampereen yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa selvitettiin ihmisten jokapäiväisten turvallisuuden ja turvattomuuden kokemusten sekä tunteiden säätelyn välisiä ajallisia yhteyksiä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme