Tampereen yliopisto

Väitös: Avoin dialogi vastaa terveydenhuollon johtamisen haasteisiin

Jaa

Avoin dialogi ja ihmisten arvostus korostuvat terveydenhuollon johtamisessa. Terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen vaatii hallintotieteiden lisensiaatti Marjo Räsäsen väitöstutkimuksen mukaan myös johtamisen uudistamista. Väitöskirja nostaa esiin dialogisen johtamisen mahdollisuuden.

Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)

Dialoginen johtaminen tarkoittaa ajattelemisen, tekemisen ja vuorovaikutuksen taitoja. Se arvostaa henkilöstöä ja korostaa lähijohtajan minuutta.

– Dialogisen johtamisen avulla voidaan kehittää lähijohtamista, kompetensseja ja organisaation tuottamia palveluja. Tämä onnistuu osallistamalla henkilöstöä ja hyödyntämällä koko henkilöstön ideoita, toteaa Räsänen.

Terveydenhuollon uudistaminen kaikilla tasoilla tuo suuria haasteita myös johtamiselle. Tavoite on, että palvelut tuottaisivat yhä enemmän arvoa ammattitaitoisesta työvoimasta tinkimättä.

– Hoitotyössä substanssiosaaminen painottuu silti vahvasti johtamisosaamisen sijasta, sanoo Räsänen.

Tutkimuksen mukaan dialogisen johtamisen elementtien tunnistaminen ja niiden aktiivinen käyttöönotto lähijohtamisessa voivat tukea hoitotyön johtajuutta sekä johtajan persoonallista kehittymistä.

– Itsensä tunteminen niin persoonana kuin johtajana on lähijohtajan tärkeä ominaisuus, joka vaikuttaa niin työntekijäkokemukseen kuin tuotettujen palvelujen asiakaslaatuun, Räsänen muistuttaa.

Räsäsen artikkeliväitöskirja koostuu neljästä tieteellisestä osajulkaisusta, joissa lähijohtajuudesta kerättyä empiiristä aineistoa tutkittiin laadullisin menetelmin. Kolme aineistoa kerättiin suuren kaupungin hoitotyön lähijohtajilta (osastonhoitajilta ja apulaisosastonhoitajilta) ja yksi vaativaa kliinistä hoitotyötä tekeviltä sairaanhoitajilta.

Marjo Räsänen (os. Luoma) on syntynyt Seinäjoella vuonna 1958. Hän on opiskellut Tampereella hallintotieteen lisensiaatiksi, terveydenhuollon maisteriksi sekä sairaanhoidon opettajaksi. Pohjakoulutukseltaan hän on kirurgisen ja syöpätautien hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja. Räsänen on tehnyt pääosan työurastaan Tampereella ja toimii nykyään akuuttihoidon yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Hallintotieteen lisensiaatti Marjo Räsäsen hallintotieteiden alaan kuuluva väitöskirja Dialoginen johtaminen lähijohtamisen kompetenssien kehittäjänä terveydenhuollossa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa lauantaina 18.6.2022 kello 12 alkaen Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Pinni A2100, Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii professori Tomi J. Kallio Vaasan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Jari Stenvall johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjo Räsänen
marjo.rasanen@tuni.fi

Kuvat

Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Väitös: Aktivoiva alkuverryttely ehkäisee liikuntavammoja lasten jalkapallossa21.6.2022 09:00:17 EEST | Tiedote

Sekä äkilliset liikuntavammat että rasitusvammat ovat yleisiä lasten jalkapalloharrastuksessa. LL Matias Hilska havaitsi väitöstutkimuksessaan, että jopa kolmasosa ilman kontaktia sattuvista alaraajavammoista voidaan ehkäistä hermo-lihasjärjestelmää aktivoivan alkuverryttelyn avulla. Suurin vammoilta suojaava vaikutus saavutetaan harjoittelemalla säännöllisesti 2–3 kertaa viikossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme