Tampereen yliopisto

Väitös: Avoin dialogi vastaa terveydenhuollon johtamisen haasteisiin

Jaa
Avoin dialogi ja ihmisten arvostus korostuvat terveydenhuollon johtamisessa. Terveydenhuollon rakenteiden uudistaminen vaatii hallintotieteiden lisensiaatti Marjo Räsäsen väitöstutkimuksen mukaan myös johtamisen uudistamista. Väitöskirja nostaa esiin dialogisen johtamisen mahdollisuuden.
Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)

Dialoginen johtaminen tarkoittaa ajattelemisen, tekemisen ja vuorovaikutuksen taitoja. Se arvostaa henkilöstöä ja korostaa lähijohtajan minuutta.

– Dialogisen johtamisen avulla voidaan kehittää lähijohtamista, kompetensseja ja organisaation tuottamia palveluja. Tämä onnistuu osallistamalla henkilöstöä ja hyödyntämällä koko henkilöstön ideoita, toteaa Räsänen.

Terveydenhuollon uudistaminen kaikilla tasoilla tuo suuria haasteita myös johtamiselle. Tavoite on, että palvelut tuottaisivat yhä enemmän arvoa ammattitaitoisesta työvoimasta tinkimättä.

– Hoitotyössä substanssiosaaminen painottuu silti vahvasti johtamisosaamisen sijasta, sanoo Räsänen.

Tutkimuksen mukaan dialogisen johtamisen elementtien tunnistaminen ja niiden aktiivinen käyttöönotto lähijohtamisessa voivat tukea hoitotyön johtajuutta sekä johtajan persoonallista kehittymistä.

– Itsensä tunteminen niin persoonana kuin johtajana on lähijohtajan tärkeä ominaisuus, joka vaikuttaa niin työntekijäkokemukseen kuin tuotettujen palvelujen asiakaslaatuun, Räsänen muistuttaa.

Räsäsen artikkeliväitöskirja koostuu neljästä tieteellisestä osajulkaisusta, joissa lähijohtajuudesta kerättyä empiiristä aineistoa tutkittiin laadullisin menetelmin. Kolme aineistoa kerättiin suuren kaupungin hoitotyön lähijohtajilta (osastonhoitajilta ja apulaisosastonhoitajilta) ja yksi vaativaa kliinistä hoitotyötä tekeviltä sairaanhoitajilta.

Marjo Räsänen (os. Luoma) on syntynyt Seinäjoella vuonna 1958. Hän on opiskellut Tampereella hallintotieteen lisensiaatiksi, terveydenhuollon maisteriksi sekä sairaanhoidon opettajaksi. Pohjakoulutukseltaan hän on kirurgisen ja syöpätautien hoitotyöhön erikoistunut sairaanhoitaja. Räsänen on tehnyt pääosan työurastaan Tampereella ja toimii nykyään akuuttihoidon yliopettajana Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Hallintotieteen lisensiaatti Marjo Räsäsen hallintotieteiden alaan kuuluva väitöskirja Dialoginen johtaminen lähijohtamisen kompetenssien kehittäjänä terveydenhuollossa tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa lauantaina 18.6.2022 kello 12 alkaen Pinni A -rakennuksen Paavo Koli -salissa (Pinni A2100, Kanslerinrinne 1). Vastaväittäjänä toimii professori Tomi J. Kallio Vaasan yliopistosta. Kustoksena toimii professori Jari Stenvall johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Marjo Räsänen
marjo.rasanen@tuni.fi

Kuvat

Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Marjo Räsänen (Kuva: Saara Lehtonen/TAMK)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Monipuoliset mielenterveyspalvelut auttavat ehkäisemään masennuksesta johtuvaa eläköitymistä26.5.2023 16:11:58 EEST | Tiedote

Mielenterveyden häiriöt vievät ihmisiä työkyvyttömyyseläkkeelle Suomessa ja muualla maailmassa. Mielenterveydessä suurin yksittäinen eläkeperuste on masennus, jonka vuoksi arviolta jopa 10 ihmistä siirtyy päivittäin Suomessa varhaiseläkkeelle. Aiempi tutkimus on havainnut masennusperusteisessa eläköitymisessä eroja ammattiryhmien ja alueiden välillä. Uuden tutkimuksen mukaan tapa järjestää julkisia mielenterveyspalveluita on olennaisessa roolissa, kun halutaan ehkäistä masennuseläköitymistä.

Väitös: Elintapatekijöistä tupakointi lisää riskiä sairastua vaikeaan myyräkuumeeseen25.5.2023 09:45:52 EEST | Tiedote

Suomessa tehdään vuosittain 1000–3000 myyräkuumediagnoosia. Sairastuneista osa joutuu sairaalahoitoon, ja heistä noin kolmannekselle kehittyy vaikea-asteinen akuutti munuaisvaurio. LL Laura Tervo selvitti väitöskirjatyössään eri tekijöitä, jotka vaikuttavat myyräkuumeen vaikeuteen. Elintapatekijöistä tupakointi johti vaikeampaan munuaisvaurioon, mutta sen sijaan alkoholin käyttö ei näyttäytynyt vaikea-asteisen taudin riskitekijänä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme