Oulun yliopisto

Väitös: DLBCL, primaari ja sekundaari keskushermostoilmentymä, hoito ja ennaltaehkäisy

Jaa

Väitöstutkimuksessa arvioitiin primaarin aivolymfooman (PCNSL) hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta tavanomaisella yhdistelmäsolunsalpaajahoidolla, sekä analysoitiin OYS:ssa vuonna 2007 käyttöönotetun veriaivoesteen aukaisuhoidon avulla ensi-tai toisessa linjassa hoidetut aivolymfoomapotilaat. Lisäksi arvioitiin sekundaarisen aivolymfooman (SCNSL) ilmaantuvuutta korkean uusiutumariskin diffuusia suurisoluista b-solulymfoomaa sairastavilla potilailla, jotka saivat joko tavanomaista immunokemoterapiaa tai siihen kombinoitua keskushermostoon suunnattua profylaksiahoitoa.

PCNSL on harvinainen ja aggressiivinen b-solulymfooma. Valtaosa potilaista (76%) saadaan remissioon suuriannosmetotreksaattipohjaisilla sytostaattihoidoilla, mutta vasteet jäävät lyhytkestoisiksi mediaani tautivapaanajan ollessa 20kk. Taudin uusiutuessa ennuste on hyvin huono, mutta nuoremmilla ja hyväkuntoisilla potilailla voidaan yrittää edetä uuteen induktiohoitoon, jota täydentää korkea-annoshoito autologisen kantasolusiirteen turvin.

PCNSL:n hoidollinen haaste on taudin sijainti veriaivoesteen (BBB) takana. Ehjä BBB rajoittaa useampien lääkeaineiden keskushermostopitoisuuksia, eikä terapeuttisiin pitoisuuksiin päästä. Hypertonisella mannitoli-infuusiolla ruiskutettuna suoraan joko karotis- tai vertebralisarteriaan veriaivoeste voidaan avata väliaikaisesti. Toimenpiteen jälkeen intra-arteriellisti annosteltu sytostaatti saavuttaa jopa monikymmenkertaiset pitoisuudet keskushermostossa tavanomaiseen annosteluun verrattuna hoitaen veriaivoesteen takaisen taudin. Ensilinjassa hoidetuilla potilailla 2 vuoden elossaoloaika ilman taudin uusiutumaa oli 100%, kun vastaava luku uusiutuneessa tai hoitorefraktaarissa taudissa jäi 55%:iin.

Diffuusin suurisoluisen b-solulymfooman (DLBCL) keskushermostouusiutuman ennuste on huono, vain muutamia kuukausia. Keskushermostoon suunnatulla suuriannosmetotreksaattihoidolla, joka toteutetaan hoidon alkuvaiheessa tavanomaisen immunokemoterapian rinnalla, voidaan estää tehokkaasti aivouusiutumia ja välttää tautikuolemia. Keskushermostoon suunnattua hoitoa saavilla potilailla aivouusiutuman riski oli 5.2%, kun profylaksiahoitoa saamattomilla potilailla riski oli 23.5%.

PCNSL on hoidollinen haaste, sillä tavanomaisella monisytostaattihoidolla pitkäaikaisvasteet jäävät huonoiksi. Veriaivoesteen aukaisuhoito tehostaa induktiosytostaattihoidon tehoa ja mahdollistaa pitkän remission huonoennusteisessa taudissa. Suuriannosmetotreksaattihoidon liittäminen osaksi R-CHOP immunokemoterapiaa vähentää merkittävästi fataaleja keskushermostouusiutumia ja tulisi olla osana hoitoa suuren uusiutumariskin DLBCL potilailla.

Tutkimus antaa tärkeää tietoa sekä primaarin, että sekundaarisen aivolymfooman hoitotuloksista. Tutkimuksessa voidaan todeta, että hoitojen kehittymisen myötä yhä suurempi osuus potilaista saavuttaa pitkäaikaisen remission. Molempien tautientiteettien kohdalla lisääntyvä tietoisuus biologisista riskitekijöistä, sekä tuumorigeneesistä auttavat kehittämään kohdennettuja hoitoja, sekä suuntaamaan niitä riskipotilaille.

Lääketieteen lisensiaatti, syöpätautien erikoislääkäri Hanne Kuitunen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 24.11.2017. Syöpätautien ja sädehoidon alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: DLBCL, Primary and secondary central nervous system involvement, treatment and prophylaxis (DLBCL, primaari ja sekundaari keskushermostoilmentymä, hoito ja ennaltaehkäisy). Vastaväittäjänä toimii professori Andrés Ferreri (Unit of Lymphoid Malignancies, Head Department of Onco-Hematology IRCCS San Raffaele Scientific Institute, Milano, Italia), ja kustoksena dosentti Outi Kuittinen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen keskussairaalan luentosalissa 7 kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti, syöpätautien erikoislääkäri Hanne Kuitunen

Syntymäaika ja -paikka:
1977 Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1996, Madetojan musiikkilukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
Lääketieteen lisensiaatti, syöpätautien erikoislääkäri Hanne Kuitunen
Puh: 0503561799 tai 08-3153091

Viestinnän asiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto
050 464 3361
meri.rova@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme