Tampereen yliopisto

Väitös: Epäsuora informaatio voi kääntäessä muuttaa muotoaan

Jaa

Epäsuora kommunikaatio on yksi tapa viestiä ja sillä on suuri merkitys ihmisten välisessä viestinnässä. FM Sari Rantanen tutkii väitöskirjassaan, kääntyykö epäsuorasti välitetty tieto kaunokirjallisuudessa ja miten kääntäjät ottavat epäsuoran tiedon huomioon työssään.

Sari Rantanen. Kuva: Pilawan Pim
Sari Rantanen. Kuva: Pilawan Pim

Kommunikoida voi monella tapaa, esimerkiksi sanallisesti ja sanattomasti. Sanallinen viestintä sisältää eri tasoja. Suorassa kommunikaatiossa asiat sanotaan suoraan. Sen vastapainona voimme viestiä myös epäsuorasti antaen pelkkiä vihjeitä sanomastamme, jolloin toinen joutuu päättelemään tarkoituksemme. Kääntäminen on siinä mielessä erikoinen viestinnän muoto, että siinä ylitetään kieli- ja kulttuurirajat.

– Kääntäessä monet asiat muuttuvat, kun ne sopeutetaan kohdekulttuuriin. Sen vuoksi onkin tärkeää tutkia, muuttuuko myös teoksen välittämä tieto. Kommunikaation ja sen erilaisten muotojen tutkiminen on tärkeätä, etenkin kun elämme jatkuvassa informaatiotulvassa, jossa tietoa välitetään eri tavoin, Sari Rantanen sanoo.

Kielitieteissä erotellaan erilaisia epäsuoran viestinnän tapoja mm. kielten rakenteiden avulla. Rantanen keskittyi väitöskirjassaan tutkimaan sellaista epäsuoran kommunikaation muotoa, jonka pohjana toimivat erilaiset verbit tai verbirakenteet. Näiden verbien muodostamat lauseet ilmaisevat joko toden tai epätoden asiantilan.

Rantanen tutki aihetta kaunokirjallisuuden kautta. Tutkimuskohteena oli neljä romaania ja niiden käännökset. Osa teoksista oli kirjoitettu alun perin ranskaksi, yksi suomeksi ja yksi espanjaksi. Käännökset oli tehty kaikille mainituille kielille.

Tutkimuksessa selvisi, että epäsuora tieto kääntyy, mutta sen muoto voi muuttua esimerkiksi suoraksi kommunikaatioksi tai se voi sulautua osaksi ympäröivää tekstiä.

– Selvää on, että kaikki tieto otetaan kääntäessä selkeästi huomioon. Se tekeekö kääntäjä tämän muutoksen tietoisesti, jäi selvitettäväksi seuraavaan tutkimukseen, Rantanen lisää.

Rantasen tutkimus tuo uutta tietoa siitä, miten epäsuora viestintä toimii eri kielissä ja miten se voidaan ottaa huomioon käännöksissä. Tutkimuksesta käy ilmi, millaisia vaikutuksia epäsuorilla tai suorilla kommunikaatiotavoilla on viestintään, ja millaisia valintoja puhuja voi kommunikaatiossaan tehdä riippuen siitä mitä osia viestistään hän haluaa painottaa.

– Tutkimuksessani liitän kääntämisen laajempaan kuvaan kommunikaatiosta. Kirjailija ikään kuin puhuu teoksensa kautta, hän tarkentaa.

Filosofian maisteri Sari Rantasen kielten tohtoriohjelmaan kuuluva väitöskirja Constance sous la traduction? Une étude contrastive sur la traduction des présuppositions factives et non-factives tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnassa perjantaina 06.05.2022 klo 12 alkaen luentosalissa Pinni B1096 osoitteessa Pinni B, Kanslerinrinne 1, Tampere. Vastaväittäjänä toimii dosentti Rea Peltola Caen Normandien yliopistosta. Kustoksena toimii yliopisto-opettaja Carita Klippi informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sari Rantanen
0400 768 031
sari.rantanen@tuni.fi

Kuvat

Sari Rantanen. Kuva: Pilawan Pim
Sari Rantanen. Kuva: Pilawan Pim
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Kutsu: Seminaari luotaa viestintätieteitä ja juhlistaa Kaarle Nordenstrengin akateemista uraa11.5.2022 13:24:30 EEST | Tiedote

Tampereen yliopisto järjestää Communication Studies Locally and Globally (Tiedotusoppia paikallisesti ja kansainvälisesti) -seminaarin viime kesänä 80 vuotta täyttäneen emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin kunniaksi. Seminaarissa tarkastellaan suomalaisen viestintätieteellisen tutkimuksen paikkaa kansainvälisellä viestintätutkimuksen kentällä ja keskustellaan viestintätieteiden tulevaisuudesta. Seminaari pidetään perjantaina 13.5.2022.

Väitös: Tekoäly auttaa luokittelemaan poikkeavaa dataa11.5.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Koneoppimisen perinteiset luokitusalgoritmit pyrkivät oppimaan luokittelumallin useille ennalta määritetyille luokille. Tietyissä tilanteissa tietojen kerääminen joistakin luokista voi kuitenkin olla haastavaa. Väitöskirjassaan DI Fahad Sohrab kehitti lähestymistavan, jossa aliavaruuden optimointi ja yhden luokan luokittelumallin oppiminen täydentävät toisiaan mallin luokittelukyvyn parantamiseksi.

Väitös: Moniammatillinen koulutus on hyödyksi opeteltaessa diabeteksen hoitoa11.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Terveydenhuollon moniammatillinen koulutus, jossa kahden tai useamman ammattiryhmän edustajat oppivat yhdessä toinen toisiltaan, on nähty yhtenä avaintekijänä potilaskeskeisen ja laadukkaan hoidon toteutumisessa. Diabeteksen moniammatillinen koulutus ei ole vakiintunut toimintatapa, ja siitä on olemassa melko vähän aikaisempaa tietoa. Terveystieteiden maisteri Sanna Kangas tutki väitöskirjassaan diabeteksen moniammatillisen koulutuksen vaikutuksia lääketieteen ja sairaanhoidon opiskelijoiden nykyiseen ja tavoiteltuun diabetesosaamiseen sekä käsityksiin moniammatillisesta yhteistyöstä diabeteksen hoidossa

Väitös: Sairaalalle uusien implanttien käyttöönotto voi johtaa komplikaatioiden yleistymiseen lonkan tekonivelkirurgiassa10.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Lonkan tekonivelkirurgiassa oikeanlaisten komponenttien käyttö on keskeistä leikkauksen onnistumisen kannalta. Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarinen tutki väitöskirjassaan kilpailutusprosessin seurauksena leikkauksissa käytettävien komponenttien vaihtumisen vaikutusta tekonivelen sijoiltaanmenojen eli luksaatioiden ja periproteettisten eli implantin välittömässä läheisyydessä tapahtuvien murtumien yleisyyteen. Lisäksi väitöskirjassa perehdyttiin luksaatioiden ehkäisyyn.

Väitös: Markkinoinnin tulee lunastaa potentiaalinsa kestävän kuluttamisen edistämisessä9.5.2022 09:46:53 EEST | Tiedote

Markkinointi yhdistetään usein kaupalliseen liiketoimintaan, vaikka sen avulla voidaan myös edistää laajemmin yhteiskunnallista hyvinvointia. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi markkinoinniksi. KTM Ulla-Maija Sutinen esittää väitöskirjassaan, kuinka ruokahävikin vähentämistä voidaan edistää sosiokulttuuriseen muutokseen pyrkivän sosiaalisen markkinoinnin avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme