Oulun yliopisto

Väitös: Esialtistavan raajaiskemian lupaavat suojausvaikutukset aorttakirurgisissa malleissa

Jaa

Väitöstutkimuksessa havainnoitiin esialtistavan raajaiskemian suojausvaikutuksia erityisesti selkäytimen osalta sekä ilmiön taustalla olevia mekanismeja kokeellisissa aorttakirurgisissa malleissa.

Lisäsuojausmenetelmiä tarvitaan, sillä vaativaan sydän- ja aorttakirurgiaan liittyy neurologisten komplikaatioiden, esimerkiksi aivovaurion ja alaraajahalvauksen, sekä kuolleisuuden riskit leikkausten vaatiessa verenkierron pysäyttämisen tai leikkausalueen eristämisen verenkierrosta.

Työssä tutkittiin esialtistavaa raajaiskemiaa, jossa alaraajan verenkierto suljetaan tilapäisesti ennen muualla elimistössä sijaitsevan kohdekudoksen iskemiaa. Esialtistava raajaiskemia laukaisee suojavaikutuksen herkemmissä kudoksissa ja suojaa kohdekudosta hapenpuutteen aiheuttamilta vaurioilta. Ilmiö on tunnettu jo vuosikymmenten ajan, mutta taustalla oleva mekanismi on edelleen epäselvä. Raajaiskemian aiemmin havaitut lupaavat tulokset sydämen ja aivojen suojauksessa sekä viime vuosien lisääntynyt ymmärrys selkäytimen verenkierrosta yhdistettiin väitöstutkimuksessa.

Tutkimus tehtiin kahden vertailevan ryhmän avulla. Tutkimusryhmälle toteutettiin esialtistava raajaiskemia joko verenpainemansetin tai suoran valtimosulun avulla ennen hermokudokselle aiheutuvaa iskemiaa. Hermoston iskeeminen vaurio toteutettiin puolestaan aortan kaaren laajentumien ja vastaavia sydänleikkauksia mukailevissa kokeellisissa olosuhteissa joko täydellisen verenkierron pysäytyksen avulla tai sulkemalla selkäytimeen menevää verenkiertoa.

Selkäytimen suojaukseen keskittyvissä malleissa havaittiin motoristen herätepotentiaalien parantuneita vasteita alaraajoissa viitaten selkäytimen suojautumiseen. Lisäksi raajaiskemian havainnoitiin parantavan sydämen ja aivojen suojausta. Suotuisten vaikutusten havaittiin liittyvän parantuneeseen antioksidanttivasteeseen.

Lupaavat tulokset selkäytimen suojauksessa sekä tutkimusten viitteet taustalla olevasta mekanismista ovat arvokkaita, sillä esialtistavan raajaiskemian selittävän suojaavan vaikutusmekanismin selviäminen mahdollistaisi raajaiskemian laajat kliiniset sovellukset parantaen potilaiden toipumista ja ennustetta vaativassa sydän- ja aorttakirurgiassa. Esialtistava raajaiskemia menetelmänä itsessään on turvallinen, halpa ja helposti toteutettavissa potilaiden hyväksi.

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Herajärvi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8.9.2017. Sydän- ja rintaelinkirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Remote ischemic preconditioning in aortic surgery. Experimental studies with a porcine model (Esialtistava raajaiskemia aorttakirurgiassa. Kokeelliset tutkimukset porsasmallilla). Vastaväittäjänä toimii dosentti Mika Valtonen Turun yliopistosta ja kustoksena professori Tatu Juvonen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa luentosalissa (Kajaanintie 50) 5 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Johanna Herajärvi
p. 0400694009

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme