Oulun yliopisto

Väitös: Geneettiset syyt ja riskitekijät mitokondriotaudeissa yleisesti esiintyvien oireiden taustalla

Jaa

Mitokondriot ovat soluelimiä, joiden tärkein tehtävä on solujen energiantuotanto. Niiden määrä on suurin sellaisissa soluissa ja kudoksissa, jotka tarvitsevat runsaasti energiaa, esimerkiksi hermostossa ja lihaksissa. Mitokondrioiden toimintahäiriöt voivat johtaa monimuotoisiin oireisiin ja sairauksiin vaihdellen lievistä vakaviin. Monimuotoisuudesta huolimatta mitokondriotaudeilla on tiettyjä tyypillisiä oireita kuten kuulonalenema, diabetes ja ataksia. Tässä väitöstutkimuksessa on tutkittu perintötekijöitä potilailla, joilla mitokondriotaudeille tyypilliset oireet ovat alkaneet aikuisiällä. WFS1-geenin haitalliset mutaatiot aiheuttavat harvinaista hermoston rappeutumasairautta, jonka vastikään on esitetty liittyvän mitokondrioiden toimintahäiriöihin. Väitöstutkimuksessa tunnistettiin WFS1-geenin variantteja, joiden ei tiedetä aiheuttavan rappeutumasairautta, mutta jotka lisäävät kuulonaleneman ja diabeteksen riskiä. Tutkimuksessa osoitettiin myös WFS1-geenin muutosten altistavan ikäkuulolle, aikuispotilaiden yleisimmälle kuulonalenemalle. Yhden geenimutaation aiheuttamat ikäkuulotapaukset ovat harvinaisia. Lisäksi tutkimuksessa löydettiin uusia haitallisia mutaatioita tunnetuissa mitokondriotautia aiheuttavissa geeneissä potilailla, joilla tyypillisten piirteiden lisäksi oli mm. hormonihäiriöitä. Näiden mutaatioiden aiheuttamia solutason muutoksia tutkittiin potilaiden lihassoluissa. Tämän väitöskirjatutkimus lisää tietoa mitokondriotauteihin liittyvien oireiden geenitaustasta ja esittelee uusia ilmiasuja, jotka tulisi huomioida terveydenhuollossa.

---

Filosofian maisteri Laura Kytövuori väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 25.8.2017. Neurologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Genetic causes and risk factors associated with phenotypes occurring in mitochondrial disorders (Geneettiset syyt ja riskitekijät mitokondriotaudeissa yleisesti esiintyvien oireiden taustalla). Vastaväittäjänä toimii professori Pekka Pamilo Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Kari Majamaa. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisessa sairaalassa luentosalissa 8 (Kajaanintie 50) kello 12.

---

Oppiarvo ja nimi:
Filosofian maisteri Laura Kytövuori

Väittelijän yhteystiedot:
laura.kytovuori@oulu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

laura.kytovuori@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme