Oulun yliopisto

Väitös: Heinien ja sienten väliset yhteydet ovat hyvin vaihtelevia

Jaa

Lähes kaikki kasvit elävät läheisessä vuorovaikutuksessa erilaisten symbionttisten sienten kanssa. Esimerkkejä kasvien kanssa elävistä sienistä ovat muun muassa sienijuuren muodostavat mykorritsat sekä erilaiset kasvien sisällä elävät endofyyttiset sienet. Perinteisesti monien näiden kasvi-sieni-vuorovaikutusten on oletettu olevan molempia osapuolia hyödyttäviä, mutta viimeaikaiset tutkimukset osoittavat symbionttisten suhteiden olevan vaihtelevia.

Tässä väitöskirjatyössä tarkasteltiin heinien ja niiden kanssa vuorovaikutuksessa elävien sienisymbioosien vaihtelevuutta. Väitöskirjassa tutkittiin kokeellisesti, kuinka juurisienet kolonisoivat heiniä erilaisissa luonnon- ja kasvihuoneolosuhteissa, kuinka lehtien sieniendofyytit vaikuttivat heinien menestymiseen ja edesauttoivatko endofyytit heinien sopeutumista paikallisiin ja/tai vieraisiin elinympäristöihin.

Työssä myös arvioitiin lehtiendofyyttien käyttömahdollisuuksia muun muassa maataloudessa keskittyen erityisesti niiden hyödyntämiseen Euroopassa. Väitöstutkimuksen mukaan heinien sienisymbiontit ovat luonnollisissa olosuhteissa yleisiä, mutta odotusten mukaisesti heinien ja sienien väliset vuorovaikutukset ovat hyvin vaihtelevia ja riippuvat sekä ympäristöstä että heinien alkuperästä. Tämän vuoksi näiden sienien vaikutuksia heiniin on vaikea ennustaa luonnollisissa ympäristöissä.

Vaikka selkeää näyttöä sienien tuottamista hyödyistä luonnollisissa ympäristöissä ei tutkimuksessa löydetty, tutkimus osoitti, että lehtiendofyyttejä voidaan hyödyntää maataloudessa ja että niillä voi olla myös muita potentiaalisia käyttökohteita. Euroopan maataloudessa niiden käyttö on kuitenkin lähes olematonta, minkä vuoksi lisää tutkimusta tarvitaan selvittämään lehtiendofyyttien hyödyntämisen edellytyksiä Euroopassa.

---

Filosofian maisteri Miia Kauppinen väittelee Oulun yliopistossa 15.9.2017. Kasviekologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Context dependent variation in associations between grasses and fungal symbionts (Olosuhteista riippuva vaihtelu heinä–sieni symbioosissa). Vastaväittäjänä toimii professori Anna-Liisa Laine Helsingin yliopistosta ja kustoksena intendentti Anna-Liisa Ruotsalainen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Wetteri-salissa (IT115) klo 12.

---

Väittelijä:
Filosofian maisteri Miia Kauppinen

Tiedekunta ja yksikkö:
Luonnontieteellinen tiedekunta, Ekologian ja genetiikan yksikkö

Väittelijän yhteystiedot:
miia.kauppinen@oulu.fi
040 762 3803

Väitöskirja verkossa: http://jultika.oulu.fi/Record/isbn978-952-62-1628-7

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme