Oulun yliopisto

Väitös: Ihmisen aktiviteetit ja eleet tunnistetaan videokuvasta automaattisesti

Jaa

Väitöstyössä esitellään tietokonejärjestelmä, jonka kanssa ihminen vuorovaikuttaa olematta tietoinen fyysisten komponenttien sijainneista.

Järjestelmä analysoi ihmisen aktiviteetteja ja eleitä automaattisesti videokuvavirrasta tietokonenäön avulla. Tietokonenäköohjelmisto on opetettu tietämään, miltä normaali huoneistossa eläminen näyttää ja erottamaan se kaikesta epätavallisesta, kuten esimerkiksi sairaskohtauksesta.

Ohjelmiston opettamiseen on käytetty kuvadataa, joka on luotu automaattisesti liikkeentunnistusalgoritmin tuottamaa kolmiulotteista dataa uudelleenrenderöimällä useista kuvakulmista. Tämän datanluontimenetelmän soveltuvuus tilastollisten mallien opettamisessa osoitetaan työssä. Työssä on kehitetty kaksi automaattista menetelmää, jotka tunnistavat ihmisen käsieleitä. Molemmat on suunniteltu niin, että ne on tarvittaessa mahdollista asentaa mobiililaitteisiin tai osaksi ihmisen aktiviteetteja analysoivaa järjestelmää.

Työn tuloksena on myös digitaalinen kuvatietokanta, jota voidaan käyttää eleitä tunnistavien menetelmien opettamiseen ja testaamiseen. Tietokanta on julkaistu vapaasti tutkimuskäyttöön.

Diplomi-insinööri Matti Matilainen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 8.9.2017. Tietotekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Embedded Computer Vision Methods for Human Activity Recognition (Sulautettuja konenäkömenetelmiä ihmisen aktiviteettien tunnistamiseen). Vastaväittäjänä toimii professori Roope Raisamo Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Olli Silvén. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS101 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: DLBCL, primaari ja sekundaari keskushermostoilmentymä, hoito ja ennaltaehkäisy17.11.2017 14:14Tiedote

Väitöstutkimuksessa arvioitiin primaarin aivolymfooman (PCNSL) hoitoa ja hoidon vaikuttavuutta tavanomaisella yhdistelmäsolunsalpaajahoidolla, sekä analysoitiin OYS:ssa vuonna 2007 käyttöönotetun veriaivoesteen aukaisuhoidon avulla ensi-tai toisessa linjassa hoidetut aivolymfoomapotilaat. Lisäksi arvioitiin sekundaarisen aivolymfooman (SCNSL) ilmaantuvuutta korkean uusiutumariskin diffuusia suurisoluista b-solulymfoomaa sairastavilla potilailla, jotka saivat joko tavanomaista immunokemoterapiaa tai siihen kombinoitua keskushermostoon suunnattua profylaksiahoitoa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme