Oulun yliopisto

Väitös: Ihon sähkönjohtavuuden mittaamisesta tukea oppimiseen

Jaa

Ihon sähkönjohtavuuden mittaaminen on nykyisin keskeinen osa esimerkiksi hyvinvointisovellusten kehittämistä. Ihon sähkönjohtavuuden seuraaminen erilaisissa tilanteissa onkin aiempaa helpompaa ja yleisempää päälle puettavien älyrannekkeiden ja -sormusten avulla. Väitöstutkimuksessa ihon sähkönjohtavuuden mittaamista sovellettiin oppimistutkimuksessa.

Tutkimus toteutettiin lukio-opetuksessa aidoissa luokkahuonetilanteissa kahden peräkkäisen fysiikan kurssin aikana. Tutkimuksen keskeinen hypoteesi oli, että ryhmässä toimivien oppilaiden ihon sähkönjohtavuus käyttäytyisi keskenään samankaltaisesti yhteisen ryhmätehtävän aikana.

Tulokset osoittivat, että oppilaiden ihon sähkönjohtavuusarvot poikkesivat toisistaan suurimman osan ryhmätyöskentelyn ajasta (≈60-95 %). Tulos viittaa siihen, että oppilaat olivat erilaisessa vireystilassa, mikä saattoi johtua siitä, että oppilaat joko suorittivat tehtävää vuorotellen tai olivat tehneet työnjaon.

Tutkimuksessa ihon sähkönjohtavuudesta johdetut arviot fysiologisten reaktioiden tarttumisesta oppilaiden välillä viittaavat siihen, että vaikka oppilaat työskentelivät kolmen hengen ryhmissä, vuorovaikutus tapahtui pääasiassa (71,3 %) kahden ryhmänjäsenen välillä kolmen sijaan.

Lisäksi havaittiin, että ihon sähkönjohtavuudella oli yhteys oppilaiden suoriutumiseen fysiikan kokeessa. Tämä tulos tukee aiempia tutkimustuloksia, joissa on havaittu yhteys sympaattisen hermoston aktivaatiotason ja suorituskyvyn välillä.

Tämä tutkimus edistää yhteyttä oppimistutkimuksen, psykofysiologisen tutkimuksen ja tietojenkäsittelytieteen välillä. Tulevaisuudessa vastaavanlaiset mittaukset yhdistettynä tutkimusaineistoon oppimisesta auttavat opettajia tukemaan oppimista oikea-aikaisesti.

Diplomi-insinööri Héctor Javier Pijeira Díaz väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 3.5.2019. Kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Electrodermal activity and sympathetic arousal during collaborative learning (Elektrodermaalinen aktiivisuus ja sympaattinen vireystila yhteisöllisen oppimisen aikana). Vastaväittäjänä toimii professori Timo Tobias Ley Tallinnan yliopistosta ja kustoksena professori Sanna Järvelä. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L10 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
DI Héctor Javier Pijeira Díaz
hector.pijeiradiaz@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä12.6.2019 01:23:00 EESTTiedote

Diplomi-insinööri Kien-Giang Nguyen väittelee Oulun yliopistosta torstaina. Tietoliikennetekniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Energy-Efficient Transmission Strategies for Multiantenna Systems (Energiatehokkaat lähetysstrategiat moniantennijärjestelmissä). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Bruno Clerckx (Imperial College London) ja kustoksena professori Markku Juntti Oulun yliopistosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme