Oulun yliopisto

Väitös: Ikääntyneiden kaatumisriskin arviointi kiihtyvyysanturipohjaisilla menetelmillä

Jaa

Uusien menetelmien kehittäminen kohonneen kaatumisriskin tunnistamiseksi on tärkeää, sillä kaatumiset koskettavat vuosittain yli kolmasosaa yli 65-vuotiaista. Tämän väitöstyön esittelemät menetelmät mahdollistavat tasapaino-ongelmien varhaisen tunnistamisen ja myös ennaltaehkäisevien toimenpiteiden aloittamisen ajoissa.

Kaatumiset voivat johtaa vakaviin vammoihin, murtumiin, tai jopa kuolemaan, ja ne lisäävät merkittävästi kaatumispelkoa. Kasvanut kaatumisen pelko vähentää fyysistä aktiivisuutta ja lisää sosiaalista eristäytyneisyyttä, mikä puolestaan edelleen lisää kaatumisriskiä. Kaatumisista aiheutuu myös merkittäviä kustannuksia terveydenhuollolle. Kustannukset tulevat kasvamaan väestön ikääntyessä, jollei kaatumisten ennaltaehkäisyyn panosteta riittävästi.

Väitöstyössä kehitettiin menetelmiä ikääntyneiden kaatumisriskin arviointiin. Menetelmät hyödyntävät kiihtyvyysanturipohjaista liikkeenmittausta, jonka avulla voidaan tunnistaa tasapaino-ongelmia jo varhaisessa vaiheessa. Yksilön kaatumisriski koostuu lukuisista eri tekijöistä, ja niiden arviointiin on kehitetty useita erilaisia mittareita.

Väitöstutkimuksessa sovellettiin visualisointimenetelmää, jonka avulla eri mittareiden soveltuvuutta tutkimusjoukolle voidaan arvioida. Menetelmällä voidaan myös havaita mistä tekijöistä kunkin yksilön kaatumisriski koostuu. Väitöstyössä osallistettiin tulevia loppukäyttäjiä uusien ratkaisujen kehittämiseen fokusryhmähaastattelujen avulla. Tarkoituksena oli selvittää loppukäyttäjien näkemyksiä kaatumisriskin arviointiin kehitetyistä teknologioista sekä arvioida, mitkä tekijät vaikuttavat uusien ratkaisujen hyväksyttävyyteen.

Työssä mitattiin ikääntyneiden koehenkilöiden kävelyn aikaista kiihtyvyyttä alaselkään puetun anturin avulla. Kiihtyvyyssignaalia analysoimalla ja siitä laskettujen piirteiden avulla saadaan kliinisessä käytössä oleviin tasapainomittareihin verrattavissa olevia tuloksia. Tulosten mukaan kiihtyvyyteen pohjautuvat piirteet saattavat tunnistaa tasapaino-ongelmia jopa aiemmin kuin perinteiset mittarit.
---
Filosofian maisteri Heidi Similä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 17.11.2017. Älykkäiden järjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Assessing fall risk of older adults using accelerometry-based methods (Ikääntyneiden kaatumisriskin arviointi kiihtyvyysanturipohjaisilla menetelmillä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Harri Sievänen UKK-instituutista ja kustoksena professori Tapio Seppänen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L2 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: Heidi Similä, p. 040 5079 378, heidi.simila(a)vtt.fi
Viestinnän asiantuntija: Kaisu Innanen, Oulun yliopisto p. 050 4344261, kaisu.innanen(a)oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Lääkärit kaipaavat lisää keinoja tupakoinnin lopettamisen tukeen – aikapula ja puutteelliset hoitoketjut esteenä19.1.2018 09:37Tiedote

Jo alle viisikymppisillä suomalaistupakoijilla nähdään varoitusmerkkejä vakavista sydän- ja verisuonitapahtumista. Lääkärin antama lopettamistuki on kustannusvaikuttava keino ehkäistä vakavien terveysriskien realisoitumista, mutta suomalaiset lääkärit kokevat, että aikapula ja puutteelliset hoitoketjut estävät heitä tarjoamasta riittävää tukea.

Väitös: Hampaiden erosiivinen kuluminen on yleistä suomalaisilla aikuisilla – perimä saattaa osin selittää eroosioalttiutta12.1.2018 11:26Tiedote

Väitöstutkimuksessa osoitetaan ensimmäistä kertaa hampaiden erosiivisen kulumisen eli liukenemisen olevan yleinen löydös suomalaisilla aikuisilla. Hampaiden kemiallista kulumista voi aiheuttaa mikä tahansa hapan aines päästessään kosketuksiin hammaskiilteen tai hammasluun kanssa. Lähes puolella tutkituista 44-46-vuotiaista suomalaisista aikuisista oli erosiivista kulumista, joka vaatisi vähintään ennaltaehkäiseviä toimia. Miehillä riski erosiiviselle kulumiselle oli yli kaksinkertainen naisiin verrattuna. Lisäksi niillä tutkituilla, joilla oli paljon korjaavan hoidon tarvetta reikiintymisen vuoksi, oli lähes kolminkertainen riski eroosiomuutosten löytymiselle hampaista.

Väitös: Väsyttävät lääkkeet ovat ikäihmisillä yhteydessä heikkoon suun terveyteen12.1.2018 10:31Tiedote

Väsymystä aiheuttavien lääkkeiden käyttö on ikääntyneillä henkilöillä yhteydessä puutteelliseen suuhygieniaan sekä huonoon suun terveyteen. Antti Tiisanojan väitöstutkimuksessa altistumista väsyttäville lääkkeille ja niiden käyttöä mitattiin sedatiivikuorman avulla. Sedatiivikuorma kuvastaa kokonaislääkityksestä aiheutuvaa väsyttävää vaikutusta ja tämän menetelmän käyttö erottaa väitöstutkimuksen aiemmista tutkimuksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme