Oulun yliopisto

Väitös: Ikääntyneiden kaatumisriskin arviointi kiihtyvyysanturipohjaisilla menetelmillä

Jaa

Uusien menetelmien kehittäminen kohonneen kaatumisriskin tunnistamiseksi on tärkeää, sillä kaatumiset koskettavat vuosittain yli kolmasosaa yli 65-vuotiaista. Tämän väitöstyön esittelemät menetelmät mahdollistavat tasapaino-ongelmien varhaisen tunnistamisen ja myös ennaltaehkäisevien toimenpiteiden aloittamisen ajoissa.

Kaatumiset voivat johtaa vakaviin vammoihin, murtumiin, tai jopa kuolemaan, ja ne lisäävät merkittävästi kaatumispelkoa. Kasvanut kaatumisen pelko vähentää fyysistä aktiivisuutta ja lisää sosiaalista eristäytyneisyyttä, mikä puolestaan edelleen lisää kaatumisriskiä. Kaatumisista aiheutuu myös merkittäviä kustannuksia terveydenhuollolle. Kustannukset tulevat kasvamaan väestön ikääntyessä, jollei kaatumisten ennaltaehkäisyyn panosteta riittävästi.

Väitöstyössä kehitettiin menetelmiä ikääntyneiden kaatumisriskin arviointiin. Menetelmät hyödyntävät kiihtyvyysanturipohjaista liikkeenmittausta, jonka avulla voidaan tunnistaa tasapaino-ongelmia jo varhaisessa vaiheessa. Yksilön kaatumisriski koostuu lukuisista eri tekijöistä, ja niiden arviointiin on kehitetty useita erilaisia mittareita.

Väitöstutkimuksessa sovellettiin visualisointimenetelmää, jonka avulla eri mittareiden soveltuvuutta tutkimusjoukolle voidaan arvioida. Menetelmällä voidaan myös havaita mistä tekijöistä kunkin yksilön kaatumisriski koostuu. Väitöstyössä osallistettiin tulevia loppukäyttäjiä uusien ratkaisujen kehittämiseen fokusryhmähaastattelujen avulla. Tarkoituksena oli selvittää loppukäyttäjien näkemyksiä kaatumisriskin arviointiin kehitetyistä teknologioista sekä arvioida, mitkä tekijät vaikuttavat uusien ratkaisujen hyväksyttävyyteen.

Työssä mitattiin ikääntyneiden koehenkilöiden kävelyn aikaista kiihtyvyyttä alaselkään puetun anturin avulla. Kiihtyvyyssignaalia analysoimalla ja siitä laskettujen piirteiden avulla saadaan kliinisessä käytössä oleviin tasapainomittareihin verrattavissa olevia tuloksia. Tulosten mukaan kiihtyvyyteen pohjautuvat piirteet saattavat tunnistaa tasapaino-ongelmia jopa aiemmin kuin perinteiset mittarit.
---
Filosofian maisteri Heidi Similä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 17.11.2017. Älykkäiden järjestelmien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Assessing fall risk of older adults using accelerometry-based methods (Ikääntyneiden kaatumisriskin arviointi kiihtyvyysanturipohjaisilla menetelmillä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Harri Sievänen UKK-instituutista ja kustoksena professori Tapio Seppänen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L2 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot: Heidi Similä, p. 040 5079 378, heidi.simila(a)vtt.fi
Viestinnän asiantuntija: Kaisu Innanen, Oulun yliopisto p. 050 4344261, kaisu.innanen(a)oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Uudet anturi- ja kytkinsovellukset joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille31.10.2018 23:30Tiedote

Kannettavien ja päälle puettavien laitteiden lisääntyminen arkiympäristössä vauhdittaa meneillään olevan joustavan elektroniikan kehitystä. Tulevaisuudessa odotettavissa oleva vaihe on elastinen elektroniikka eli venytettävät laitteet ja komponentit. Kehitys mahdollistaa täysin ennennäkemättömät ja huomaamattomat ihmiskehoon integroitavat ja päälle puettavat laitteet.

Lisätyllä todellisuudella tukea vanhusten arkeen31.10.2018 07:30Tiedote

Kuinka parantaa vanhusten arkea ja pärjäämistä kotona, kun realiteetti on, että läheiset tai hoitohenkilöstö eivät voi olla paikalla koko ajan? Ovatko lisätyn todellisuuden (augmented reality) mahdollisuudet toimiva ratkaisu ja apu vanhusten päivittäisten askareiden hoitoon? Vanhusten ikääntyminen tuo mukanaan fyysistä ja kognitiivista kunnon heikkenemistä, mikä haastaa heidän kykyään suoriutua päivittäisistä askareistaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme