Oulun yliopisto

Väitös: Ilmansaasteet lisäävät kohtukuoleman ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä

Jaa

Raskaudenaikainen altistuminen ilmansaasteille lisää väitöstutkimuksen mukaan kohtukuoleman riskiä. Ilman pienhiukkasilla ja otsonialtistuksella saattaa olla vaikutusta myös ennenaikaiseen synnytykseen.

Oulun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessa arvioitiin ilmansaasteiden raskaudenaikaisen altistumisen vaikutuksia ennenaikaisen synnytyksen riskiin sekä tehtiin yhteenveto ja meta-analyysi tutkimustiedosta raskaudenaikaisen ilmansaastealtistuksen vaikutuksista kohtukuolemariskiin.

Maailmanlaajuisesti 2,7–3,4 miljoonaa ennenaikaista synnytystä liittyi PM2.5-altistukseen vuonna 2010. PM2.5 tarkoittaa hiukkasia, joiden läpimitta on alle 2·5 μm. Tulosten mukaan ennenaikaista synnytystä edeltävän viikon aikaisilla ilmansaastealtistuksilla ei kuitenkaan havaittu tilastollisesti merkitseviä yhteisvaikutuksia.

Keskosena syntyneillä on täysiaikaisia suurempi riski lukuisiin jälkiseurauksiin koko lapsuuden ja jopa aikuisiän ajan. Ennenaikaisina syntyneillä on muun muassa lisääntynyt kroonisten fyysisten tai neurologisten ongelmien, näkövamman, kuulon heikkenemisen, epilepsian ja oppimisvaikeuksien riski.

Alhaisen ilmansaastealtistuksen vaikutuksista ennenaikaisen synnytyksen riskiin on olemassa vain vähän aiempaa tutkimustietoa, ja tutkimustulokset ovat myös ristiriitaisia. Myöskään ilmansaasteiden yhteisvaikutusten yhteyttä ennenaikaiseen synnytykseen ei ollut aiemmin tutkittu.

Väitöstutkimuksessa aineistona oli Espoon kohorttitutkimuksen 2568 espoolaista jäsentä, jotka ovat syntyneet vuosina 1984–1990.

Ilmansaasteiden aiheuttaman ennenaikaisen synnytyksen ja kohtukuoleman riskien ehkäisemiseksi tulisi yhdyskuntailman laatua pyrkiä parantamaan lainsäädännön ja ilmansuojeluohjeiden tuella. Tarvitaan keinoja vähentää samanaikaisesti esiintyvien ilmansaasteiden määrää myös maailman vähemmän saastuneilla alueilla.

M.Sc. Nazeeba Siddika väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 6.11.2020. Kansanterveystieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Prenatal exposure to ambient air pollution and the risk of preterm birth and stillbirth. Synergy among air pollutants in causing preterm birth (Raskaudenaikainen altistuminen ilmansaasteille, ennen aikainen synnytys ja kohtukuolema. Ilmansaasteiden yhteisvaikutus ennenaikaisen synnytyksen määreenä). Vastaväittäjänä toimii dosentti Otto Hänninen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) ja kustoksena professori Jouni J. K. Jaakkola. Väitöstilaisuus alkaa lääketieteellisessä tiedekunnassa auditoriossa F202 klo 12, etäyhteys https://oulu.zoom.us/j/63559175172

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
M.Sc. Nazeeba Siddika
nazeeba.siddika@oulu.fi

Anna-Maria HietapeltoViestintäasiantuntija

Tiedeviestintä: humanistiset tieteet, kasvatustieteet, kauppatieteet ja taloustiede sekä lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede.

040 765 0015anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

6G-tutkija Mehdi Bennisille merkittävä IEEE Fellow -arvonimi2.12.2020 13:10:22 EETTiedote

Langattoman tietoliikenteen apulaisprofessori Mehdi Bennis Oulun yliopistosta on saanut merkittävän kansainvälisen huomionosoituksen. Maailman johtava teknologiaa edistävä sähkö- ja tietotekniikan alan tieteellinen ja ammatillinen seura IEEE on myöntänyt hänelle IEEE Fellow -arvonimen. Se myönnetään henkilölle, jolla on erityisen merkittäviä ansioita teknologian kehittämisessä maailmanlaajuisesti.

Automatisoitu ja liikuteltava röntgenlaite parantamaan ja nopeuttamaan terveyspalveluja – prototyyppi rakenteilla potilastestejä varten2.12.2020 06:00:00 EETTiedote

Tapaturma kuten kaatuminen laskettelurinteessä vaatii yleensä potilaan kipeytyneen raajan röntgenkuvausta ja sitä varten matkaa lähimpään sairaalaan tai päivystävään terveyskeskukseen. Lähitulevaisuudessa kuvantamispalvelut voidaan tuoda lähemmäksi potilasta. Oululaistutkijat kehittävät parhaillaan pienikokoista radiologista kuvantamislaitetta, jota jopa potilas itse pystyisi tarvittaessa käyttämään. Helppokäyttöisen ja joustavasti sijoitettavan röntgenlaitteen avulla voidaan paitsi parantaa terveyspalvelujen saavutettavuutta myös saada aikaan tuntuvia kustannussäästöjä terveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa.

Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten yhteisö tavoittelee verkostoitumista eurooppalaiseen yhteistyöhön1.12.2020 10:10:11 EETTiedote

Pohjois-Pohjanmaan liitto on myöntänyt Oulun yliopiston Kerttu Saalasti instituutin Tulevaisuuden tuotantoteknologiat -tutkimusryhmälle sekä Oulun ammattikorkeakoululle yhteensä 240 000 euron rahoituksen Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) Pohjois-Suomen metalli- ja konepajayritysten sekä alan tutkimus-, kehitys- ja innovaatioyhteisön verkostoimiseksi entistä tiiviimmin eurooppalaiseen yhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme