Oulun yliopisto

Väitös: Ilmastonmuutoksen hillitseminen vaatii muutoksia matkailukeskusten kehittämisessä

Jaa

Matkailun kasvu ja kansainvälistyminen on nähty keskeisinä keinoina lisätä kuntien elinvoimaa harvaan asutuilla alueilla. Oulun yliopistossa tarkastettava väitöstutkimus haastaa käsityksen matkailukeskusten kasvusta selvänä merkkinä onnistuneesta kehitystyöstä.

Outi Kulusjärvi
Outi Kulusjärvi

Matkailumaantieteen tutkija Outi Kulusjärvi tarkastelee väitöskirjassaan Pohjois-Suomen matkailukeskusten kehittämistä ympäristöllisen ja sosiaalisen kestävyyden näkökulmasta. Tutkimusta varten haastateltiin matkailuyrittäjiä ja kehittäjiä Rukan ja Ylläksen matkailualueilla.

Tutkimustulokset osoittavat, että matkailuelinkeinon sisällä on varsin erilaisia tapoja hyödyntää luonnonresursseja ja paikallista elinympäristöä matkailupalveluiden tuotannossa. On matkailuyrityksiä, joissa matkailu nähdään tapana elää pohjoisilla alueilla paikallisuutta arvostavasti ja luonnonympäristöä kunnioittaen. Keskuksen kasvu ja kyläympäristön voimakas muuttuminen eivät automaattisesti edistä heidän tapaansa harjoittaa elinkeinoaan.

Väitöstutkimus korostaa lisäksi, että toimet matkailun kestävyyden edistämiseksi eivät ole riittäviä, mikäli ne samaan aikaan nojaavat matkailukeskusten majoituskapasiteetin ja kansainvälisten matkailijamäärien kasvattamiseen lisääntyvän lentoliikenteen turvin. Aluekehittämisen tavoitteet Pohjois-Suomessa ovat siis osittain ristiriidassa ilmaston lämpenemisen vaatimien muutostoimien kanssa.

Matkailutoimijoilta vaaditaan sekä julkisella että yksityisellä sektorilla entistä vahvemmin kestävyyttä edistäviä toimia matkailukeskusten kehittämisessä. Ympäristönäkökulmat ja sosiaalisen kestävyyden tavoite asettavat uusia päämääriä myös matkailuyrittäjien yhteistyölle. Lisäämällä yhteistyösuhteita matkailualueella voidaan Kulusjärven mukaan edistää matkailun hyötyjen leviämistä mahdollisimman suurelle joukolle matkailutoimijoita. Matkailuverkostoissa tulisi lisäksi pystyä ottamaan huomioon matkailutoimijoiden toisistaan poikkeavat käsitykset toivottavasta matkailukehityksestä Pohjois-Suomessa.

Väitöskirja on julkaistu Nordic Geographical Publications -sarjassa.

----

Filosofian maisteri Outi Kulusjärvi väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa 12.10.2019. Maantieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Towards a poststructural political economy of tourism: A critical sustainability perspective on destination development in the Finnish North (Kohti matkailun poststrukturalistista poliittista taloutta: Kriittisen kestävyyden näkökulma matkailukohteiden kehittämiseen Pohjois-Suomessa). Vastaväittäjänä toimii professori Edward Huijbens (Wageningen University and Research, Hollanti) ja kustoksena professori Jarkko Saarinen (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa L2 klo 12 alkaen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Filosofian maisteri Outi Kulusjärvi, puh. 040 8236 478, sähköposti: Outi.Kulusjarvi@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, sähköposti: Tiina.Pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Outi Kulusjärvi
Outi Kulusjärvi
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Sukusiitos lyhentää varpusten elinikää ja poikasten määrää riippumatta lintuyhteisön koosta tai elinympäristöstä26.6.2020 07:30:00 EESTTiedote

Sukusiitos lyhentää erittäin voimakkaasti villien varpusten elinikää ja niiden aikuisikään selviävien poikasten määrää. Sukusiitoksen vaikutukset olivat samanlaisissa kaikissa lintuyhteisöissä riippumatta niiden erilaisista elinympäristöistä tai populaatioiden koosta, todettiin uudessa suomalais-norjalaisessa tutkimuksessa. Tulos on luonnonsuojelun kannalta merkittävä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme