Tampereen yliopisto

Väitös: Johtajien kognitiot määräävät tahdin yritysten kansainvälistymisprosesseissa

Jaa

Vaikka johtajien päätökset ovat merkittävässä roolissa yritysten kansainvälistymisessä, käännämme yllättävän harvoin huomiomme siihen, miten kansainvälistymistä ohjaavat päätökset muodostuvat. KTM Aleksi Niittymies pyrkii väitöskirjassaan avaamaan johtajien päätöksentekoprosessien roolia yrityksen kansainvälistymisessä ensiksi tutkimalla, kuinka johtajien kognitiot vaikuttavat yrityksen kansainvälistymiseen ja toiseksi esittämällä keinoja, joiden avulla yrityksen kansainvälistymisen kognitiivisia perusteita voidaan tutkia tulevaisuudessa entistä paremmin.

Aleksi Niittymies. Kuva: Timo Peltomaa
Aleksi Niittymies. Kuva: Timo Peltomaa

Aikaisemmassa kansainvälistymistä koskevassa tutkimuksessa johtajat on nähty rationaalisina toimijoina, eikä päätöksentekoa ole nähty merkityksellisenä osana yritysten kansainvälistymisprosesseja. Lisäksi tutkijat ovat lähestyneet kysymystä hyvin rajallisista tieteenfilosofisista ja metodologisista lähtökohdista, mikä on johtanut kapeaan ja yksipuoleiseen ymmärrykseen aiheesta. Tämän vuoksi päätöksentekijöiden rooli on jäänyt epäselväksi.

Niittymiehen väitöskirja tutkii yrityksen kansainvälistymiseen liittyvää päätöksentekoa useista eri tieteenfilosofisista tulokulmista. Väitöskirja esittää, että johtajien kognitiiviset prosessit, jotka toimivat perustana ymmärrykselle, oppimiselle ja viime kädessä päätöksille, voivat saada vaikutteita yllättävistäkin suunnista – kuten harmituksesta, vallitsevasta ajanhengestä tai menneisyyden kokemuksista.

— Epäonnistumisesta nouseva harmitus voi olla yllättäväkin keskeisessä roolissa johtajien päätöksenteossa, sillä ihmiset ovat kognitiivisesti laiskoja, tai oikeastaan nerokkaan säästeliäitä, mitä tulee erilaisten päätöstenteossa käytettävien tietorakenteiden päivittämiseen, Niittymies sanoo.

— Miksi nähdä vaiva muuttaa tietorakennetta, joka auttaa ymmärtämään ympäröivää maailmaa, jos se ei ole viallinen?

Tämä kuitenkin voi johtaa ikäviin tilanteisiin, kun päätöksentekoympäristö eroaa totutusta, kuten kansainvälistymisprosessissa yleensä käy. Silloin vanhat tietorakenteet eivät päde ja se voi johtaa väärillä perusteilla tehtyihin päätöksiin, jotka voivat osoittautua huonoiksi tai jopa katastrofaalisiksi.

—  Voisi jopa todeta, että ajoittainen ärtymys on välttämätöntä johtajille, jotta ymmärrykselle ja päätöksenteolle välttämättömät tietorakenteet alkavat päivittyä heidän kognitiivisissa prosesseissaan, Niittymies toteaa.

Tutkimuksen tulokset myös nostavat esille usein sivuutetun mahdollisuuden, että johtajat eivät kykene tekemään päätöksiä pelkkien faktojen pohjalta, irrallisina vallitsevasta ajanhengestä tai omasta aikaisempien kokemuksien muovaamasta persoonastaan. Tämä voi tietyissä tilanteissa vääristää päätöksentekotilannetta suuntaan tai toiseen.

— Vaikka johtajat tietoisesti pyrkisivätkin tekemään päätöksiä tiedossa olevien faktojen perusteella, ihmismieli on kykeneväinen suosimaan vaihtoehtoa, joka resonoi omien päämäärien, halujen tai vallitsevan ajanhengen kanssa. Historia on täynnä erilaisia tilanteita, manioita ja joukkohysterioita, jotka ovat hyviä esimerkkejä siitä, että villitkin päätökset voivat tuntua hyvin järkeviltä, kunhan ovat linjassa omien toiveiden ja vallitsevan ajanhengen kanssa, Niittymies kertoo.

Väitöskirjassa esitetään myös monipuolisten ja vähän hyödynnettyjen tutkimusmenetelmien käyttöä johtajien kognitioiden tutkimiseen. Tällä hetkellä vallitsevat tutkimusmenetelmät ovat Niittymiehen mukaan melko yksipuolisia eivätkä kykene täysin luomaan kokonaisvaltaista ymmärrystä kognitioiden moninaisesta roolista yrityksen kansainvälistymistä koskevassa päätöksenteossa. Väitöskirjassa väitetään, että erityisesti historiallisten ja tulkinnallisten tutkimusmenetelmien laajempi käyttö nykyisten menetelmien rinnalla voisi edistää ymmärrystämme aiheesta.

— Väitöstutkimukseni tulokset voivat tarjota erilaisia näkökulmia kansainvälistymisprosessin ja siihen liittyvien päätösten kanssa painiville johtajille. Kansainvälistymispäätöksiä ympäröivä tietoympäristö on usein äärimmäisen monimutkainen ja dynaaminen.

— Tällaisen ympäristön ymmärtäminen ja muodostetun ymmärryksen pohjalta isojen päätösten tekeminen voi tuntua ajoittain ylivoimaisen haastavalta. Siksi onkin tärkeää luoda ymmärrystä kansainvälistymispäätöksistä ja niihin liittyvistä kognitiivisista prosesseista, jotta voidaan auttaa yritysten johtajia tekemään entistä parempia valintoja tulevaisuudessa, Niittymies tiivistää.

Kauppatieteiden maisteri Aleksi Niittymiehen kauppatieteiden alaan kuuluva väitöskirja The Cognitive Foundations of Firm Internationalization tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa perjantaina 28.1.2022 kello 12.00 alkaen. Vastaväittäjänä toimii professori Rebecca Piekkari Aalto-yliopistosta. Kustoksena toimii professori Kalle Pajunen johtamisen ja talouden tiedekunnasta.

Tilaisuutta voi seurata etäyhteydellä. Linkki julkaistaan tällä sivulla myöhemmin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aleksi Niittymies
aleksi.niittymies@tuni.fi

Kuvat

Aleksi Niittymies. Kuva: Timo Peltomaa
Aleksi Niittymies. Kuva: Timo Peltomaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Kutsu: Seminaari luotaa viestintätieteitä ja juhlistaa Kaarle Nordenstrengin akateemista uraa11.5.2022 13:24:30 EEST | Tiedote

Tampereen yliopisto järjestää Communication Studies Locally and Globally (Tiedotusoppia paikallisesti ja kansainvälisesti) -seminaarin viime kesänä 80 vuotta täyttäneen emeritusprofessori Kaarle Nordenstrengin kunniaksi. Seminaarissa tarkastellaan suomalaisen viestintätieteellisen tutkimuksen paikkaa kansainvälisellä viestintätutkimuksen kentällä ja keskustellaan viestintätieteiden tulevaisuudesta. Seminaari pidetään perjantaina 13.5.2022.

Väitös: Tekoäly auttaa luokittelemaan poikkeavaa dataa11.5.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

Koneoppimisen perinteiset luokitusalgoritmit pyrkivät oppimaan luokittelumallin useille ennalta määritetyille luokille. Tietyissä tilanteissa tietojen kerääminen joistakin luokista voi kuitenkin olla haastavaa. Väitöskirjassaan DI Fahad Sohrab kehitti lähestymistavan, jossa aliavaruuden optimointi ja yhden luokan luokittelumallin oppiminen täydentävät toisiaan mallin luokittelukyvyn parantamiseksi.

Väitös: Moniammatillinen koulutus on hyödyksi opeteltaessa diabeteksen hoitoa11.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Terveydenhuollon moniammatillinen koulutus, jossa kahden tai useamman ammattiryhmän edustajat oppivat yhdessä toinen toisiltaan, on nähty yhtenä avaintekijänä potilaskeskeisen ja laadukkaan hoidon toteutumisessa. Diabeteksen moniammatillinen koulutus ei ole vakiintunut toimintatapa, ja siitä on olemassa melko vähän aikaisempaa tietoa. Terveystieteiden maisteri Sanna Kangas tutki väitöskirjassaan diabeteksen moniammatillisen koulutuksen vaikutuksia lääketieteen ja sairaanhoidon opiskelijoiden nykyiseen ja tavoiteltuun diabetesosaamiseen sekä käsityksiin moniammatillisesta yhteistyöstä diabeteksen hoidossa

Väitös: Sairaalalle uusien implanttien käyttöönotto voi johtaa komplikaatioiden yleistymiseen lonkan tekonivelkirurgiassa10.5.2022 10:00:00 EEST | Tiedote

Lonkan tekonivelkirurgiassa oikeanlaisten komponenttien käyttö on keskeistä leikkauksen onnistumisen kannalta. Lääketieteen lisensiaatti Oskari Pakarinen tutki väitöskirjassaan kilpailutusprosessin seurauksena leikkauksissa käytettävien komponenttien vaihtumisen vaikutusta tekonivelen sijoiltaanmenojen eli luksaatioiden ja periproteettisten eli implantin välittömässä läheisyydessä tapahtuvien murtumien yleisyyteen. Lisäksi väitöskirjassa perehdyttiin luksaatioiden ehkäisyyn.

Väitös: Markkinoinnin tulee lunastaa potentiaalinsa kestävän kuluttamisen edistämisessä9.5.2022 09:46:53 EEST | Tiedote

Markkinointi yhdistetään usein kaupalliseen liiketoimintaan, vaikka sen avulla voidaan myös edistää laajemmin yhteiskunnallista hyvinvointia. Tätä kutsutaan sosiaaliseksi markkinoinniksi. KTM Ulla-Maija Sutinen esittää väitöskirjassaan, kuinka ruokahävikin vähentämistä voidaan edistää sosiokulttuuriseen muutokseen pyrkivän sosiaalisen markkinoinnin avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme