Oulun yliopisto

Väitös: Jopa neljännes erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä johtuu lääkehaitoista

Jaa

Lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtavista syistä ikääntyneillä sekä yksi yleisimmistä kuolinsyistä länsimaissa, selviää Oulun yliopistossa tarkastettavasta väitöstutkimuksesta. Myös sairaalahoidon aikaiset lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat yleisiä.

Lääkkeisiin liittyviin haittatapahtumiin luetaan sekä lääkkeiden haittavaikutukset että lääkehoidon prosessissa virheinä ilmenevät lääkityspoikkeamat eli virheet esimerkiksi lääkkeiden määräämisessä, jakamisessa tai annostelussa. Haittatapahtumien ilmaantuvuus vaihtelee hoidettavan potilasryhmän ja erikoisalan mukaan.

Tutkimuksen keskeinen tulos on, että lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat ovat erittäin yleisiä: arviolta joka viides sairaalassa hoidettu potilas saa lääkehaitan sairaalahoitojakson aikana. Erityisen merkittävää on, että lääkehaittojen arvioitiin aiheuttaneen lähes neljänneksen iäkkäiden potilaiden erikoissairaanhoidon päivystyskäynneistä.

Vaikka lääkehaittoja esiintyy yleisesti kaikissa ikäryhmissä, iäkkäät potilaat ovat erityisen alttiita sekä lääkehaitoille että lääkehoidossa tapahtuville virheille. Yli 65-vuotiailla potilailla sairaalahoitoon johtavan lääkehaitan todennäköisyys on neljä kertaa suurempi kuin muissa ikäryhmissä.

Väitöstyössä muodostettiin ensimmäistä kertaa kokonaisvaltainen kuva lääkkeisiin liittyvistä haittatapahtumista suomalaisessa erikoissairaanhoidossa. Lääkkeisiin liittyviä haittoja tutkittiin moniulotteisesti huomioimalla sekä varsinaiset lääkehaitat että lääkehoidon eri vaiheissa ilmenevät lääkitysvirheet.

Suurin osa lääkitysvirheissä ja lääkehaitoissa osallisina olleista lääkkeistä kuului viiteen yleisesti käytettyyn lääkeryhmään, joista useimmiten edustettuna olivat keskushermoston kautta vaikuttavat lääkeaineet.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin ongelmia lääkityspoikkeamien seurantaan käytetyn Haipro-aineiston käsittelytavoissa ja hyödyntämisessä. Nykyisessä toimintamallissa lääkityspoikkeamista kerätty tieto pirstaloituu yksiköiden välillä vaikeuttaen tiedon käyttöä laajemmin sairaaloita ja sairaanhoitopiirejä käsittävässä lääkitysturvallisuuden kehittämisessä.

Tutkimus tuotti uutta tietoa, jota voidaan hyödyntää lääkehoidon nykyisiä prosesseja ja toimintamalleja kehitettäessä, haittoja ennaltaehkäistäessä ja potilasturvallisuutta lisättäessä. Iäkkäiden, monilääkittyjen potilaiden määrän kasvaessa aktiivinen ennaltaehkäisy edellyttää lääkitysturvallisuuden ja siihen liittyvien menetelmien voimakasta kehittämistä.

Merkittävä osa lääkehaitoista olisi ennaltaehkäistävissä. Tehokas ja turvallinen lääkehoito vaatii kokonaisvaltaista, reaaliaikaista seurantaa sekä farmakologian erityisosaamisen hyödyntämistä jatkuvana lääketurvatoimintana sairaanhoitopiireissä.

MSc (farmakologia), proviisori Outi Laatikainen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 6.3.2020. Kliinisen farmakologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Medication-related adverse events in health care (Lääkkeisiin liittyvät haittatapahtumat terveydenhuollossa). Vastaväittäjänä toimii dosentti Tapani Keränen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Miia Turpeinen. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopiston Kontinkankaan kampuksella farmakologian ja toksikologian yksikön salissa F202 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
MSc, proviisori Outi Laatikainen
outi.laatikainen@oulu.fi
p. 0407777265

Kuvat

Lataa
MSc, proviisori Outi Laatikainen
MSc, proviisori Outi Laatikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Mihin suuntaan 6G-tutkimus on menossa?1.12.2022 08:15:00 EET | Tiedote

Oulun yliopistossa on tehty 6G-tutkimusta jo neljä vuotta. Painotuore viides 6G Waves -julkaisu esittelee tutkijoita, visioita, tapahtumia ja tietysti tulevaisuutta. Lehti käsittelee alan viimeisimpiä uutisia ja avaa tutkimuksen tulevaisuuden suunnitelmia esittelemällä neljä isoa kokonaisuutta, joihin tutkimus on jaettu. Edellisen numeron teemana olivat erilaiset demot. Nyt halutaan kirkastaa tutkimusteemojen sisältöjä.

Kutsu: Vetytutkimus Oulun yliopistossa to 8.12. klo 8.30–10 livenä ja online30.11.2022 06:20:00 EET | Kutsu

Oulun yliopisto on yksi tärkeimmistä vetytutkimuksen keskuksista Suomessa. Useiden eri alojen professorit ja tutkijat esittelevät vetytutkimuksen edistysaskeleita to 8.12.2022 klo 8.30–10 paikan päällä ja verkossa. Vetytalous nähdään tulevaisuudessa nousevan osaksi kehittyneiden hiilineutraalien yhteiskuntien energiajärjestelmiä, teollisuutta ja liikennettä. Media on lämpimästi tervetullut kuulemaan ja keskustelemaan vetytutkimuksesta!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme