Oulun yliopisto

Väitös: Julkisen organisaation yhteiskuntataloudelliset vaikutukset – päätöksenteon työkaluja tulosohjaukseen

Jaa

Julkisorganisaation yhteiskuntataloudellinen tehokkuus voidaan todentaa määrällisesti ja julkistoimijan toiminta voi olla yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa, todetaan väitöstutkimuksessa.

Paineet julkisten menojen leikkaamiseksi ja hallitsemiseksi sekä julkisten resurssien tehokkaimman mahdollisen käytön varmistamiseksi kasvavat maailmanlaajuisesti. Julkisen toiminnan tulosohjausta tukevat päätöksenteon työkalut ovat vielä puutteellisia ja varhaisessa kehitysvaiheessa samalla, kun toiminnan kustannusvastaavuutta ja tehokkuutta vaaditaan välittömästi. Tämän tutkimuksen päätavoite oli tuottaa uutta tietoa tieteelle ja julkishallinnolle siitä, kuinka hyvin viranomaisille asetetut tavoitteet ja tehtävät toteutuvat yhteiskuntataloudelle tuotettavan lisäarvon kannalta, sekä siitä, miten lisäarvoa kyetään mittaamaan.
Väitöstutkimus lähestyi tulosohjauksen tutkimusta ja kehittämistä palvelukeskeisen julkisorganisaation ja sen palveluvalikoiman yhteiskuntataloudellisen vaikuttavuuden arvioinnin keinoin. Valittu lähestymistapa yhdistelee laadullisia ja määrällisiä tutkimusmenetelmiä. Tutkimuksessa esitetään prosessi ja menetelmävalikoima julkisviranomaisen kustannus-hyötysuhteen määrittelemiseksi Liikenteen turvallisuusvirastoa käsittelevän tapausesimerkin avulla.
Tutkimuksen keskeiset löydökset osoittavat, että julkisorganisaation yhteiskuntataloudellinen tehokkuus voidaan todentaa määrällisesti ja että julkistoimijan toiminta voi olla yhteiskuntataloudellisesti kannattavaa. Käytännön suosituksiin sisältyy resurssien uudelleenohjaaminen tehokkaammin toimiville vastuualueille, tulossopimusten ja erityisesti niihin valittavien mittareiden uudelleensuunnittelu sekä koko hallinnon kattavan keskustelun ja yhteissuunnittelun aloittaminen kestävän ja tasapainoisen tulosohjauksen aikaansaamiseksi strategisella ja operatiivisella tasolla.

Jatkotutkimus ja valtionhallinto voivat hyödyntää tutkimuksessa esitettyjä menetelmiä nyt, kun osa julkistoimijoiden yhteiskuntataloudellisen vaikuttavuuden arvioimisen haasteista on ratkaistu. Tuloksellisuuden vaatimusten selkeämpi ymmärtäminen mahdollistaa valtionhallinnon tehokkaamman tulosohjauksen ja tukee siten pyrkimyksiä varmistaa julkissektorin tehokas ja asianmukainen toiminta.

----

Diplomi-insinööri Petri Mononen väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa maanantaina 4.12.2017. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Socio-economic impacts of a public agency – enhancing decision support for performance management (Julkisen organisaation yhteiskuntataloudelliset vaikutukset – päätöksenteon työkaluja tulosohjaukseen). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Heikki Liimatainen (Tampereen teknillinen yliopisto) ja kustoksena professori Harri Haapasalo (Oulun yliopisto). Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla salissa YB210 klo 12.

----

Oppiarvo ja nimi: Diplomi-insinööri Petri Mononen
Syntymäaika ja -paikka: 1968, Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1987, Kuusiluodon lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Diplomi-insinööri Petri Mononen, puh. 040 5155 808, petri.mononen@oulu.fi

Viestintäasiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, tiina.pistokoski@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Väitös: Uudet anturi- ja kytkinsovellukset joustavan ja venytettävän elektroniikan materiaaleille31.10.2018 23:30Tiedote

Kannettavien ja päälle puettavien laitteiden lisääntyminen arkiympäristössä vauhdittaa meneillään olevan joustavan elektroniikan kehitystä. Tulevaisuudessa odotettavissa oleva vaihe on elastinen elektroniikka eli venytettävät laitteet ja komponentit. Kehitys mahdollistaa täysin ennennäkemättömät ja huomaamattomat ihmiskehoon integroitavat ja päälle puettavat laitteet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme