Oulun yliopisto

Väitös: Kallon saumojen luutumishäiriöiden hoito

Jaa

Väitöstutkimuksessa selvitettiin kallon saumojen ennenaikaisen luutumisen (kraniosynostoosi) leikkausmenetelmien tehokkuutta ja turvallisuutta sekä leikkaushoidon pitkäaikaisia tuloksia. Vastasyntyneen kallo koostuu useista löyhästi toisiinsa kiinnittyvistä luista. Jos yksittäiset kallon luut luutuvat toisiinsa ennenaikaisesti, pää kasvaa epämuotoiseksi eikä aivoille riitä tilaa kasvaa. Kraniosynostoosien esiintyvyys on arviolta yksi 1000 elävänä syntynyttä lasta kohden.

Leikkausmenetelmä, jossa epämuotoinen kallo uudelleen muotoillaan ja luiset osat kiinnitetään toisiinsa kallon sisäpuolelle asennettavilla ja kudokseen hajoavilla levyillä oli tehokas ja luotettava. Jälkitarkastuksessa tulos arvioitiin erinomaiseksi tai hyväksi 96 %:lla tapauksista. Leikkaushoitoa vaativia ongelmia tai komplikaatioita esiintyi harvoin eikä pysyvää haittaa jäänyt kellekään.

Saumojen ennenaikaisesta luutumisesta johtuvaa kallon tilavuuden alenemaa hoidettiin venytyshoidolla. Menetelmällä saavutettiin keskimäärin 25 %:n lisääntyminen tilavuudessa. Menetelmä soveltuukin erityisen hyvin potilaille, joilla tarvitaan suuri tilavuuden lisääntyminen. Leikkaustekniikkaan ei liittynyt merkittäviä komplikaatioita. Tulosta arvioitiin myös kolmiulotteisella valokuvauksella, joka perinteisistä seurantamenetelmistä poiketen ei altista potilasta ionisoivalle säteilylle. 3 D valokuvaus osoittautui käyttökelpoiseksi seurantamenetelmäksi.

Venytyshoitoa varten kallon pintaan kiinnitettävät venytyslaitteet tulee asettaa yhdensuuntaisesti, ja se on teknisesti haasteellista. Väitöstyössä kehitettiin täysin uusi kirurginen instrumentti, jolla venyttimet voidaan luotettavammin asetella samansuuntaisiksi. Uusi tekniikka ehkäisee mekaanisia ongelmia, joita on aiemmin ilmennyt venytyksen edetessä.

Yleisin kallon epämuodostuma on ns. venekallo, jossa pää kasvaa kapeaksi ja pitkänomaiseksi. Venekallopotilaiden pitkäaikaiset tulokset ovat olleet huonosti tunnettuja. Väitöstutkimuksessa saatiin uutta tietoa venekalloleikkausten pitkän ajan tuloksista. Tulokset olivat rohkaisevia: keskimäärin 26 vuoden seuranta-ajan jälkeen potilaiden tyytyväisyys omaan ulkonäköönsä oli samankaltainen kuin vertailuhenkilöillä. Potilaiden taloudellinen ja sosiaalinen tilanne kuten koulutus, asumismuoto, työllistyminen ja siviilisääty eivät eronneet ikä- ja sukupuolivakioitujen vertailuhenkilöiden tilanteesta. Yleisessä terveydentilassa, päänsärkyjen esiintymisessä ja mielenterveysongelmissa ei ollut myöskään eroa.

Tutkimus antaa tärkeä tietoa käytössä olevista leikkausmenetelmistä ja tarjoaa lähtökohdat tutkittujen menetelmien edelleen kehittämiselle ja uusien sovellusmahdollisuuksien etsimiselle.
---

Lääketieteen lisensiaatti Niina Salokorpi väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 10.11.2017. Lasten neurokirurgian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Kraniosynostoosien hoito (Treatment of craniosynostoses). Vastaväittäjänä toimii dosentti Junnu Leikola Helsingin yliopistollisesta sairaalasta ja Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Willy Serlo. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopistollisen sairaalan luentosalissa 12 kello 12.00.

---

Oppiarvo ja nimi:
Lääketieteen lisensiaatti Niina Salokorpi

Syntymäaika ja -paikka:
1974 Tallinna, Viro

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
1991, Tallinna Humanitäärgümnaasium.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
puh: 0442921421
työpuh: 083152621
niina@salokorpi.org/ niina.salokorpi@ppshp.fi

Viestinnän asiantuntija Meri Rova, Oulun yliopisto
050 464 3361
meri.rova@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme