Oulun yliopisto

Väitös: Keinoja ristiriitojen käsittelyyn Kolumbian Chocón yhteisöille

Jaa

Chocó on syrjäinen ja biologisesti monimuotoinen alue pohjoisen Tyynenmeren rannikolla Kolumbiassa. Alue on monien Embera-alkuperäiskansan jäsenten ja Afrikasta polveutuvien yhteisöjen koti. Ryhmät jakavat ja haastavat kolonialismin, väkivaltaisuuksien, riiston ja sorron värittämän historian. Väitöskirja tarkastelee tapoja, joilla Chocón paikalliset yhteisöt haastavat ja muokkaavat heitä koskevia kysymyksenasetteluja.

Nicolás Acosta García
Nicolás Acosta García

Tutkimus keskittyy yhteisöjä koskeviin huolenaiheisiin, jotka liittyvät biologisen monimuotoisuuden suojelun vaikutuksiin, kehitysinfrastruktuuriin ja huumekauppaan. Väitöskirja tarkastelee haasteita, jotka liittyvät maailmanlaajuisten muutosten ja paikallisten huolenaiheiden tutkimiseen. Työssä kehitetään Chocóssa kerätyn etnografisen aineiston perusteella menetelmiä alueella sijaitsevan Utrían kansallispuiston käyttöön liittyvien ympäristöristiriitojen käsittelyyn.

Väitöskirjassa tutkitaan myös paikallisyhteisöjen sosiaalista protestia, joka liittyy pienen vesivoimalan rakentamiseen puiston alueelle. Havainnot haastavat tulkinnan, jonka mukaan se, hyväksyvätkö vai vastustavatko alkuperäiskansat infrastruktuuria liittyy suoraan myös alkuperäiskansojen elämäntapojen puolustamiseen tai uhmaamiseen.

Kokaiinia on viime aikoina päätynyt Chocón rannikkoalueelle maan huumeiden vastaisen sodan seurauksena. Chocóssa ilmiöön viitataan nimellä Valkoinen kala. Väitöstutkimuksessa aihetta lähestytään tarkastelemalla siihen liittyviä käytänteitä ja muutoksia paikallisessa kontekstissa.

Utrían kansallispuistoa tutkitaan visuaalisesti rytmien ja ajallisuuksien paikkana. Johtopäätöksenä on, että paikallisten yhteisöjen hyödyntämät mekanismit heitä koskevissa keskusteluissa horjuttavat valtasuhteita epävarmoissa oloissa ja tarjoavat vaihtoehtoisia solidaarisuuden ja rinnakkaiselon kertomuksia, joilla lähestyä huolenaiheita.

MSc Nicolás Acosta García väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 27.4.2018. Kulttuuriantropologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Chocó challenges: Communities negotiating matters of concern and care on Colombia’s margin (Haastava Chocó: Yhteisöjen neuvotteluja huolenaiheistaan Kolumbian marginaalista). Vastaväittäjän toimii professori Astrid Ulloa Universidad Nacional de Colombiasta ja kustoksena professori Hannu I. Heikkinen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla Keckmaninsalissa (HU106) klo 12:00.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijän yhteystiedot:
nicolas.acostagarcia@oulu.fi
p. 045 3304626

Viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0294 484096, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Kuvat

Nicolás Acosta García
Nicolás Acosta García
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

SECREDAS-hanke kehittää varmoja ja turvallisia automaattisia järjestelmiä25.6.2018 09:37Tiedote

Uudessa laajassa eurooppalaisessa SECREDAS-hankkeessa rakennetaan referenssiarkkitehtuuria varmoille ja turvallisille automaattisille järjestelmille. Hankkeessa keskitytään autoteollisuuteen, raideliikenteeseen ja yksilölliseen terveydenhoitoon. Niissä kaikissa edellytetään korkeaa toimintavarmuutta ja turvallisuutta, ja niihin kuuluvia teknologioita ovat muun muassa tutkajärjestelmät sekä ajoneuvon ja infrastruktuurin väliset ja ajoneuvojen sisäiset verkot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme