Oulun yliopisto

Väitös: Kertakäyttöisten optisten pintojen käyttö pienmolekyylien ja mikrobisolujen mittaukseen

Jaa

Väitöksen tavoitteena oli tutkia kertakäyttöisten kuvioitujen pintojen ja kulta-nanopartikkeleiden käyttöä SERS-spektroskopialla ja kehittää helppokäyttöistä leimatonta mittausmenetelmää, jota voitaisiin tulevaisuudessa soveltaa ympäristön valvonnassa, lääketieteessä, elintarviketurvallisuudessa sekä turvallisuusalalla.

Tutkimuksessa keskityttiin polymeeripohjaisten sensoripintojen käyttöön pienmolekyylien ja mikrobien havainnoinnissa. Kertakäyttöiset sensoripinnat valmistettiin rullalta rullalle -laitteistolla siirtämällä muotin kuviot polymeerin pinnalle UV-kovetettavalle lakalle. Tämä kuviointitekniikka soveltuu suurien sensorimäärien edulliseen tuottamiseen. Tutkimuksessa käytetty SERS mittausmenetelmä pohjautuu valon epäelastisen Raman -sironnan mittaukseen. Sironta vahvistetaan metallien vapaiden elektronien värähtelyllä ja menetelmällä voidaan saavuttaa jopa muutamien partikkeleiden mittausherkkyys.

Tutkimuksessa kuvioitu SERS -pinta yhdistettiin metallisten nanopartikkeleiden käyttöön ja näytteen konsentrointiin hydrofobisten materiaalien avulla. Yhdistelmällä mitattiin biomolekyylien ja mikrobien spektrejä näytteistä, joissa analyyttien määrä on alhainen. Tutkimuksessa SERS-mittauksen bakteerisolujen määritysmenetelmän osoitusrajaksi (LOD) saatiin 10 000 pmy/ml. Lisäksi tutkimuksessa määritettiin spektrit kolmelle juomateollisuuden hiivakannalle: W. anomalus-, B. bruxellensis- ja R. mucilaginosa-kannalle. SERS mittauksella hiivat kyettiin erottamaan toisistaan.

--

Master of science Sanna Uusitalo väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 24.11.2017. Sovelletun elektroniikan alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Detection of small molecules and microbial cells by surface-enhanced Raman spectroscopy using roll-to-roll produced substrates (Rullalta rullalle valmistettujen SERS-pintojen käyttö pienmolekyylien ja mikrobisolujen määritykseen). Vastaväittäjänä toimii professori Harri Lipsanen Aalto-yliopistosta ja toisena vastaväittäjänä professori Jukka Lekkala Tampereen teknillisestä yliopistosta. Väitöstilaisuus alkaa Oulun yliopiston salissa IT 115 kello 12.

Oppiarvo ja nimi:
Master of science Sanna Uusitalo

Syntymäaika ja -paikka:
1981 Tornio

Yo-tutkintovuosi ja koulu:
2000, Tornion yhteislyseon lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestinnän asiantuntija Kaisu Innanen, Oulun yliopisto, p. 050 4344 261, kaisu.innanen@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Hyvä fyysinen kunto suojaa sydäntä11.12.2017 10:03Tiedote

Arvostetussa Medicine & Science in Sports & Exercise-lehdessä julkaistu oululainen tutkimus osoittaa, että fyysinen kunto on tärkeämpi sydäntä suojaava tekijä kuin kehon rasvan määrä tai fyysinen arki-aktiivisuus. Tulokset viittaavat siihen, että elintapamuutoksissa tulisi ensisijaisesti keskittyä fyysisen kunnon parantamiseen sydänterveyden edistämiseksi. Toki fyysistä kuntoa voidaan kohottaa lisäämällä arki-aktiivisuutta, jolla on myös fyysisestä kunnosta riippumattomia vaikutuksia sydänterveyteen.

Oulun yliopisto selvittämään ikiroudan sulamisen terveysvaikutuksia7.12.2017 01:00Tiedote

Oulun yliopisto on mukana laajassa kansainvälisessä tutkimuksessa, jossa ryhdytään selvittämään ihmisten ja ympäristön vuorovaikutusta ikiroudan peittämillä rannikkoalueilla. EU -rahoitteisessa Nunataryuk -projektissa tutkitaan, kuinka ilmastonmuutos vaikuttaa herkkään ympäristöön, sulattaa ikiroutaa, nostaa merenpintaa ja kuinka muutokset vaikuttavat ihmisten elinkeinoihin, terveyteen ja yhteisöihin. Tutkimusalueina ovat Pohjois-Amerikka, Grönlanti ja Huippuvuoret sekä Itä-Siperia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme