Oulun yliopisto

Väitös: Keuhkokasvaimen hienorakenne ennakoi taudinkulkua

Jaa
Keuhkosyöpä on maailmanlaajuisesti eniten syöpäkuolemia aiheuttava kasvaintauti, ja siihen sairastuu vuosittain yli 2500 suomalaista. Histologisesti eli kudostasolla keuhkosyöpä voidaan luokitella useaan eri tyyppiin. Keuhkosyövän yleisin ja samanaikaisesti monimuotoisin histologinen tyyppi on keuhkon adenokarsinooma. Muiden keuhkosyöpätyyppien tavoin myös keuhkon adenokarsinooma liittyy aktiiviseen tupakointiin, mutta toisaalta adenokarsinoomaa todetaan muita keuhkosyöpätyyppejä useammin myös tupakoimattomilla, naisilla ja nuorilla, alle 40-vuotiailla potilailla.

Keuhkon adenokarsinooman taudinkulkuun liittyy suurta vaihtelua, ja ennusteen arvioiminen yksittäisen potilaan kohdalla on haastavaa. Tähän haasteeseen pyrittiin vastaamaan vuonna 2011 julkaistulla kansainvälisellä luokitusehdotuksella, joka otettiin myöhemmin osaksi Maailman terveysjärjestö WHO:n keuhkosyöpäluokitusta. Luokituksen perustana on patologin kasvainnäytemateriaalista mikroskooppisesti tekemä kasvutapa-arvio eli alatyypitys hallitsevan kasvutavan mukaisesti. Luokitus on täsmentänyt keuhkon adenokarsinooman diagnostiikkaa ja hoitoa, mutta nostanut myös esille adenokarsinooman alatyyppien ennusteellisia eroja. Uuden luokituksen onkin odotettu muodostavan uudenlaisen pohjan adenokarsinoomien vaikeusasteen arvioimiselle.


Noin 10–30 prosentissa keuhkon adenokarsinoomia esiintyy epidermaalista kasvutekijäreseptoria (EGFR) aktivoivia mutaatioita, jotka ennakoivat suotuisaa hoitovastetta uudentyyppisille syöpälääkkeille, tyrosiinikinaasin estäjille. EGFR:n signalointireittien aktivoituminen johtaa lisääntyneeseen solujen jakautumiseen ja verisuonimuodostukseen ja toisaalta ohjelmoidun solukuoleman eli apoptoosin vähentymiseen. EGFR:lla on yhteisiä säätelyreittejä musiiniperheen (MUC) glykoproteiinien kanssa. Sekä MUC1:n että MUC4:n esiintyminen muuttuu keuhkosyövässä, ja MUC1:n poikkeavan ilmentymisen on osoitettu liittyvän kasvaimen huonoon erilaistumisasteeseen ja aggressiiviseen taudinkulkuun. MUC4:n ennustemerkitys keuhkon adenokarsinoomassa on sen sijaan toistaiseksi ristiriitainen.


Väitöskirjatutkimuksessa verrattiin uuden adenokarsinoomaluokituksen ja kasvaimissa esiintyvien kasvutapojen yhteyttä leikkaushoidettujen ja järjestelmällisesti seurattujen pohjoissuomalaisten keuhkosyöpäpotilaiden ennusteeseen, sukupuoleen ja tupakointihistoriaan. Tutkimuksessa tarkasteltiin myös kasvainten muita hienorakenteen tasolla ilmentyviä ominaispiirteitä (esim. atypia ja kasvainnekroosi) ja selvitettiin niiden suhdetta kasvaimessa todettuihin kasvutapoihin ja taudinkulkuun. Lisäksi väitöskirjatutkimus keskittyi MUC1-, MUC4- ja EGFR-proteiinien ilmentymiseen keuhkon adenokarsinoomassa ja sen eri alatyypeissä. Tutkimusmenetelminä käytettiin valomikroskopiaa, immunohistokemiaa sekä kokeellista tupakka-altistusta soluviljelymallissa yhdistettynä kvantitatiiviseen reaaliaikaiseen käänteistranskriptiopolymeraasiketjureaktio (RT-qPCR) -tekniikkaan ja immunoelektronimikroskopiaan.


Väitöskirjatutkimus osoitti, ettei nykyisen adenokarsinoomaluokituksen ennustearvo rajoitu hallitseviin kasvutapoihin, sillä myös väistyvä lepidinen kasvutapa vaikuttaa ennusteeseen suotuisasti. Pahanlaatuisten kasvainten klassiset, ennustetta kuvaavat histologiset piirteet, kuten kasvainnekroosi, liittyivät tutkimuksessa adenokarsinooman kasvutapoihin ja ennusteeseen korostaen kasvutapa-analyysin merkitystä taudinkulkua arvioitaessa. Näitä piirteitä voitaisiin jatkossa hyödyntää myös pienissä kudosnäytteissä, joissa kasvutapa-arvio ei ole aina mahdollinen. Tutkimuksessa havaittiin merkittävä yhteys myös adenokarsinooman alatyyppien ja tupakoinnin välillä. Lisäksi MUC1:n poikkeavan ilmentymisen todettiin liittyvän adenokarsinooman histologiaan, ennusteeseen ja tupakka-altistukseen osoittaen mahdollista patogeneettistä yhteyttä tupakoinnin ja MUC1:n välillä.

Lääketieteen lisensiaatti Johanna Mäkinen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 29.9.2017. Patologian ja keuhkosairauksien alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Lung adenocarcinoma - histopathological features and their association with patient outcome (Keuhkon adenokarsinooma – kasvaimen histopatologisten piirteiden yhteys taudinkulkuun). Vastaväittäjänä toimii professori Veli-Matti Kosma Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori Riitta Kaarteenaho. Väitöstilaisuus alkaa Kontinkankaalla Leena Palotie -salissa (Aapistie 5A) kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

johanna.makinen@oulu.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye