Oulun yliopisto

Väitös: Komplikaatiot vaikuttavat potilaiden elämänlaatuun ja pitkäaikaiskuolleisuuteen pään ja kaulan alueen syöpäkirurgian jälkeen

Jaa
Sanna Lahtisen väitöstutkimuksessa selvisi, että pitkäaikaiskuolleisuuden riskitekijöitä olivat miessukupuoli, alipainoisuus, kohonnut anestesiariskiluokka sekä todetut ei-kirurgiset komplikaatiot, kuten keuhkokuume, sydäninfarkti ja sepsis. Potilaiden elämänlaatu oli hyvä, jos he toipuivat ilman komplikaatioita.

Väitöstutkimuksessa havaittiin, että pään ja kaulan alueen syöpien leikkaukseen liittyvillä komplikaatioilla on vaikutusta potilaiden toipumisvaiheen elämänlaatuun ja pitkäaikaiskuolleisuuteen. Varsinkin ei-kirurgisilla komplikaatioilla (keuhkokuume, sydäninfarkti, sepsis) on elämänlaatua huonontava ja pitkäaikaiskuolleisuutta lisäävä vaikutus.

Monimuuttujamallissa pitkäaikaiskuolleisuuden riskitekijöitä olivat miessukupuoli, alipainoisuus, kohonnut anestesiariskiluokka sekä todetut ei-kirurgiset komplikaatiot. Tutkimus antoi uutta tietoa komplikaatioiden vaikutuksesta potilaiden elämänlaatuun ja pitkäaikaisennusteeseen. Lisäksi komplikaatioiden ilmaantumisajankohtaa ei ole aiemmin tutkittu.

Komplikaatioitta toipuneiden potilaiden elämänlaatua leikkauksen jälkeen voi pitää hyvänä. Tutkimuksen tulosten perusteella leikkauksen jälkeiset komplikaatiot ovat yleisiä ja erityisesti ei-kirurgiset komplikaatiot vaikuttavat merkittävästi leikattujen potilaiden elämään ja leikkauksesta toipumiseen. Koska potilaslähtöiset riskitekijät olivat merkittävämpiä elämänlaatuun ja ennusteeseen vaikuttavia tekijöitä, ovat oikea potilasvalinta ja erityisesti riskipotilaille yksilöllisen hoitosuunnitelman laatiminen olennaisia, kun tämän potilasryhmän hoidon tuloksia halutaan parantaa.

Tutkimuksessa havaittiin, että pulssipainevaihteluun perustuva nestehoidon ohjaus vähentää potilaan leikkauksen aikana saamaa nestekuormaa merkittävästi, mutta se ei suoraan vähentänyt komplikaatioiden ilmaantuvuutta. Leikkauksen jälkeisiä kirurgisia komplikaatioita esiintyi 47% ja ei-kirurgisia komplikaatioita 38% potilaista, mikä vastaa aiempia tutkimuksia.

Välittömässä leikkauksen jälkeisessä vaiheessa (1.-4. leikkauksen jälkeinen vrk) todetut komplikaatiot olivat yleensä kirurgisia komplikaatioita, jotka vaativat uutta leikkaushoitoa. Yleisin ei-kirurginen komplikaatio oli keuhkokuume, joista suurin osa todettiin 4. leikkauksen jälkeisen vrk:n jälkeen.

Elämänlaatu arvioitiin haastattelemalla 53 potilaalta, jotka oli leikattu vuosina 2013-2016. Ilman komplikaatioita toipuneiden elämänlaatu oli verrattavissa väestöarvoihin. 42.6% potilaista oli kuollut v. 2016 loppuun mennessä ja 72.6% heistä kuolema johtui hoidetusta syövästä.

Pään ja kaulan alueen syöpäkasvaimet ovat suhteellisen harvinainen syöpäryhmä; vuosittain maassamme todetaan n. 700 uutta pään ja kaulan alueen syöpää. Sijaintinsa takia nämä kasvaimet vaikuttavat merkittävästi potilaiden tärkeisiin päivittäistoimintoihin kuten nielemiseen, syömiseen, puhumiseen ja hengittämiseen sekä myös ulkonäköön.

Kirurginen hoito eli kasvaimen poistaminen leikkauksessa on edelleen hoidon kulmakivi. Laajoissa kasvaimen poistoleikkauksissa syntyy merkittäviä kudospuutoksia. Näiden kudospuutosten korjaamiseen käytetään mikrovaskulaarikielekkeitä, eli poistettu kudos korvataan muualta (yleensä ala- tai yläraajasta) irrotetulla kudospalalla. Tavoitteena on turvata potilaille mahdollisimman hyvä toiminnallinen ja esteettinen lopputulos leikkauksen jälkeen. Leikkaukset ovat pitkäkestoisia (10-12 h) ja teknisesti haastavia.

Pään ja kaulan alueen syövän mikrovaskulaarikielekekirurgian tuloksia tutkineeseen väitöstutkimukseen kuului 146 vuosina 2008-2016 Oulun yliopistollisessa sairaalassa hoidettua syöpäpotilasta. Tutkimuksessa selvitettiin leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden esiintyvyyttä, leikkauksen aikaisen nestehoidon vaikutusta komplikaatioiden syntyyn sekä todettujen komplikaatioiden vaikutusta elämänlaatuun sekä pitkäaikaiskuolleisuuteen.

LL Sanna Lahtinen väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 1.3.2019. Lääketieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on: Complications, quality of life and outcome after free flap surgery for cancer of the head and neck (Komplikaatiot, elämänlaatu ja ennuste pään ja kaulan alueen syöpäkasvainten mikrovaskulaarikielekekirurgian jälkeen). Vastaväittäjänä toimii professori Jyrki Vuola (HYKS) ja kustoksena dosentti Janne Liisanantti. Väitöstilaisuus alkaa OYS:n luentosalissa 1 ja 2 klo 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Väittelijä, LL Sanna Lahtinen
sanna.lahtinen@fimnet.fi
+358 41 4339 331


Heidi Niemi
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
Oulun yliopisto
+358 50 4611 252
heidi.niemi@oulu.fi

Kuvat

LL Sanna Lahtinen väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 1.3.2019.
LL Sanna Lahtinen väittelee Oulun yliopistosta perjantaina 1.3.2019.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto sai Karvilta laatuleiman ja erinomaisen arvion vaikuttavuudestaan alueellisesti22.3.2024 15:17:43 EET | Tiedote

Oulun yliopisto läpäisi Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) toteuttaman auditoinnin. Laatuleima on voimassa kuusi vuotta. Oulun yliopisto sai auditointiryhmältä erityiskiitosta keskeisestä roolista ja vakiintuneesta asemasta alueellisesti. Oulun yliopistolla on keskeinen asema tiedon luomisen, innovaatiotoiminnan ja osaamisen kehittymisen alueellisessa verkostossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye