Oulun yliopisto

Väitös: Kotitalouksille tarjottavat tuet avainasemassa uusiutuvan energian käytön lisäämisessä

Jaa
Aurinko- ja tuulivoiman odotetaan olevan keskeisessä roolissa tulevaisuuden hiilineutraalissa, uusiutuviin energialähteisiin perustuvassa sähköntuotannossa. Säästä riippuvan tuotannon lisääminen ei ole kuitenkaan ongelmatonta sähkömarkkinoille, joilla kysynnän ja tarjonnan vaihtelu on yleensä hyvin säännönmukaista ja ennustettavaa. Avainasemassa ovat kotitalouksille tarjottavat tukimuodot.
Aurinkopaneeleja Oulun yliopistorakennuksen katolla Linnanmaalla. Kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Aurinkopaneeleja Oulun yliopistorakennuksen katolla Linnanmaalla. Kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen

Väitöstutkimuksen mukaan aurinko- ja tuulivoiman lisäämisessä voidaan säästää, jos tuet kohdennetaan nykyistä tarkemmin, kaikki voimalaitokset osallistuvat joustamiseen säätämällä tuotantotehoaan kysynnän ja sääriippuvan tuotannon mukaan ja riittävä tuotantokapasiteetti varmistetaan kustannustehokkaasti.

DI, KTM Juha Teirilä tutkii Oulun yliopistossa 18.6. tarkastettavassa väitöskirjassaan, miten nykyiseen sähköntuotantojärjestelmään saataisiin kustannustehokkaasti lisää aurinko- ja tuulivoimaa.

Tutkimuksen päätulos on, että kotitalouksien aurinkoenergiajärjestelmiä kannattaa tukea erilaisten tukimuotojen yhdistelminä tai tarjota yhtä aikaa useita tukivaihtoehtoja. Tämä johtuu siitä, että aurinkoenergian tuotanto ja omaan kulutukseen käytetty osuus vaihtelevat kotitalouksissa.

Yleensä tukimuotona käytetään joko syöttötariffia, jolloin tuki on sitä suurempi, mitä enemmän energiaa tuotetaan, tai investointituki, joka on kertaluonteinen eikä riipu tuotannon määrästä. Teirilä käytti tutkimuksessaan aineistoa Saksasta ja osoittautui, että erityisesti syöttötariffin yhdistäminen akkujen investointitukeen on kannattava yhdistelmä.

”Tulosten perusteella myös Suomessa aurinkoenergiasta maksettavaa hintaa kannattaisi koordinoida yhdessä erilaisten investointitukien ja verovähennysten kanssa”, Juha Teirilä toteaa.

Saksassa, kuten Suomessakin, on vielä suhteellisen paljon ydinvoimaa. Ydinvoimaloiden joustamattomuus eli hidas ja kallis tuotantotehon säätöilmenee pääasiassa kohonneina säätökustannuksina, kun nopean säätövoiman tarjoajat joutuvat pitämään laitoksensa käynnissä lisääntyvien negatiivisten hintojen aikana. Aurinko- ja tuulivoimatuotanto voisi kasvaa Saksassa vielä huomattavasti ennen kuin näistä kustannuksista tulisi merkittäviäja ne ylittäisivät ydinvoiman hintoja laskevasta vaikutuksesta kuluttajille tulevat hyödyt.

”Tuulivoimaloiden joustaminen eli tuotantotehon laskeminen tarvittaessa edistäisi myös niiden integroimista sähkömarkkinoille. Tämä kannattaa ottaa Suomessakin huomioon, kun tuulivoiman määrä kasvaa nopeasti”, Teirilä sanoo.

DI, KTM Juha Teirilä väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 18.6.2021. Taloustieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Tutkimuksia aurinko- ja tuulivoiman lisäämisestä sähkömarkkinoille (Studies on integrating solar and wind power into electricity markets). Vastaväittäjänä toimii professori Otto Toivanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta ja kustoksena professori (emer.) Rauli Svento. Väitöstilaisuus pidetään Linnanmaalla salissa L5 klo 12, etäyhteyslinkki https://oulu.zoom.us/j/65366407156


Väitöskirja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

DI, KTM Juha Teirilä, p. 044 5921914, juha.teirila@oulu.fi

Kuvat

Aurinkopaneeleja Oulun yliopistorakennuksen katolla Linnanmaalla. Kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Aurinkopaneeleja Oulun yliopistorakennuksen katolla Linnanmaalla. Kuva: Oulun yliopisto/Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Kansainvälisen tähtitieteellisen unionin johtoryhmä Suomeen ensi kertaa 22.–24.4. – tiedotusvälineet tervetulleita tapaamaan johtoryhmän jäseniä17.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen tähtitieteellinen unioni (eng. International Astronomical Union, IAU) on yksi vanhimmista ja suurimmista ammattitieteilijöiden unioneista. Sen johtoryhmä kokoontuu ensi kertaa historiassaan Suomessa; Helsingissä ja Rovaniemellä. Oulun yliopiston isännöimä kokous on merkittävä hetki suomalaiselle tähtitieteelle ja maailmanlaajuiselle yhteistyölle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye