Oulun yliopisto

Väitös: Laatu avoimeen tietoon pohjautuvassa digitaalisessa palveluekosysteemissä

Jaa

Yhä suurempi osa nykyisistä ohjelmistoista tarjotaan käyttäjille digitaalisina palveluina. Digitaaliset palvelut ovat tyypillisesti tietoverkkoihin hajautettuja palveluja, jotka vastaavat dynaamisesti palvelunkäyttäjien monimutkaisiin ja jatkuvasti muuttuviin vaatimuksiin. Koska ihmisillä on nykyisin pääsy internetiin kaikkialta, erityisesti mobiililaitteiden avulla, he olettavat näiden palvelujen olevan aina saatavilla sekä toimivan luotettavasti, ilman keskeytyksiä.

Palveluntarjoajien kiinnostus avoimeen tietoon on viime aikoina lisääntynyt huomattavasti, ja avoimen tietoon perustuvia digitaalisia palveluja on alkanut ilmestyä markkinoille. Avoimen tiedon on huomattu tarjoavan paljon hyötyjä palveluntarjoajille, kuten uusia ideoita, palveluja ja dataan pohjautuvaa sisältöä, sekä vahvistusta ja tukea yrityksen päätöksentekoon.

Digitaalinen palvelunkehitys itsessään on siirtymässä kohti avoimia innovaatio- ja yhteiskehitysympäristöjä, joita kutsutaan ekosysteemeiksi. Ekosysteemi tukee toimijoidensa liiketoimintaa ja tarjoaa myös tukea, kuten olemassa olevaa tietämystä ja tukipalveluja, joita eri toimijat voivan hyödyntää omassa toiminnassaan. Tämä väitöskirja keskittyy digitaalisten palvelujen laatuun avointa tietoa hyödyntävässä digitaalisessa palveluekosysteemissä. Tutkimuksen pääkontribuutio on avoimeen tietoon perustuvien digitaalisten palvelujen ekosysteemikonsepti, joka tarjoaa tarvittavan tietämyksen ja aputoiminnot, joiden avulla digitaalisten palvelujen tarjoaja voi saavuttaa laatuvaatimukset ja varmistua myös palvelussa käyttämänsä avoimen tiedon laadusta.

Konsepti sisältää laatukeskeisen palvelunkehitysmallin, joka mahdollistaa palvelun innovoinnin ja kehityksen yhdessä muiden ekosysteemin toimijoiden kanssa. Konsepti tarjoaa myös tietämyksen, jota voidaan hyödyntää palvelunkehityksessä, ja ympäristön, joka tarjoaa tietämysmallit ja tukipalvelut ja mahdollistaa niiden hyödyntämisen. Lisäksi ekosysteemi tukee siirtymistä avoimeen liiketoimintamalliin, tarjoaa tukea avoimen tiedon laadunvarmistukseen sekä mahdollistaa kommunikoinnin eri ekosysteemin toimijoiden välillä.

Kehitetty konsepti on yleinen ja mukautettavissa eri sovellusalueille. Digitaalisten palvelujen kehitys voidaan mukauttaa esimerkiksi terveydenhoidon, energian tai liikenteen sovellusalueelle käyttämällä sovellusaluekohtaista mallia yhdessä yleisen tietämysmallin kanssa. Kehitetty ekosysteemikonsepti on varmennettu asteittain toteuttamalla osittaisratkaisuja eri sovellusalueiden ongelmiin.

---

Filosofian maisteri Anne Immonen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 29.9.2017. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Quality in open data based digital service ecosystem (Laatu avoimeen tietoon pohjautuvassa digitaalisten palvelujen ekosysteemissä). Vastaväittäjänä toimii professori Tomi Männistö Helsingin yliopistosta ja kustoksena dosentti Eila Ovaska. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla luentosalissa TS101 kello 12.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

anne.immonen@vtt.fi
0400 718383

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme