Tampereen yliopisto

Väitös: Lasten autoimmuunitautien yhteiset riskitekijät eri ikäkausina

Jaa

Viimeisten vuosikymmenten aikana lasten kroonisten autoimmuunitautien, kuten tyypin 1 diabeteksen, kilpirauhasen vajaatoiminnan, reuman ja tulehduksellisen suolistosairauden, määrä Suomessa on huolestuttavasti lisääntynyt ilman selkeää syytä. Tämä ilmiö voi pitkäaikaisesti kuormittaa perheitä ja terveydenhuollon rajallista resurssia sekä vaikuttaa lasten hyvinvointiin. LL Laura Räisänen selvittää väitöskirjassaan autoimmuunitautien yhteisiä riskitekijöitä eri ikäkausina, jotta tautien esiintyvyyteen voitaisiin vaikuttaa tulevaisuudessa.

Laura Räisänen. Kuva: Miika Räisänen
Laura Räisänen. Kuva: Miika Räisänen

Autoimmuunitaudissa elimistössä käydään ”sisällissotaa”, jossa puolustusmekanismit jostain syystä hyökkäävät omia kudoksia vastaan. Emme tiedä, miksi näin tapahtuu ja mitkä tekijät voivat laukaista tämän tapahtuman. Emme myöskään tiedä, miksi juuri Suomessa lasten kroonisten autoimmuunitautien määrä on suurempi kuin muualla maailmassa.

— Jotta tätä huolestuttavaa ilmiötä voitaisiin hillitä, on erityisen tärkeää löytää elintapoihin tai elinympäristöön liittyviä tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa näiden tautien esiintyvyyteen, Räisänen selittää.

Väitöskirjassaan Räisänen osoitti, että autoimmuunitaudit ovat yleisempiä lapsilla, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Vaikka yleisesti ottaen lapsuuden ajan antibioottikuurit eivät lisänneet todennäköisyyttä sairastua autoimmuunitauteihin, runsas makrolidien käyttö voi lisätä lastenreuman riskiä.

— Suomessa amoksisilliini on yleisin lapsilla käytetty antibiootti. Onneksi tämä antibioottityyppi osoittautui kohtalaisen turvalliseksi autoimmuunitautien puhkeamisen kannalta, toteaa Räisänen.

Räisäsen väitöskirja antaa myös uuden syyn taistella kouluikäisten lihavuutta vastaan, sillä työ osoitti, että kouluikäisten lasten keskivartalolihavuus kaksinkertaisti riskin sairastua autoimmuunitauteihin.

Vaikka koululaisten ruokailutottumukset eivät suoraan liity autoimmuunitautien puhkeamiseen, lastenlääkärinä Laura Räisänen kuitenkin muistuttaa lasten terveellisen ruokavalion merkityksestä.

— Kyllähän terveellinen ruokavalio ja runsas kasvisten käyttö voi kuitenkin vähentää lasten keskivartalolihavuutta ja sitä kautta lasten autoimmuunitautien puhkeamista. Ei sen merkitystä kannata vähätellä, pohtii Räisänen.

Laura Räisänen on syntynyt Indonesiassa ja valmistui ylioppilaaksi Itä-Jaavan Malangin St. Albertus -lukiosta vuonna 1997. Hän valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Turun yliopistosta vuonna 2005 ja lastenlääkäriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2017. Väitöskirja pohjautuu Finnish Health in Teens (Fin HIT) -kohorttiin, jonka tutkimusryhmän kanssa Räisänen teki tiiviisti yhteistyötä. Tällä hetkellä Räisänen toimii lastentautien kliinisenä opettajana Tampereen yliopistossa.

LL Laura Räisäsen lastentautiopin alaan kuuluva väitöskirja Mutual Risk Factors for Pediatric Autoimmune Diseases in Different Stages of Childhood tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 6.5.2022 klo 12.00 alkaen. Paikkana on Arvo-rakennuksen Jarmo Visakorpi -auditorio, Arvo Ylpön katu 34, Tampere. Vastaväittäjänä toimii professori Eytan Wine Albertan yliopistosta Kanadasta. Kustoksena toimii professori Kalle Kurppa lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Räisänen
laura.raisanen@tuni.fi

Kuvat

Laura Räisänen. Kuva: Miika Räisänen
Laura Räisänen. Kuva: Miika Räisänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Taloustieteen väitös: Ruotsin politiikka lisännyt eriarvoisuutta23.5.2022 11:18:30 EEST | Tiedote

Voi vaikuttaa paradoksaaliselta, miten Pohjoismaat ovat yhdistäneet tasa-arvon ja korkean verotuksen kilpailukykyisiin talouksiin. Perinteisesti taloustieteessä on ajateltu, että tasa-arvolla ja taloudellisella tehokkuudella on vaihtosuhde, mutta Pohjoismaiden menestys ei ole ollut sattumaa. Tasa-arvo, taloudellinen turva ja dynaamiset taloudet voivat täydentää toisiaan. KTM ja TM Heikki Palviainen tutki taloustieteen väitöskirjassaan köyhyyden kehitystä ja sosiaaliturvajärjestelmien vaikutusta tulojen uudelleenjakoon ja työllisyyteen Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

Väitös: Kirjallisuus kannattaa – myös opiskeltaessa vierasta kieltä ja kulttuuria23.5.2022 08:59:11 EEST | Tiedote

Kaunokirjallisuuden käyttäminen genetiivimuotojen harjoitteluun on kuin hankkisi koiran, jotta sitä voisi oppia harjaamaan. Laajassa merkityksessä kaunokirjallisuuden avulla voidaan tutustua kieleen ja kulttuurialueeseen. FL Dieter Hermann Schmitz toteaa väitöskirjassaan, että on kuitenkin tarpeen poiketa klassisesta kirjallisuuskäsityksestä ja kirjallisuushistoriallisesti merkittävien teosten pakollisesta lukemisesta.

Väitös: Kauppayritykset tarvitsevat uusia liiketoimintamalleja markkinoiden muutoksessa19.5.2022 12:10:05 EEST | Tiedote

Kriisit kuten COVID-19-pandemia ja Ukrainan sota ovat nostaneet kaupan alan yritykset uutisvirran keskiöön. Poikkeusolot siirtävät kauppayritysten huomiota pitkänjänteisestä kehittämisestä nopeaan reagointiin. Toimiala käy samalla läpi historiallista murrosta, transformaatiota, jossa muutoksen kohteina ovat kaupankäynnin muodot, tavat ja toimijoiden roolit. KTM Harri Hokkasen väitöstutkimus osoittaa kauppayritysten valintojen vaikuttavan merkittävästi siihen, millaisena kauppa tulevaisuudessa näyttäytyy ja miten se organisoituu.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme