Tampereen yliopisto

Väitös: Lasten ja nuorten kiireellisestä sijoituksesta päättäminen on sosiaalista tietotyötä

Jaa
Suomalaisessa lastensuojelussa sosiaalityöntekijä päättää lapsen kiireellisestä sijoituksesta kodin ulkopuolelle, jos lapsen todetaan olevan välittömässä vaarassa tai asiasta on vahva epäily. Päätöksenteko on jo lähtökohtaisesti haastavaa, ja päätöksiä joudutaan usein tekemään kiireessä ja puutteellisen tiedon varassa. Yhteiskuntatieteiden maisteri Tuuli Lamponen tutki väitöskirjassaan, miten sosiaalityöntekijät tekevät näissä tilanteissa arvion ja päätöksen kiireellisen sijoituksen tarpeesta.
Tuuli Lamponen (kuva: Irina Kolomijets)
Tuuli Lamponen (kuva: Irina Kolomijets)

Lapseen kohdistuvan välittömän vaaran arvioiminen ja kiireellisen sijoituksen tarpeesta päättäminen ovat lähtökohtaisesti vaativia tehtäviä. Tilanteet voivat kärjistyä hyvinkin nopeasti mihin vuorokaudenaikaan hyvänsä, eikä sosiaalityöntekijöillä ole välttämättä tarpeeksi ennakkotietoa perheestä. Arviointitilanteissakaan ei aina saa riittävästi tietoa. Ratkaisuja täytyy siis tehdä myös tilanteissa, joissa on liian vähän tai toisinaan liikaa tietoa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tuuli Lamponen tarkasteli väitöstutkimuksessaan kiireellisen sijoituksen tarpeen arviointia ja sitä seuraavaa päätöksentekoa sosiaalityöntekijän näkökulmasta. Tutkimusaineisto kerättiin etnografisella tutkimusmenetelmällä havainnoimalla sosiaalityöntekijöiden päätöksentekoa vuoden ajan viidellä sosiaaliasemalla kahdessa kunnassa. Lisäksi Lamponen haastatteli 51 sosiaalityöntekijää.

Tutkimus toi esiin, että tiedon hyödyntäminen päätöksenteon tukena vaatii sen prosessointia – tietotyötä. Tietotyö, eli tiedon analyyttinen järkeily, vaatii sosiaalityöntekijältä sekä analyyttista että intuitiivista tiedonkäsittelyn taitoa.

– Parhaimmillaan nämä tiedonkäsittelyn tavat tukevat toinen toisiaan, ja taito myös kehittyy arviointia ja päätöksentekoa tehdessä. Samankaltaisten tilanteiden toistuessa niistä voi oppia lukemaan erilaisia merkkejä, jotka valottavat tilannetta ja siihen liittyviä riskejä, Lamponen pohtii.

– Tulokset myös osoittavat, että tietotyötä tehdään paitsi yksin, myös yhdessä muiden tilanteessa olevien kanssa.

Tiedon analysoinnin osaaminen on merkittävää arvioinnin ja päätöksenteon läpiviennissä. Päätöksenteko kiireellisissä sijoituksissa näyttäytyykin tutkimuksen perusteella vahvaa ammatillista asiantuntijuutta vaativana tehtävänä.

Lamponen kertoo, että päätöksentekoa voidaan tukea työyhteisön yhteisillä käytännöillä. Arviointia ja päätöksentekoa voidaan myös kehittää sekä henkilökohtaisella että työyhteisön tasolla, kun onnistumisiin ja epäonnistumisiin johtaneita tekijöitä ja prosesseja pohditaan yhdessä.

Sosiaalityöntekijöiden päätöksenteko ja erityisesti virhearvioinnit nousevat usein uutisotsikoihin. Lamponen pitää tärkeänä, että mediakeskustelussa muodostuvan kuvan rinnalle tuodaan myös tutkimukseen perustuvaa tietoa kiireellisen sijoittamisen prosessista.

– Tämä on tarpeen siitäkin syystä, että sosiaalityöntekijöiden ääni jää usein kuulumattomiin julkisessa keskustelussa salassapitovelvollisuuden ja ammattieettisten syiden takia.

Tuuli Lamponen asuu Tampereella ja työskentelee tutkijana ”Lastensuojelu lapsen etuna?” -tutkimushankkeessa (ETU) Tampereen yliopistossa.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Tuuli Lamposen sosiaalityön alaan kuuluva väitöskirja Kiireellisen sijoituksen päätöksenteko lastensuojelun sosiaalityöntekijän työnä tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19.8.2022 klo 12 Keskustakampuksella, Pinni B -rakennuksen tilassa B1096 (Kanslerinrinne 1, Tampere). Vastaväittäjänä toimii tutkimusprofessori Timo Harrikari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Kustoksena toimii professori Tarja Pösö yhteiskuntatieteiden tiedekunnasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuuli Lamponen
tuuli.lamponen@tuni.fi

Kuvat

Tuuli Lamponen (kuva: Irina Kolomijets)
Tuuli Lamponen (kuva: Irina Kolomijets)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Toksikogenomiikka mahdollistaa turvallisemmat kemikaalit ilman eläinkokeita16.4.2024 08:45:00 EEST | Tiedote

Elämme jatkuvasti kasvavan kemikaalimäärän ympäröimänä. FM Laura Saarimäki tarttui tilanteen luomaan haasteeseen ja paneutui väitöstutkimuksessaan kemikaalien turvallisuusarviointiin. Hän selvitti, kuinka toksikogenomiikkaa voitaisiin hyödyntää kemikaalien terveyshaittojen perusteellisessa selvittämisessä ilman perinteisiä eläinkokeita. Tämä luo reitin kohti nopeampaa ja kestävämpää kemikaalien turvallisuusarviontia.

Väitös: Muuttaako netti tietokäsityksiämme?15.4.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

"Kato vaikka googlesta" oli yleinen vastaus noin vuosikymmen sitten, kun nuorelta kysyttiin jotain. Googlen puoleen kääntyminen kaikenlaisissa tiedon tarpeissa tuntui nousevan uudeksi tietokäytännöksi. Väitöskirjassaan KM Tore Ståhl tutki, ilmaiseeko googlaaminen taustalla olevaa luottamusta internetpohjaiseen tietoon ja liittyykö tämä muuttuneeseen näkemykseen tiedosta ja tietämisestä, eli muuttuneisiin episteemisiin uskomuksiin.

Väitös: Tekonivelinfektioiden hoitotuloksissa on vaihtelua leikkaustekniikoiden välillä11.4.2024 08:15:00 EEST | Tiedote

Tekonivelinfektio on vakava tekonivelleikkauksen jälkeinen komplikaatio, joka kehittyy arviolta 1–2 prosentille potilaista. Tekonivelinfektioiden tehokas hoito perustuu uusintaleikkaukseen sekä mikrobilääkehoitoon. Lääketieteen kandidaatti Rasmus Liukkonen selvitti väitöstutkimuksessaan tekonivelinfektioiden epidemiologiaa ja hoitomenetelmien käyttöä. Lisäksi hän vertaili, miten hoidon ennuste eroaa eri leikkausmenetelmien välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye