Oulun yliopisto

Väitös: Liiketoimintaekosysteemin hallinta

Jaa

Väitöstutkimuksessa on kehitetty malli, jonka avulla liiketoimintaekosysteemien muodostumista ja hallinnointia on mahdollista tehostaa.

Useista toimijoista koostuvia monimuotoisia liiketoimintaverkostoja on mahdollista tarkastella liiketoimintaekosysteemeinä. Väitöstutkimuksessa on kehitetty malli, jonka avulla näiden ekosysteemien muodostumista ja hallinnointia on mahdollista tehostaa. Tutkimus tarkastelee liiketoimintaekosysteemin muodostumista sen perustamis- ja toimintavaiheissa.

Globalisaatio, digitalisaatio ja tiedon yhä laajempi saatavuus tekevät liiketoimintaverkostoista moniulotteisempia ja mahdollistavat yhä monimuotoisempien tuote- ja palvelukonseptien laatimisen. Ekosysteemien jäsenet muodostavat kehittyvän, muuntuvan ja oppivan ympäristön, jonka jäsenet ovat toisistaan riippuvaisia. Ekosysteemin rajojen määrittäminen ei ole yksiselitteistä. Sen jäsenet tuottavat yhdessä jotakin sellaista, jota eivät itsenäisinä toimijoina tai pieninä verkostoina pystyisi saavuttamaan. Ekosysteemin arvo nojaa siis vahvasti jäsenten välisiin suhteisiin, vuorovaikutukseen, luottamukseen ja kykyyn uudistua.

Kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen on orgaaninen prosessi. Ekosysteemin muodostumista voidaan tehostaa sen avainjäsenten roolien kautta. Muodostumisen kannalta olennaisia rooleja, toimintatapoja ja jäsenten välisiä suhteita ei ole aikaisemmin tutkittu syvällisesti. Tässä väitöstutkimuksessa määritetään ankkuri- ja moderaattoritoimijoiden roolit ja tarkastellaan niiden merkitystä kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostumisessa.

Liiketoimintaekosysteemin hallinnointi on haastavaa sen monimuotoisuuden ja itseohjautuvuuden takia. Väitöstutkimus esittää, että kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen edellyttää loppuasiakkaiden tarpeiden mukaista avaintoimijoiden osallistuttamista jo perustamisvaiheessa. Loppuasiakkaiden tarpeita heijastavalla ekosysteemillä on paremmat mahdollisuudet kestävään toimintaan koko elinkaaren ajan. Lisäksi tällaisella ekosysteemillä on paremmat valmiudet vastata muutoksiin toimintaympäristössä.

Väitöskirjan tutkimustulokset havainnollistavat kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostumista ja hallinnointia kahdessa ulottuvuudessa. Ulottuvuudet käsittelevät ekosysteemin tavoitteiden, asiakkaiden ja toimijoiden määrittämistä sekä prosesseja, joilla ekosysteemin toimijoiden vaikutusta ja ekosysteemin kestävyyttä voidaan arvioida. Mallin soveltaminen tehostaa suurten projektien tai liiketoimintaympäristöjen suunnittelua ja mahdollistaa toimintavaiheen avaintoimijoiden tunnistamisen jo ennen varsinaisen ekosysteemin syntyä.

---

Diplomi-insinööri, liikuntatieteiden maisteri Tuomas Lappi väittelee tohtoriksi Oulun yliopistossa perjantaina 10.11.2017. Tuotantotalouden alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Formation and governance of a healthy business ecosystem (Kestävän liiketoimintaekosysteemin muodostuminen ja hallinnointi). Vastaväittäjänä toimii professori Tuomas Ahola Tampereen teknillisestä yliopistosta ja kustoksena professori Harri Haapasalo Oulun yliopistosta. Väitöstilaisuus pidetään Oulun yliopistossa Linnanmaalla salissa YB210 klo 12 alkaen.

---

Oppiarvo ja nimi: DI, LiTM Tuomas Lappi

Syntymäaika ja -paikka: 1976, Oulu

Yo-tutkintovuosi ja koulu: 1995, Kempeleen lukio

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

DI, LiTM Tuomas Lappi, puh. 040 5430 907, tulappi@gmail.com
Viestinnän asiantuntija Tiina Pistokoski, Oulun yliopisto, puh. 0294 48 4091, tiina.pistokoski@oulu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000http://www.oulu.fi/yliopisto/

 

Oulun yliopisto
Viestintä, markkinointi ja yhteiskuntasuhteet
PL 8000
90014 Oulun yliopisto
viestintä (@) oulu.fi
0294 484 091

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tekoälystä uusia mahdollisuuksia lääketieteen kuvantamiseen16.10.2018 15:58Tiedote

Tekoälyn mahdollisuuksista lääketieteellisessä kuvantamisessa saadaan pian uutta tietoa, kun lääkäreistä, fyysikoista ja matemaatikoista koostuva monialainen tutkimusryhmä pureutuu aiheeseen Oulun yliopiston professori Miika Niemisen johdolla. Tavoitteena on luoda tekoälyyn perustuvaa diagnostiikkaa, joka on nykyiseen verrattuna nopeampaa, tarkempaa ja kustannustehokkaampaa. Hankkeelle on myönnetty yli puolen miljoonan euron rahoitus Tulevaisuuden tekijät -ohjelmasta.

Uutta tietoa luonnonmateriaalien hyödyntämisestä jätevesien puhdistamisessa26.9.2018 06:00Tiedote

Pajukosteikolla voidaan lisätä ravinteidenpoistoa jätevesistä myös pohjoisissa olosuhteissa. Lisäravinteiden saanti jätevesistä lisää myös pajujen biomassan tuotantoa. Pajulajikkeiden välillä oli kuitenkin selvästi eroa biomassan tuotannossa. Muun muassa nämä asiat selviävät Oulun yliopiston tutkijoiden toteuttaman ja Euroopan aluekehitysrahaston osarahoittaman hankkeen ”Metallipitoisten hulevesien ja käsiteltyjen jätevesien puhdistustehokkuuden parantaminen luonnonmateriaaleilla” -loppuraportista.

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen päästölähteitä arktisilla alueilla4.9.2018 13:05Tiedote

Joet ovat merkittäviä kasvihuonekaasujen, erityisesti hiilidioksidin luontaisia päästölähteitä arktisilla alueilla. Kansainvälisessä tutkimushankkeessa on todettu, että joista ilmakehään vapautuvan hiilen määrä on aiemmin arvioitua suurempi maailman laajimmalla turvealueella Länsi-Siperiassa. Ilmaston lämmetessä sulava ikirouta paljastaa alueella valtavat turvealueet, joihin sitoutunut orgaaninen hiili voi vapautua ilmakehään ja kiihdyttää ilmastonmuutosta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme