Taideyliopisto

Väitös: Musiikin korkeakoulutus voi vastata pakolaistilanteeseen interkulttuurisella musiikkiyhteistyöllä

Jaa

Musiikkikorkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli pakolaistaustaisten muusikoiden integroitumisessa ja osallisuudessa vastaanottomaassa, selviää MuM Katja Thomsonin väitöskirjasta. Se käsittelee World in Motion -yhtyettä, joka sosiaalisena innovaationa yhdisti musiikin opiskelijat ja pakolaisina Suomeen saapuneet muusikot. Thomsonin väitöskirja Vastavuoroinen integraatio musiikillisessa kolmannessa tilassa: Etnografinen tutkimus pakolaistaustaisten muusikoiden ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden parissa tarkastetaan 7.5.2021.

Katja Thomson
Katja Thomson

Vuoden 2015 pakolaistilanne ja sitä seurannut maahanmuuttokeskustelu on haastanut musiikin korkeakoulutuksen etsimään uudenlaisia näkökulmia ja toimintamalleja erilaisuuden kanssa elämiseen ja integraatioon. Tammikuussa 2016 Katja Thomson perusti puolitoista vuotta toimineen World in Motion -yhtyeen, johon osallistui Lähi-idästä saapuneita pakolaistaustaisia muusikoita ja Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Yhtyeen voi nähdä sosiaalisena innovaationa, jonka avulla pyritään vastaamaan maahanmuuton haasteisiin musiikin keinoin. Sen keskeisenä toimintamuotona olivat kulttuurikeskus Caisassa pidetyt avoimet työpajat. Yhtyeessä erilaisista musiikillisista taustoista tulevat muusikot sävelsivät ja sovittivat musiikkia yhdessä sekä esiintyivät julkisissa tilaisuuksissa. 

Yhtyetoiminta tarjoaa kohtaamisen tiloja 

Thomson sai idean yhtyeen perustamiseen havaittuaan, että Suomeen tulleiden pakolaisten joukossa oli useita ammattimuusikoita ja musiikin harrastajia. Tilanteessa kaivattiin yhteistä kohtaamispaikkaa.  Yhtyeen työskentelyssä painottuivat osallistujien omat musiikilliset taustat ja uusien musiikillisten ideoiden kokeilu. 

"Pyrimme hahmottamaan yhteisiä tavoitteita ilman yhteistä kieltä. Me kaikki jouduimme etsimään vaihtoehtoja totutuille taiteellisille ja pedagogisille lähestymistavoille", Thomson kertoo.  

Väitöstutkimuksessaan Thomson tuo esiin, miten yhteisöllinen säveltäminen ja sovittaminen voivat luoda tilan vastavuoroisuudelle, neuvottelulle ja identiteettityölle.  

"Tutkimuksessani nousivat esiin kokemus yhteenkuulumisesta ja turvallisuuden tunteesta sekä avoimuus uusille taiteellisille ja sosiaalisille mahdollisuuksille. Toisaalta yhtyetyöskentelyssä nostivat päätään Lähi-idän poliittiset ristiriidat ja niiden pakolaisille aiheuttamat traumat ja haavoittuvaisuus."

Thomson kannustaa musiikin korkeakoulutuksen toimijoita ottamaan aktiivisen roolin musiikin taiteellisten, pedagogisten ja sosiaalisten ulottuvuuksien risteyskohdassa ja luomaan musiikillisia tiloja, joiden kautta tulevaisuuden muusikot ja opettajat saavat valmiuksia toimia ammatissaan. 

Tutkimus on osa Taideyliopiston koordinoimaa ArtsEqual-tutkimushanketta (2015–2021). Se tutkii, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Väitöskirjan lisäksi tutkimustuloksia on raportoitu vertaisarvioidussa kirjanluvussa. 

Lisätiedot

Katja Thomson
katja.thomson@uniarts.fi

Verk­ko­ta­pah­tu­ma: Katja Thom­so­nin väi­tös­ti­lai­suus 7.5.2021 klo 12

Väitöskirja: Reciprocal Integration in a Musical Thirdspace: An Ethnographic Study with Refugee Musicians and Higher Music Education Students

Vastaväittäjä: prof. Sidsel Karlsen
Väitöskirjan tarkastajat: prof. Sidsel Karlsen, prof. Eva Sæther 
Kustos: Prof. Heidi Westerlund 

Tilaisuus on englanninkielinen.

Kuvat

Katja Thomson
Katja Thomson
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Tohtorintutkinto: Kulttuurienvälinen yhteistyö synnyttää uusia musiikillisia löytöjä ja tunteen globaalista kansalaisuudesta15.9.2021 15:00:00 EEST | Tiedote

Nathan Riki Thomson on tarkastellut tohtorintutkinnossaan, kuinka kulttuurienvälinen vuoropuhelu ja yhteistyö voi toimia katalysaattorina uusille musiikillisille löydöille, muusikkouden laajentamiselle ja syventämiselle sekä taiteellisen identiteetin muodostumiselle. Thomsonin tohtorintutkinto tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 1.10.2021. Australialaissyntyinen Thomson on ensimmäinen Sibelius-Akatemian Global Music -koulutuksesta valmistunut tohtorikandidaatti MuTri-tohtorikoulussa.

Dana Hall jazzmusiikin vierailevaksi professoriksi Sibelius-Akatemiaan10.9.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Yhdysvaltalainen jazzrumpali, säveltäjä, yhtyejohtaja ja etnomusikologi Dana Hall on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemian vierailevaksi professoriksi. Professuurin tarkoituksena on muun muassa vahvistaa afroamerikkalaisen kulttuuriperinteen ymmärrystä jazzmusiikin aineryhmässä ja kehittää yhteistyötä amerikkalaisten yliopistojen kanssa. Hall on aloittanut kaksi vuotta kestävän vierailukautensa elokuussa 2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme