Taideyliopisto

Väitös: Musiikin korkeakoulutus voi vastata pakolaistilanteeseen interkulttuurisella musiikkiyhteistyöllä

Jaa
Musiikkikorkeakouluilla on mahdollisuus ottaa merkittävä rooli pakolaistaustaisten muusikoiden integroitumisessa ja osallisuudessa vastaanottomaassa, selviää MuM Katja Thomsonin väitöskirjasta. Se käsittelee World in Motion -yhtyettä, joka sosiaalisena innovaationa yhdisti musiikin opiskelijat ja pakolaisina Suomeen saapuneet muusikot. Thomsonin väitöskirja Vastavuoroinen integraatio musiikillisessa kolmannessa tilassa: Etnografinen tutkimus pakolaistaustaisten muusikoiden ja Sibelius-Akatemian opiskelijoiden parissa tarkastetaan 7.5.2021.
Katja Thomson
Katja Thomson

Vuoden 2015 pakolaistilanne ja sitä seurannut maahanmuuttokeskustelu on haastanut musiikin korkeakoulutuksen etsimään uudenlaisia näkökulmia ja toimintamalleja erilaisuuden kanssa elämiseen ja integraatioon. Tammikuussa 2016 Katja Thomson perusti puolitoista vuotta toimineen World in Motion -yhtyeen, johon osallistui Lähi-idästä saapuneita pakolaistaustaisia muusikoita ja Sibelius-Akatemian opiskelijoita. Yhtyeen voi nähdä sosiaalisena innovaationa, jonka avulla pyritään vastaamaan maahanmuuton haasteisiin musiikin keinoin. Sen keskeisenä toimintamuotona olivat kulttuurikeskus Caisassa pidetyt avoimet työpajat. Yhtyeessä erilaisista musiikillisista taustoista tulevat muusikot sävelsivät ja sovittivat musiikkia yhdessä sekä esiintyivät julkisissa tilaisuuksissa. 

Yhtyetoiminta tarjoaa kohtaamisen tiloja 

Thomson sai idean yhtyeen perustamiseen havaittuaan, että Suomeen tulleiden pakolaisten joukossa oli useita ammattimuusikoita ja musiikin harrastajia. Tilanteessa kaivattiin yhteistä kohtaamispaikkaa.  Yhtyeen työskentelyssä painottuivat osallistujien omat musiikilliset taustat ja uusien musiikillisten ideoiden kokeilu. 

"Pyrimme hahmottamaan yhteisiä tavoitteita ilman yhteistä kieltä. Me kaikki jouduimme etsimään vaihtoehtoja totutuille taiteellisille ja pedagogisille lähestymistavoille", Thomson kertoo.  

Väitöstutkimuksessaan Thomson tuo esiin, miten yhteisöllinen säveltäminen ja sovittaminen voivat luoda tilan vastavuoroisuudelle, neuvottelulle ja identiteettityölle.  

"Tutkimuksessani nousivat esiin kokemus yhteenkuulumisesta ja turvallisuuden tunteesta sekä avoimuus uusille taiteellisille ja sosiaalisille mahdollisuuksille. Toisaalta yhtyetyöskentelyssä nostivat päätään Lähi-idän poliittiset ristiriidat ja niiden pakolaisille aiheuttamat traumat ja haavoittuvaisuus."

Thomson kannustaa musiikin korkeakoulutuksen toimijoita ottamaan aktiivisen roolin musiikin taiteellisten, pedagogisten ja sosiaalisten ulottuvuuksien risteyskohdassa ja luomaan musiikillisia tiloja, joiden kautta tulevaisuuden muusikot ja opettajat saavat valmiuksia toimia ammatissaan. 

Tutkimus on osa Taideyliopiston koordinoimaa ArtsEqual-tutkimushanketta (2015–2021). Se tutkii, kuinka taide julkisena palveluna voisi lisätä yhteiskunnallista tasa-arvoa ja hyvinvointia 2020-luvun Suomessa. Väitöskirjan lisäksi tutkimustuloksia on raportoitu vertaisarvioidussa kirjanluvussa. 

Lisätiedot

Katja Thomson
katja.thomson@uniarts.fi

Verk­ko­ta­pah­tu­ma: Katja Thom­so­nin väi­tös­ti­lai­suus 7.5.2021 klo 12

Väitöskirja: Reciprocal Integration in a Musical Thirdspace: An Ethnographic Study with Refugee Musicians and Higher Music Education Students

Vastaväittäjä: prof. Sidsel Karlsen
Väitöskirjan tarkastajat: prof. Sidsel Karlsen, prof. Eva Sæther 
Kustos: Prof. Heidi Westerlund 

Tilaisuus on englanninkielinen.

Kuvat

Katja Thomson
Katja Thomson
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
PL 1
00097 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, esittävien taiteiden sekä kirjoittamisen koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Kapellimestari Dalia Stasevskan johtama tukikonsertti rakentaa taiteen tulevaisuutta Ukrainaan21.3.2024 15:30:00 EET | Tiedote

Maailmanlaajuinen tuki Ukrainalle on edelleen äärimmäisen tärkeää. Stasevskan ajatuksesta syntynyt Let there be light -konsertti on konkreettinen teko sodasta pahoin kärsineen ukrainalaisen musiikkikoulutuksen tulevaisuuden puolesta. Se järjestetään Musiikkitalossa 6.4.2024. Median edustajilla on mahdollisuus tulla tapaamaan Stasevskaa ja seuraamaan harjoituksia 3.4.2024.

Tie­de- ja kult­tuu­ri­mi­nis­te­ri Sari Mul­ta­la Tai­dey­li­opis­tos­sa: ”Suu­rim­mat in­no­vaa­tiot syn­ty­vät pai­kois­sa, jois­sa eri­lai­sis­ta taus­tois­ta tu­le­vat osaa­jat koh­taa­vat”20.3.2024 13:49:50 EET | Tiedote

Tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala vieraili Taideyliopistossa maanantaina 18.3. keskustelemassa yliopiston johtoryhmän, hallituksen sekä ylioppilaskunnan edustajien kanssa taide- ja kulttuurialojen tulevaisuudesta sekä kuulemassa toiveita ja ratkaisuehdotuksia valmisteilla olevaan kulttuuripoliittiseen selontekoon. Suomen hallituksen ohjelmaan kirjatun selonteon tarkoituksena on tuottaa kunnianhimoinen tulevaisuuskuva kulttuuripolitiikan pitkäjänteisestä kehittämisestä. Myös Taideyliopiston rehtori Kaarlo Hildén on mukana kulttuuripoliittista selontekoa valmistelevassa työryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye