Taideyliopisto

Väi­tös: Musiik­ki­kas­va­tuk­sen ken­täl­lä oi­keus tie­don tuot­ta­mi­seen on myös ih­mi­soi­keus­ky­sy­mys

Jaa

Vilma Timonen oli mukana tukemassa Nepalin musiikkikasvatusjärjestelmän kehittämistä

Vastatakseen muuttuvien oppimisympäristöjen tarpeisiin musiikinopettajia kouluttavien organisaatioiden tulisi vahvistaa opettajien mahdollisuuksia yhteiseen oppimiseen, ottaa huomioon moniäänisyys sekä laajentaa käsitystään siitä, ketkä ovat tutkimustiedon tuottajia. Näin esittää Vilma Timonen, jonka väitöskirja tarkastetaan Sibelius-Akatemiassa 19. joulukuuta.

Timosen väitöstutkimus tarkastelee Sibelius-Akatemian ja Nepal Music Centerin välistä musiikkikasvatuksen koulutusyhteistyötä vuosina 2013–2019. Tavoitteena oli tutkia kansainvälisen, yhteiseen oppimiseen perustuvan koulutusyhteistyön mahdollisuuksia ja haasteita yksittäisten opettajien ammatilliselle kehittymiselle, musiikin opettajien koulutuskäytännöille ja musiikkikasvatuksen tutkimukselle.

Moniäänistä tutkittua tietoa yhdessä opiskelemalla ja kokeilemalla

Timonen tarkasteli, millä tavoin yhteiseen oppimiseen perustuva kansainvälinen koulutusyhteistyö voi tukea opettajien ammatillista kehittymistä ja millaisia haasteita yhteisen oppimisen prosessiin sisältyy. Hän työskenteli usean vuoden ajan neljän paikallisen nepalilaisen muusikon ja musiikin opettajan kanssa. Yhteistyö perustui yhdessä opiskeluun, kokeiluun ja pohdintaan sekä useisiin kansainvälisiin yhteisesityksiin niin tutkijoina kuin muusikoina. Timonen pyrki myös totuttua moniäänisempään tiedon tuottamiseen.

”Musiikkikasvatuksen tutkimuksessa tulisi vahvistaa luottamusta myös ei-akateemisiin ja ei-länsimaisiin toimijoihin ja ajatella oikeutta tiedon tuottamiseen ihmisoikeuskysymyksenä. Näin olisi mahdollista tuottaa moniäänistä tutkimustietoa, jolla voisi olla merkitystä 2000-luvun nopeasti muuttuvan globaalin ja monimuotoisen musiikin koulutuksen rakentumiseen paikallisella ja kansainvälisellä tasolla”, toteaa Timonen.

Timonen esittää, että vastatakseen muuttuvien oppimisympäristöjen tarpeisiin  musiikinopettajien koulutuksessa tulisi vahvistaa mahdollisuuksia tutkimukseen perustuvaan yhteiseen oppimiseen. Organisaatioiden tulisi tukea opettajien mahdollisuuksia haastaa omia näkemyksiään ja osaamistaan sekä paikallisesti että maailmanlaajuisesti.

Lisätietoja

Vilma Timonen
vilma.timonen@uniarts.fi

Vilma Ti­mo­sen väi­tös­ti­lai­suus

19.12.2020 klo 12

Tilaisuus on englanninkielinen. Koronarajoitteiden vuoksi paikalle ei voida ottaa yleisöä, mutta tapahtumaa voi seurata suorana Sibelius-Akatemian Youtube-kanavalta.

Väitöskirjan otsikko: Co-constructing globalizing music education through an intercultural professional learning community – A critical participatory action research in Nepal

Vastaväittäjä: Professor Alexandra Kertz-Welzel
Väitöskirjan tarkastajat: Alexandra Kertz-Welzel, Ailbhe Kenny
Tilaisuuden valvoja: Professori Heidi Westerlund

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Taideyliopisto
Taideyliopisto
Töölönkatu 3 A
00100 Helsinki

Taideyliopisto tarjoaa ylintä musiikin, kuvataiteen, teatterin ja tanssin koulutusta Suomessa. Taideyliopisto on taidealojen koulutuksen ja tutkimuksen kansainvälinen suunnannäyttäjä, joka vahvistaa taidetta yhteiskuntaa uudistavana voimana. Vuonna 2013 perustetun Taideyliopiston muodostavat Kuvataideakatemia, Sibelius-Akatemia ja Teatterikorkeakoulu.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Taideyliopisto

Uusi tiedejulkaisu Satasarvi tarjoaa kaivatun foorumin kansanmusiikin tutkimukselle21.12.2020 14:30:00 EETTiedote

Satasarvi – Kansanmusiikin tutkimuksen aikakauskirja tarjoaa foorumin kansanmusiikin tutkimukselle sen laajimmassa merkityksessä. Uuden julkaisun tavoitteena on edistää kansanmusiikin tutkimusta ja siitä käytävää keskustelua Suomessa ja kansainvälisesti sekä erityisesti nostaa esiin tutkivan muusikon näkökulmaa. Satasarven ensimmäinen numero julkaistaan 21. joulukuuta. Jatkossa se ilmestyy vuosittain sekä verkkoversiona että painettuna kirjana. Satasarvea julkaisee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kansanmusiikin aineryhmä.

Neil Heyde vierailevaksi professoriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan10.12.2020 13:25:48 EETTiedote

Neil Heyde on nimitetty Taideyliopiston Sibelius-Akatemiaan vierailevaksi professoriksi kaudelle 1.1.2021-31.12.2022. Heyde on lontoolaisen Royal Academy of Musicin jatkokoulutusohjelmien johtaja ja Lontoon yliopiston musiikin professori. Hän on myös sellisti ja soittanut muun muassa Kreutzer-kvartetin jäsenenä 1990-luvulta lähtien. Sibelius-Akatemiassa Heyden tehtävänä on opettamisen lisäksi muun muassa osallistua taiteellisen tutkimuksen ja tohtorikoulutuksen kehittämiseen.

Musiikin ihmemaa saa uuden suunnan koko musiikkikoulutuskentän yhteistyöllä8.12.2020 13:00:00 EETTiedote

Suomi tunnetaan kansainvälisesti musiikkikoulutuksen ihmemaana. Rakennemuutokset ja kasvavat odotukset koulutustarjonnasta kuitenkin haastavat meitä. Suomalaisen musiikin päivänä 8.12. julkistettu kansallinen musiikkikoulutuksen visio 2030 on kentän toimijoiden yhdessä rakentama tulevaisuuskuva. Yhteisen vision avulla halutaan varmistaa, että tavoitteellinen ja korkeatasoinen musiikinopiskelu ja -harrastaminen on mahdollista kaikkialla Suomessa myös tulevaisuudessa.

Ryhmänäyttely Cooking for the Apocalypse tutkii lajien välisiä suhteita kriisiaikana20.11.2020 10:15:00 EETTiedote

Vuoden viimeinen näyttely Exhibition Laboratoryssa, 20.11.2020 yleisölle avautuva Cooking for the Apocalypse, tutkii lajien välisiä suhteita taiteen ja teknologian välityksellä. Taiteilija ja elokuvantekijä Jack Faberin kuratoimassa näyttelyssä on mukana teoksia kuudeltatoista kotimaiselta ja kansainväliseltä taiteilijalta, niiden joukossa videota, installaatioita, valokuvaa ja performanssia. Näyttelyn alaotsikko Interspecies Relations in Time of Crisis johdattaa ajattelemaan, kuinka nykyinen globaalien kriisien ja kiihtyneen kulutuksen aikakausi on vienyt ihmisen ja luonnon yhä etäämmälle toisistaan. Näyttely kysyy, ovatko ahdistus ja apatia ainoat tuntemamme suhtautumistavat, joiden avulla kykenemme reagoimaan etenevään ekokatastrofiin. Voisiko nykytaide tehdä muutakin kuin muistuttaa tragediasta tai surra? Entä mikä on kulttuuriteollisuuden osuus kriisin vahvistamisessa? Sen sijaan että tuijottaisimme nykyisten ja tulevien sukupuuttojen aiheuttamaan tyhjyyteen, näyttelyn teokset tar

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme